Denník N

Smer to už nedá.

Ak má socializmus aj dnes štyridsať percent fanúšikov, pred novembrom 89 tomu nemohlo byť inak. Alternatíva voľby oficiálne neexistovala. Zmena sa však predsa udiala.

 

 

Nie je to môj výrok. Prevzal som ho od mladého muža, ktorý bez politického trička, bez finančných skupín, nezávisle, nestranne a otvorene komentuje dianie v politike a predpovedá úspešnosť strán vo voľbách. A zatiaľ sa mu to darí.

Používam túto vetu v komunikácii so svojimi priateľmi, na sociálnych sieťach a čuduj sa svete, najčastejšia odpoveď býva:

„Dá“ , „Dá to aj sám“.

Predpokladali by ste, že sú to voliči strany Smer, ale napodiv väčšina sú  tí, ktorí by ich najradšej vo vláde nevideli.  A nie sú to len stredopraví voliči, ale aj stredopravé politické strany, ktoré nejdú do politickej súťaže s jasným cieľom vyhrať, ale udržať sa v parlamente.

Neviem, či by naši úspešní športovci dosiahli víťazstvá, keby počas tréningu a pred pretekmi rozmýšľali podobne.

Ale vráťme sa k téme. Smer to už naozaj nedá, a to z dvoch dôvodov.

Po prvé,

strana už vyčerpala limity svojej efektívnosti a ďalšia fáza zefektívnenia môže nastať iba prostredníctvom  nových prístupov, ktoré budú spĺňať kritériá jednoznačnosti, jednoduchosti, stability a ekonomickej efektívnosti. A na to v súčasnosti  nemá.  Za osem rokov vládnutia splnila svoju úlohu a nie je schopná do budúcna prinášať do slovenskej politiky niečo nové, progresívne alebo zmenu, ktorá by viedla k uspokojeniu potrieb mladej generácie. Zostarla. Desať rokov na vrchole ju poznačilo chorobou moci, arogancie a agresie.

Problém strany je, že nevie rozoznať, čo je dobré a čo zlé. Zabudla na minulosť a bojí sa budúcnosti.  Postkomunistické myslenie strany spôsobuje obrovské politické rozbroje. K vnútropolitickým, ale hlavne k medzinárodným témam sa vyjadruje natoľko vyostrene, až to zneisťuje samotných občanov. Vytvára akýsi dojem nejednotnosti, nestability a tým živnú pôdu pre populizmus a na druhej strane ideový radikalizmus.

Smer hlavne nemá ďalšiu ideu, nemá plán a víziu.

Po druhé,

ľudia 25 rokov čakajú na zostabilizovanie politickej scény na Slovensku.  Za tie roky sú unavení znovu a znovu počúvať sľuby starých štandardných politických strán, bez konkrétnych výsledkov. Zároveň začínajú byť politicky zodpovední a vedia posúdiť, čo potrebuje štát. Ľudia sa preto začínajú obzerať po alternatíve. Alternatíve k stredoľavej politike, ktorú v súčasnosti  u nás reprezentuje sociálna demokracia, strana SMER.

 

Doteraz nedostali takúto ponuku. Dnes ju už  majú. Strana  #SIEŤ, okrem dvoch zásadných podmienok, ako sú hmotná zodpovednosť politikov a koniec schránkových firiem, ponúka ľuďom aj to, po čom tak dlhé roky volajú. Ponuka sústredenia pravého stredu do jednej súdržnej sily, na ktorú sa  pracovitá väčšina Slovenska, jeho stredná vrstva, bude môcť spoľahnúť a ktorá do slovenskej politiky vráti základnú rovnováhu. Dve stabilné politické strany, ktoré nebudú špekulovať, či pôjdu po voľbách do spoločnej koalície, ale jednoznačne ostanú verní svojim programom a vytvoria stabilnú a zodpovednú vládu za pomoci politických strán, ktorých programy sa budú najviac prelínať s ich programom.  Pravdepodobnosť vzniku takejto strany je veľká. Predstava, že po voľbách sa stredopravé strany spoja do jedného poslaneckého klubu a na jeho pôdoryse začnú uvažovať o zlučovacom sneme, je už odkaz pred voľbami, ktorý sa nedá prehliadnuť.

A prečo by sme mali tomu veriť? Lebo spojenie pravicových strán, ktoré bude mať zmysel, nie je pre politických funkcionárov, ale pre ľudí, ktorých majú zastupovať. A prejdú štyri roky, na politickej scéne budú dve silné strany, možno táto nová do ďalších volieb presadí zmenu volebného systému, zodpovednosť poslanca voči ľuďom vo svojom regióne, možnosť jeho odvolania, reformu verejnej správy v prospech občana, jeden mandát a dosť, maximálne volebné obdobie pre volených funkcionárov. Vybuduje jednoduchý štát, ktorý bude slúžiť ľuďom a nie naopak, policajný štát, kde slúžia ľudia. Vlastne všetko to, čo Smer urobiť nechce.

A ak to neurobí a lepšia ponuka príde od súčasnej vládnej strany, znovu dáme šancu jej, veď je to iba  poznanie pravdy.

Na záver ešte raz.

  • Smer to už naozaj nedá. Lebo všetky strany tvrdia, že v Smere sa kradne a so zlodejmi vládnuť nebudú. Tretina voličov Smeru si myslí, že by vládnuť nemal sám. A tak, iná možnosť nie je.

Teraz najčítanejšie