Denník N

Smrť v božom príbytku

Vražda na fare, príbeh plný vášní, rôznorodých postáv, z ktorých každá má svoje dobre skrývané tajomstvo… Ale smrť plukovníka v farárovej pracovni ich nadobro odhalí.

Pokojné St Mary Mead si nemohlo želať väčšiu senzáciu ako smrť plukovníka Protheroa na fare. Navyše potom, čo sa ich vlastný farár vyjadrí, že by im všetkým urobilo veľkú službu, keby zomrel. A to sa náhle stane skutočnosťou. Ktosi ho zastrelí priamo za farárovým písacím stolom.

Vrah však nepočíta s tým, že St Mary Mead, akokoľvek nudné, je nebezpečné. Pretože v ňom žije slečna Marplová, stará, ružovolíca, všetečná dáma s neobyčajným pozorovacím talentom. A tá rovno vyhlási:

„… Jeden, dva, tri, štyri, päť, šesť – áno, možno až sedem. Myslím, že najmenej siedmim osobám by smrť plukovníka Protheroa veľmi vyhovovala.“

Vražda na fare od Agathy Christie u nás naposledy vyšla v roku 2004. Teraz vydavateľstvo Slovenský spisovateľ konečne spravil jej reedíciu. Je to veľmi vydarený príbeh, ktorý nás vezme medzi obyčajných i neobyčajných obyvateľov typického anglického vidieka. Agatha Christie sa preslávila najmä príbehmi Hercula Poirota, prostredníctvom ktorej prenikáme do vrstiev vysokej spoločnosti, a starej dievky slečny Marplovej, ktorá nás vracia medzi tých obyčajných. A slečna Marplová rozhodne za svetoznámym Herculom Poirotom nijako nezaostáva. Z jej úst vychádza množstvo myšlienok hodných zamyslenia.

„Viem, že v románoch býva obyčajne páchateľom osoba, o ktorej sa to najmenej predpokladá. V skutočnom živote sa však s takým pravidlom nestretávam.“

Táto vražda je zvláštna. Plukovníka ktosi zastrelil, vrah zanechal čudesný odkaz, rolu tu hrajú hodiny, ktoré pán farár schválne naťahuje o pätnásť minút dopredu, aby nikdy nemeškal, objavia sa anonymné listy, na povrch sa začnú vyplavovať dlho skrývané tajomstvá a slovo tu má aj veľká láska schopná všetkého.

Slečna Marplová, ako správna klebetnica, príde s mnohými bystrými teóriami. Nikoho tým však nenadchne, ba naopak.

„Nezdá sa vám, slečna Marplová,“ vybuchol som, „že všetci máme sklon mlátiť jazykom, viac ako je zdravé? Dobrý kresťan by nemal o každom zmýšľať len v zlom.“

Lenže ona sa nikdy nemýli. A všimne si niečo, čo každému okolo nej unikne. Pravda vyjde najavo a všetko do seba zapadne.

„Život je v istom zmysle všade rovnaký,“ odvetila pokojne slečna Marplová. „Narodíš sa, vyrastieš, stýkaš sa s inými ľuďmi, boríš sa so životom, potom príde manželstvo a splodíš ďalšie deti.“

„A naostatok príde smrť,“ dopovedal za ňu Raymond West.

Teraz najčítanejšie