Denník N

Sociálna poisťovňa si tvorí vlastné zákony a poškodzuje (nie len) dôchodcov

Sociálna poisťovňa protiprávne nepriznáva a odoberá predčasné starobné dôchodky, niektorým dôchodcom ich dôchodky vôbec nevypláca a ak sa chcete odhlásiť z platenia poistného, lebo ste sa zamestnali, tiež s vami pozametá. Len tak, lebo môže. Tak sa stará naša sociálna vláda.

Pán Jozef chcel ísť na predčasný dôchodok

Ak ste znalec, daňový poradca, mediátor, člen komory stavebných inžinierov alebo máte oprávnenie na výkon akéhokoľvek iného slobodného povolania, mali by ste spozornieť. Sociálna poisťovňa vám neprizná predčasný starobný dôchodok a ak vám ho prizná, tak vám ho neskôr odníme.

Pán Jozef si požiadal o predčasný dôchodok. Treba pozastaviť živnostenské podnikanie, povedali mu, lebo v čase požiadania o dôchodok nemôžete byť povinne dôchodkovo poistený. Pozastavil, dôchodok dostal. Ale ejhľa, po dva a pol roku, kedy bol pán Jozef už riadny starobný dôchodca, Sociálna poisťovňa zistila, že v čase požiadania o predčasný dôchodok bol pán Jozef stále členom komory stavebných inžinierov. Sociálna poisťovňa chce po pánovi Jozefovi, aby vrátil vyplatený dôchodok a ešte aj doplatil nemocenské a dôchodkové poistenie.

Sociálna poisťovňa totiž právo vykonávať zárobkovú činnosť automaticky považuje za dôkaz, že zárobkovú činnosť vykonávate. Máte okrúhlu pečiatku znalca? Alebo ste v komore lekárnikov? Podľa Sociálnej poisťovne určite potajme niekde pod stolom pečiatkujete znalecké posudky alebo predávate lieky. Má takéto konanie oporu v zákone? Samozrejme, že nemá.

Podľa logiky Sociálnej poisťovne sa musíte pred požiadaním o predčasný dôchodok nechať vyškrtnúť zo všetkých komôr či zoznamov, ktoré by vás oprávňovali vykonávať zárobkovú činnosť. Čo na tom, že vás zápis stál nemalé peniaze a kopec vzdelávania a skúšok. Som zvedavý, kedy začnú požadovať aj vrátenie vysokoškolského diplomu.

Proti rozhodnutiu sa môžete odvolať. O odvolaní rozhoduje generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, smerák Vážny. Proti jeho rozhodnutiu môžete podať takzvanú správnu žalobu na príslušný krajský súd. Máte na to dva mesiace.

Zo slobodného podnikania do zamestnania. Sociálna poisťovňa vám to osladí.

Pani Jana sa pred pár rokmi dala na mediáciu. Urobila si skúšky, nechala sa zapísať do zoznamu mediátorov, otvorila si živnosť. Časom však zistila, že mediácia ju neuživí. Nastúpila do zamestnania a živnosť zrušila. Ale čo to, Sociálnej poisťovni to nestačí, nemocenské a dôchodkové poistenie jej nezruší. Lebo je stále zapísaná v zozname mediátorov. Opora v zákone? Žiadna.

Pani Jana musí požiadať Ministerstvo spravodlivosti o vyškrtnutie zo zoznamu. Som zvedavý, koľko to bude trvať, lebo s takouto hovadinou nikto nepočítal. Máte oprávnene vykonávať mediáciu a basta. Aby bola táto absurdnosť dokonalá, ak sa napríklad po dvoch týždňoch nechá pani Jana zapísať do zoznamu opäť, všetko je v poriadku. Hlavne, že nemohla vykonávať mediáciu v čase odhlásenia z poistenia.

Chcete ísť na dôchodok? Rozbite prasiatko, peniaze tak skoro nebudú.

Sociálna poisťovňa nechá žiadateľa o dôchodok dva mesiace bez peňazí, aj keď predložil všetko, čo žiadali. Na rozhodnutie o priznaní dôchodku má totiž Sociálna poisťovňa 60 dní a túto lehotu naplno (a bezdôvodne) využíva! Ak ste sa rozhodli požiadať o dôchodok až po ukončení zamestnania, budete dva mesiace žiť zo vzduchu a lásky svojich blížnych.

Zomrie vám manžel? Ostanete tri mesiace bez peňazí.

To sa vám stane, ak máte s partnerom spoločný účet. Ten sa totiž stane predmetom dedičského konania, pozostalý si musí založiť nový účet a zmenu nahlásiť do Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa má však na zaregistrovanie zmeny 90 dní! Dovtedy peniaze neuvidíte.

Všetci vieme, že Sociálna poisťovňa je zrelá na krach, ale vylepšovať si cash flow na bezbranných dôchodcoch je obzvlášť nechutné. Čo by sme však čakali od nominantov SMER-SD. My v SaS sa to pokúsime zmeniť. Na zmenu účtu musia stačiť tri dni, dôchodok môže Sociálna poisťovňa začať vyplácať v predpokladanej výške bezodkladne a žiadna prezumpcia viny v právnom štáte nemá miesto. Žiadne komory a zoznamy, rozhodujúci je len príjem v daňovom priznaní. Zákon musí platiť aj pre Sociálnu poisťovňu.

Predložíme novelu zákona a uvidíme, ako sa táto sociálna vláda zachová. Či ostanú verní svojej povesti alebo v sebe nájdu štipku ľudskosti (a odbornosti) a dobrý návrh podporia.

Peter Cmorej

Teraz najčítanejšie