Denník N

Spevavé rozprávky ako zo starých čias

Je ich len sedem, ale kniha, v ktorej sú vedľa seba, má svoju veľkosť i váhu. Možno ste ani o jednej ešte nepočuli, ale nové nie sú. Pocitovo vás každá jedna vezme do vzdialenej minulosti. Tradičné rozprávky z viacerých krajín spája jedna črta – hudba. Preto ten prívlastok spevavé.

Buď sa v nich spieva, alebo niekto hrá na píšťalku, či gajdy, prípadne tancuje tak, že každú noc zoderie pár kráľovských črievičiek. V každej jednej zo siedmych rozprávok je prítomná hudba. To ich spája. Inak je každá diametrálne odlišná dejom, no nie formou a štýlom.

V knihe Spevavé rozprávky sa čitatelia od cca 5 rokov zoznámia s rozprávkovými hrdinami z Francúzska, Nemecka, Rumunska, Španielska či našich krajov. Ide pritom o tie najtradičnejšie rozprávky, aké si viete predstaviť. Nič v nich nie je moderné, všetko sa odohráva v časoch dávno minulých, každá rozprávka graduje v troch (až piatich) vlnách stupňujúceho sa napätia. Dokonca aj slovník nechal vydavateľ upravený len čiastočne. V texte nájdete výrazy ako navidomoči, rákoš, alebo tanistra.

Dejom vám s najväčšou pravdepodobnosťou pripomenú rozprávky Dobšinského. V Zázračnej čerešni, pôvodne z Francúzska, som dokonca objavila obmenu nášho Janka Gondášika (alebo je Gondášik obmenou Zázračnej čerešne, to by možno vedel niektorý z našich etnológov). Podrobnosti sa, samozrejme, líšia, ale hlavná úloha, vyšplhať sa na podivuhodný strom a priniesť odtiaľ ovocie kráľovi, je tá istá. Ďalšími hrdinami Spevavých rozprávok sú pastierka Betuška tancujúca s lesnou vílou, princ v koži medveďa hrajúceho na harmonike, naivný, no verný Janko Lievanček, ktorý sa odmietol oženiť s princeznou, ťarbavý syn – gajdoš, ktorý všetkých prekvapil, dvanásť tancujúcich princezien a krehučký slávik uchádzajúci sa o post kráľa vtákov. Všetky znejú ako babičkine spomienky.

Na textoch sa podieľalo viacero tvorcov. Medzi prekladateľmi či tými, ktorí rozprávky prerozprávali, sú aj známe mená, napríklad Mária Ďuríčková alebo Božena Němcová.

Predsa je však niečo na tejto knihe aj nové – ilustrácie. Peter Uchnár vytvoril šesť originálnych celostránkových a viacero menších snivých ilustrácií vyfantazírovaných rozprávkových krajín. Ide o žiadaného autora, ktorý sa spolupodieľal na desiatkach kníh pre deti a dospelých. Je držiteľom viacerých ocenení, medzi inými viackrát získal cenu Najkrajšia kniha Slovenska, v roku 2010 bol nominovaný na významnú medzinárodnú Andersenovu cenu.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Buvik.

Viac z mojej tvorby a recenzií nájdete tu.

Teraz najčítanejšie