Denník N

Spoja či nespoja sa demokratickí kandidáti v Banskej Bystrici?

Demokracia je účasť občanov na správe vecí verejných. A tí volajú po novej politickej kultúre.

Múdri ľudia tohto kraja ma naučili, že politická kultúra znamená službu človeku a spoločnému dobru. A svetoznámy Max Weber mi potvrdil moje profesionálne a osobné presvedčenie, že politická zodpovednosť je snaha o udržanie zásad demokracie voči extrémom.

Pracujem celý život vo verejnej správe a v komunálnej politike. Dennodenne načúvam ľuďom a diskutujem s nimi. Dávno viem, že akýkoľvek posun dopredu súvisí so spoluprácou a komunikáciou. Mnoho podnetov ľudí mi potvrdzuje stále väčšiu obavu z jednokolových volieb. Potvrdila to aj občianska platforma Bystrické veci, ktorá 14.5. vyšla s výzvou na sociálnych sieťach: Ak chcete naozaj zmenu, spojte sa! Inak to nepôjde. Potvrdili to verejné diskusie v Rimavskej Sobote, organizované občianskym združením Naša Sobota, aj politická diskusia s Michalom Havranom v Banskej Bystrici. Na rovnaké otázky prišli takmer rovnaké odpovede od každého z doterajších kandidátov. Takmer všetci sú ochotní sa spojiť za víťazstvo najsilnejšieho kandidáta a za porážku súčasného vedenia nášho kraja.

Akcia

Som človek činu. Už viackrát som povedal, že pôjdem ako buldog. V mojom živote nie je priestor pre politikárčenie a špekulovanie. Chcú to občania kraja a kandidáti sú k tomu naklonení. Tak som pripravil a predložil návrh Memoranda o spoločnom postupe. Minulý týždeň v utorok. Jeho text som zverejnil a oficiálnym mailom rozoslal všetkým kandidátom. Keďže takmer všetci ústne deklarovali ochotu podporiť spoločný postup. Kandidáti dostali možnosť obsahovo a formálne zasiahnuť do textu počas troch dní. V piatok sme si naliali po telefóne čistého vína.

Reakcia

Na môj mail oficiálne odpovedali dvaja kandidáti: Ivan Saktor a Milan Urbáni. Obidvaja nesúhlasia s navrhnutým Memoranom o spoločnom postupe. Telefonicky som sa spojil s Martinom Klusom, ktorý pre svoj podpis potrebuje rozhodnutie straníckych orgánov. Martin Juhaniak neopovedal na mail a nepodarilo sa mi s ním spojiť. Jeho názor nepoznám.

Ján Lunter cez svojho syna Ondreja odpovedal prostredníctvom médií nasledovne: „Teraz to nie je užitočný signál pre voliča. Nepovažujeme to v tejto chvíli za dôležité, prvoradé sú riešenia, ktoré prinesú úžitok obyvateľom kraja.“

Igor Kašper rovnako cez médiá: „Teraz si verím, že zaujmem ľudí viac ako Marian Kotleba, a robím pre to všetko. Ak v tejto chvíli tvrdím, že sa kandidatúry nevzdám, neznamená to, že nakoniec neurobím správne rozhodnutie.“

Nový začiatok

V sobotu 20. mája. V predvečer Svetového dňa kultúrnej rozmanitosti pre dialóg a rozvoj, významný deň a odkaz pre spoločný postup, som ponúkol možnosť všetkým demokraticky zmýšľajúcim kandidátom podpísať Memorandum o spoločnom postupe. V Národnom dome v Banskej Bystrici sa stretlo viacero novinárov. Z kandidátov som prišiel sám. Dňa 20. mája 2017 som podpísal Memorandum o spoločnom postupe v regionálnych voľbách 2017 a proti súčasnému vedeniu kraja. Dokument je otvoreným dokumentom. Kedykoľvek sa môže pridať ďalší kandidát.

Mám záujem o korektný prístup, politickú zodpovednosť a novú politickú kultúru. Demokracia je právo so zodpovednosťou. Máme ako kandidáti právo kandidovať, ale sme zodpovední za výsledky volieb. Memorandum je, z mojej strany, nový začiatok pre kraj. Rozhodne vás budem ďalej počúvať, občania banskobystrického kraja. Chcem s vami všetkými dosiahnuť Nový Život pre Kraj!

Viac informácií nájdete tu:
Web stránka: www.stanomicev.sk
Facebook: www.facebook.com/stanomicev

Teraz najčítanejšie