Denník N

Spojenie Danglár – Weiss – tínedžeri vyšlo

Veselé tínedžerky, dokonca poznajú latinské názvy zvierat, sú v neprifarbenom období motania sa a jačania pri niečom novom. Táto kniha je výnimočná tým, že úplne ignoruje často zaužívaný motív „temného veku“ násťročných, nechmúri sa na svojich čitateľov, ale, naopak, nenútene ich baví a nenápadne núti rozmýšľať.

Je ich síce až päť, ale za všetky rozpráva jedna, Stella, ktorá jediná je aj rozpoznateľná. Zvyšné štyri kamošky sú síce hlavnou hrdinkou oslovované menom, sú súčasťou akcií, ale počas celej knihy sa mi zlievali jedna cez druhú, nemajú také vyšpecifikované povahy ako ich nepísaná vodkyňa, ktorá je, koniec koncov, úplným ťažiskom deja. Stella je však taká vtipná, pohotová a bezprostredná, žeby jej ťažko ešte ktorákoľvek z partie kontrovala. Vystačí si so svojimi bonmotmi celkom sama a je jednou z prirodzene najbystrejších hrdiniek kníh pre tínedžerov, ktoré som v poslednom období čítala.

tajomny-mlyn-v-karpatoch-2

V novinke Pavla Weissa, skúseného prozaika a dramatika, Tajomný mlyn v Karpatoch sa cez prázdniny vrhne dievčenská partia do nečakaného dobrodružstva záchrany orlieho hniezda. Bývajú u Stelly v starom mlyne, kam sa jej rodina presťahovala, okolo sú lesy a baby majú izbu a celé okolie len pre seba. V náznakoch sa síce venujú aj novodobým výdobytkom, ako je nakrúcanie videí, ale z väčšej časti venčia psa Dina a chodievajú von. Inak poslušný Dino sa jedného dňa stratí, baby ho po napínavom hľadaní nájdu v zvláštnej diere, ktorá vyzerá ako pasca a dokonca ich lesom začne sprevádzať vrana so šnúrkou omotanou okolo nohy. Navyše pri jame nájdu aj dve ozubené kovové veci, ktoré pre istotu vezmú so sebou, aby ich ukázali dospelým. Vysvitne, že sú to násady na topánky, aké potrebujú na šplhanie po stromoch pytliaci, ktorí vykrádajú vtáčie hniezda. Spoločne s rodičmi a miestnym horárom táto nemotorná akčná päťka rozbieha svojské pátranie po pytliakoch a hlási sa do služby na stráženie hniezd vzácnych dravcov. Stella čitateľov prekvapí, keď každého jedného vtáka pomenuje latinským názvom a kniha využije tento moment na to, aby v malých diagramoch poukázala na hlavné znaky a povahu spomínaných zvierat.

tajomny-mlyn-v-karpatoch-3

Dej knihy Tajomný mlyn v Karpatoch plynie rýchlo, má mnoho strhujúcich pasáží a v podstate žiaden priestor na nudu. Ako som spomínala v úvode, Stella je výnimočná hrdinka, ktorá si vie vystreliť aj sama zo seba, nie je urážlivá, nezdúva sa a ani v žiadnom zmysle nerieši súčasné tínedžerské trendy. Veľmi vzácne sa sama berie na vedomie taká, aká je a jej kamošky ju v tom nasledujú. Dáva vtipné hlášky, má výnimočné postrehy, jej slovné spojenia sú originálne a je veľmi jednoduché si ju hneď obľúbiť. Spolu s Danglárovými ilustráciami, ktoré už i tak dynamický dej, rozhýbu v kľúčových momentoch akcie, ide o vydarenú knihu pre vekovku od cca 12 – 16 rokov. Nielen, že pobaví, ale presnými opismi našich vzácnych dravcov dá čitateľovi aj pridanú hodnotu.  Na poličku ju bude odkladať o čosi múdrejší než bol pred ňou.

tajomny-mlyn-v-karpatoch-4

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart. Foto autorka

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie