Denník N

Správa z Luníkova- Deviatky…alebo: zatratenci, odsúdenci a nehodní pomoci?

Správa z Luníkova- Deviatky…alebo: zatratenci, odsúdenci a nehodní pomoci?
Luník IX… tí, ktorí ste tam ešte neboli sa vám pri počutí názvu slávne-neslávnej časti mesta vybavia nie veľmi pekné obrázky. Sú to obrázky, ktoré ste zachytili zväčša v médiách, a ktoré sprevádzajú aj nie veľmi lichotivé texty. Čo nelichotivé ale aj také, z ktorých sa vám zježia aj chlpy na tele. Nuž, je to tak. Naozaj to tam nie je ukážkové a naozaj tam žijú aj jedinci, ktorí svojím správaním robia zlé meno sídlisku ale… Tu sa treba položiť otázku, naozaj všetci na LIX sú násilníci, zlodeji, špinavci? Verte neverte aj ja som tomu pred pár rokmi verila, že na L-deviatke žije iba ľudský odpad. Uverila som tomu počutému a písanému…avšak mne bolo umožnené tento predsudok od seba odsunúť.
Pre tých, ktorí nepoznajú ani jedného Luníkovčana a nikdy tam neboli, je to asi fakt, veria tomu, čo im predkladajú média a usilovne nadávajú, hrešia, posielajú do plynu, zatvárajú do pracovných táborov , koncentrákov, nadávajú do čiernych húb a tým, čo sa ich zastanú, odporúčajú, aby si ich nasťahovali k sebe domov. Na čo som zabudla? Je toho dosť…dosť na to, aby mi to nebolo ľahostajné a nie len pretože som tiež Rómka ale preto, že som človek.
A práve pre tých, ktorých noha nikdy nevstúpila na pôdu Deviatky mám správu: Nie, nie je všetko tak ako počujete, čítate a vidíte. Aj tam žijú schopní ľudia, dobrí ľudia, pracovití ľudia, zákon rešpektujúci ľudia! Od určitého obdobia, kedy som začala Deviatku navštevovať vďaka práci, som postupne menila názor. Chvála Bohu…aj keď nebolo to hneď. A teraz? Mám tam zopár priateľov, ktorých si nesmierne vážim a za ktorých by som sa postavila vždy…ak by bolo treba. Poznám aj ľudí, ktorí boli nútení ísť bývať do Mašličkova. Bola som aj tam a u niektorých som aj posedela.
Momentálne som na „deviatke“ každý štvrtok, kde trávime s kolegami z ETP Slovensko-etépečkarmi 2 až 3 hodiny denne. A o čo ide? Situácia, podotýkam, tiež „ľudí“ sa na Deviatke neriešila alebo iba riešila čiastkovými nič neriešiacimi riešeniami. Organizácia ETP Slovensko roky navrhovala reálne riešenia, ktoré sa v iných lokalitách osvedčili, médiám boli známe ale ako vždy, nikto do toho nechcel ísť alebo: zámerne nepočúval…že sa to dá aj tam na Deviatke.
Po niekoľkých stretnutiach, ktoré sme tam mali s ľuďmi, ktorí chcú zmeniť svoj život a to tak, že začnú s bývaním cítime, že to pôjde len treba dať šancu a tú na našej „Deviatke“ nikto dlhé roky nedával a ani nemal záujem. A ak niekto mal, tak pre vlastný prospech… Zmena na L9 začala s príchodom nového starostu. Od začiatku som ho vnímala pozitívne a už po prvom stretnutí s ním, hneď po voľbách som cítila, že ten chlapec na to má a stačil mi jeden pohľad a…nemýlila som sa…chvalabohu! Ja a moje kolegyne a mnoho „normálnych ľudí, ktorí sa neboja pracovať priamo na „Deviatke sa tešíme, že začína postupná premena Luníka na „normálne sídlisko, so všetkým, čo ma mať každé jedno sídlisko, a kde budú môcť ľudia žiť slušne a dôstojne, spokojne. Stačí im dať „šancu“ začať! Som naivka? Asi. Ale bez dôvery a hlavne šance to nepôjde.
Budujeme nádej ! Tak dajme ľuďom na Deviatke nádej, veď nádej je to jediné čo môžeme ľuďom dať a zadarmo.

Teraz najčítanejšie

Monika Sinuova

Som, zatiaľ 51-ročná žena, občan SR, veriaca a apolitická. Som Rómka ale je to dôležité? Som kresťanka, katolíckého vierovyznania. Uznávam aj iné odnože cirkvi, čiže, som tolerantná voči iným vieram a rasám, ľudí delím na dobrých a zlých, to je jediné kritérium, ktoré uznávam. Mojím mottom je: Neboj sa len ver!