Denník N

Správny čas

Viera od nervozity schytí ceruzku…

Na pravom okraji stola hromada papierov, niektoré z nich usporiadané v zakladačoch, iné len tak voľné poukladané na hromade. „Vierka, nezabudla si na čaj?“ osloví ju kolegyňa sediaca na opačnej strane miestnosti. Strhne sa, odpúta sa od obrazovky počítača, pozrie smerom na hrnček s malými farebnými bodkami. „Samozrejme, už dávno vychladol.“ „Kašli na robotu, daj si ho na chvíľočku do mikrovlnky a sprav si prestávku,“ nabáda ju Dáša.

Viera zodvihne ruky a snaží sa trocha rozhýbať, chrbát si necíti, akosi zdrevenela, ešte aj tá stolička je nanič. Už dávno im riaditeľ sľuboval nové, ako inak, zostalo pri slovách, činov sa nedočkali. Radšej sa postaví k oknu a spraví niekoľko improvizovaných cvikov, problémov s chrbticou má viac ako dosť. „Asi máš pravdu, hodím si pauzu,“ adresuje slová Dáši a vopchá hrnček do mikrovlnky. Len čo sa ozve cinknutie, vyberie ho, niekoľkokrát premieša a chlipne si. „Mňam, výborný.“ „Čo si čakala? Pre teba len to najlepšie.“

Viera chce povedať čosi uštipačné, nestihne, z kabelky položenej na parapetnej doske sa ozve melódia, kolegyňa spozornie. „To je môj,“ zahlási a ruku ponorí do tašky. Po otvorení koženého púzdra zbadá na displeji Riša, nepokojná preberie hovor. „Ahoj, zlato, deje sa niečo? Potom už len počúva, manžel je celý bez seba, má starosti o malú, k nádche a kašľu sa pridružila vysoká teplota. Viera od nervozity schytí ceruzku a maľuje rozličné obrazce po papieri. Popri tom dáva inštrukcie, ešte tri hodiny to bez nej musia vydržať, dnes určite nemôže odísť skôr. „Dobre, keď skončím, zbehnem do lekárne,“ sú jej posledné slová, potom už len pozdrav a zlá nálada. Akoby toho nemala dosť, Katka je chorá vždy v najlepšom čase.

„Problémy doma?“ snaží sa o rozhovor Dáša. Vierka nemá chuť nič hovoriť, povie čosi zdvorilostné, posadí sa a pokračuje v práci. Ako na potvoru, ešte aj jej mama je celý týždeň odcestovaná.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.