Denník N

Spriateliť sa so svojimi túžbami

Žijeme vo svete, kde identita sa stáva neznámym pojmom. Oveľa viac sa hovorí o túžbach. Avšak jedno bez druhého nemôže existovať. Spoznanie identity je kľúčom k túžbe a k naplneniu…

Súčasný svet nám nepomáha keď hovorí, že sa môžeme stať kýmkoľvek a robiť čokoľvek. Skutočnosť je taká, že to tak nie je. Naším poslaním je, aby sme zanechali stopu, ktorú nemôže zanechať nikto iný. Aby sme objavili kto sme a kým sa máme stať a vydali o tom svedectvo. Túžba rezonuje v knihe Philipa Sheldraka, ktorý ju skúma zo všetkých strán a hľadá jej pôvod. Príjmite pozvanie na jej skúmanie…

Túžba, ale aká?

Túžba je v živote človeka ohromnou silou. Ženie nás dopredu. Pomáha nám, aby sme sa neuspokojili len tak s „niečím“. Ženie nás za hranice prítomnosti a upiera náš zrak na budúcnosť.

Náš pohľad je v súčastnosti veľmi zúžení. Vnímame túžby ako niečo menejcenné, prípadne ich vnímame pokrivene – ako niečo dominantné. Skutočnosť je taká, že túžba je oveľa viac, než potreba – spája sa s reflexiou. Nielen túžime, ale aj premýšľame nad tým ako a kde túžbu uskutočniť a či nás naplní. Túžba tak presahuje naše potreby. Okrem toho túžba pomáha spoznať, kto sme (cez to, po čom túžime) a uskutočnenie túžby vedie k nášmu naplneniu (túžba po šťastí). Túžba je viac, ako potreba, presahuje naše potreby, ale zároveň platí, že nie každú túžbu je dobré rozvinúť a naplniť. A preto túžba volá síce po naplnení, ale musí byť usmernená. Každá túžba niečo o nás hovorí, ale nie každú je vhodné uskutočniť.

Túžba a identita

My sa často necháme ovplyvniť svetom, v ktorom žijeme. Necháme si vtlačiť obraz toho, po čom všetkom by sme mali túžiť. Ale nepýtame sa sami seba, svojho vnútra, po čom naozaj túžime. Rovnako tak nechávame vtlačiť si predstavu o tom, že cestou k naplneniu sú konkrétne túžby a v snahe dosiahnuť naplnenie siahame po týchto túžbach, aj keď sú nesprávne. Výsledkom je naše sklamanie. Ako keď niekomu dáte niečo, po čom netúži…

Ak chcete, aby realizovanie túžby viedlo k naplneniu, potom to musí byť Vaša túžba. Musí byť prejavom Vás, toho, po čom túžite. Realizovať vlastné túžby je cestou k naplneniu. Kľúčom k naplneniu je spoznanie identity.

Túžba a hodnota

Identita človeka. Jeden z málo známych a v mnohých kruhoch neznámy pojem. Jedna vznešená teória hovorí, že každý človek je jedinečný. Identita v tomto prípade je cesta na ktorú sa treba vybrať, od toho kým som, k tomu kým sa mám stať. Vtedy sa cesta mení na poslanie – rozvíjať svoje dary a túžby, obohatiť tento svet, vtlačiť mu svoju pečať a zanechať po sebe odkaz… Aj menej vznešená teória, založená hoci aj na výskume DNA hovorí o určitých východiskách ale aj prostredí, ktoré na jednej strane determinuje, ale je aj výzvou a vedie k uskutočneniu určitého plánu…

Ak viem kým som a kým sa mám stať, potom robím rozhodnutia, ktoré mi pomôžu tento cieľ dosiahnuť. Ísť svojou vlastnou cestou znamená robiť rozhodnutia s dôrazom na hodnoty, ktoré sú pre mňa dôležité a možnosti, ktoré povedú k naplneniu mojich túžob. Hodnota, túžba a identita sú na spoločnej vlne. Ak túžim po dobre, je to moja identita. Ak túžim po dobre a konám dobro, potom dosiahnem naplnenie… Ak túžim pracovať s ľuďmi, pomáhať ľuďom, maľovať, hrať futbal, starať sa…

Rozlišovanie túžob

Náš pohľad na túžby je ovplyvnený tým, aké miesto im dáme a akú úlohu zohrávajú v našom živote. Túžba môže nad človekom vládnuť, doslova mať ho v hrsti. Vtedy sa hovorí o nezriadených túžbach. Dokonca aj túžba, hoci pôvodne dobrá, sa môže stať nezriadená – keď človek prisúdi túžbe väčšiu úlohu, než jej skutočne patrí.

Preto neprekvapí, že v kontexte túžob sa hovorí o rozlišovaní. Rozlišovať znamená skúmať, kam ma zavedie túžba, ak jej prenechám priestor. Napomôže tomu, aby som bol viac sám sebou? Je v súlade s tým, čomu verím a kto som? Povedie k naplneniu? Pre skúmanie toho, kam nás túžba zavedie nie je nutné, aby sme ju zrealizovali. Stačí predstaviť si a nechať ju rezonovať v predstavách. Kam smeruje? Kde to skončí? Ak by sa zrealizovala, aký by som mal pocit? Identita je kľúčom k spoznaniu našich túžob – ktoré sú naše, teda autentické.  Bez identity môžeme stratiť prehľad. O to viac, že ponuka je veľmi pestrá. Vďaka identite sa v túžbach dokážeme zorientovať.

Túžba – cesta k plnosti

Túžba je výborným dôkazom toho, že sme na ceste. To že po niečom túžime je dôkazom toho, že nám niečo chýba. A to že nám niečo chýba je zas znakom, že nie sme úplní. Ešte nie sme dokonalí – zavŕšení. Byť človekom túžby, tak znamená byť človekom ,ktorý neustále bude rozlišovať a rozhodovať v snahe dosiahnuť plnosť.

Zaujímavosťou je, že rozlišovanie medzi tým, čo je dobré a zlé pre nás, nás nakoniec privádza k otázke, čo je dobré a zlé vo všeobecnosti a nakoniec dobrom a zlom v podstate. Rozlišovanie neznamená, že poprieme seba, ale že objavíme, že za tým všetkým je jedna túžba – túžba po dobre, ktorá bola vložená do človeka. Je to túžba po tom, ktorý svet presahuje. Ešte stále cítime, že sa dejú veci, ktoré nie sú správne, pretože nie sú dobré…

Túžba je duchovná sila

Túžba napriek pohľadu súčasného sveta, je niečím hlboko duchovným. Vedie nás k spoznaniu seba, našej identity a tým aj k podstate nás, ale aj sveta. Zároveň túžba je niečím bytostným, keď nás privádza k druhému človeku. A za istých podmienok niečím mystickým, keď sa strácame v tom druhom a keď túžime po tom, ktorý nás presahuje. Túžba je v neposlednom rade výzvou k zrelosti. Vedieť kedy a ako naplniť svoju túžbu vyžaduje zrelosť a istú múdrosť danú skúsenosťou, ktorá je sama o sebe neprenosná. Poznať nielen svoje silné stránky, ale aj hranice a slabé miesta. To je cenný nástroj, keď sa chceme vyhnúť pokušeniu…

Kedysi sa hovorilo, povedz mi čo čítaš a ja ti poviem kto si. Dnes možno povedať, povedz mi po čom túžiš a ja ti poviem, kde máš srdce J. Túžby sú zrkadlom duše. A vydávajú o nej svedectvo. Zrkadlí sa tu prepojenie duše a tela, emócií, ale aj „racia“ (rozumu). Človeka vnímame ako ucelenú celistvú bytosť, ktorá má viac vrstiev a v ktorej všetko rezonuje a vo všetkom. Keď prežívame strach, ochromí aj naše telo. Keď slabne naša telesná stránka, berie vitalitu aj duši. Telesné a duševné sa v nás prelína.

Kde je tvoje srdce?

Túžby majú potenciál ovplyvňovať naše rozhodnutia a tým ovplyvniť smerovanie nášho života. Už viete, prečo je dôležité rozlišovať, čo rezonuje v našom srdci a v našej duši? Túžba v nás rezonuje, ovplyvňuje to na čo myslíme a má tendenciu stať sa skutočnosťou (keď ju zrealizujeme). Nakoniec túžba je nesmierne duchovná, keď nás vedie do seba – doslova nás vyzýva k tomu, aby sme sa ponorili do seba a v sebe hľadali odpovede na to kým sme a kam kráčame; a k druhému človeku. Ak dokážeme načúvať, potom po nejakom čase za túžbou, ktorú sme považovali za najhlbšiu, nájdeme ešte jednu, ktorá je hlbšia, túžbu po tom, ktorý nás presahuje a ktorý má s nami plán. Naše poslanie, ktoré nedokáže splniť nikto iný – náš vlastný recept na šťastie.

Ak je túžba cestou k nášmu naplneniu, prečo sa jej tak bojíme? Pretože pre rozlišovanie v túžbach – ktorá z nich nás naplní, je potrebné poznať seba – svoju identitu a my sa toho bojíme. Bojíme sa spoznať pravdu o sebe. A tak radšej „náhodným výberom“ sa snažíme nájsť niečo, čo by nás naplnilo…

Kniha Philipa Sheldraka je silno ovplyvnená tým, že premýšľa v dvoch rovinách, vo filozofickej a v duchovnej. Túžba nikdy nie je pre neho niečím nízkym, pretože vníma túžbu ako odkaz na niečo, čo nás presahuje. Najväčším prínosom je poznanie, že poznanie identity nesie v sebe emocionálny náboj v podobe túžby, ktorá nás ženie dopredu, pomáha nám spoznať našu identitu a cez spoznanie identity nás vedie k naplneniu. Cestou k naplnenému životu je túžba, ale nie hocijaká!

 -th-

Philip Sheldrake vyštudoval filozofiu a teológiu na univerzite v Oxforde a v Londýne. Je členom Kráľovskej historickej spoločnosti. Prednáša na univerzite v Cambridge a ako hosťujúci profesor na univerzite v Bostone.

Zdroj fotografie:

www.likesuccess.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom