Denník N

Srdce v ohni – ako (sa pokúsiť) zachrániť vzťah

Úplne na začiatku bol film Fireproof (V jednom ohni), v ktorom manželia počas manželskej krízy stoja pred otázkou, ako ďalej. Neskôr na knižné pulty zavítala kniha The love dare (Dar lásky), ktorá posolstvo filmu prináša v knižnej podobe.

Zápletka na začiatku je pomerne jednoduchá. Vzťah poznačený napätím, nevraživosťou, skutkami ktoré majú ďaleko od prejavov lásky a dvaja ľudia, ktorí bojujú sami za seba, majú svoje záujmy, prípadne dovolili pocitom (ľútosti), aby ovládli ich srdce. A to všetko spojené so stereotypom, ktorý bráni vychutnávaniu. Dráma v príbehu prichádza v situácií, kedy muž prichádza za svojím otcom, aby mu povedal o možnosti rozvodu. Otec pred neho kladie výzvu, aby o vzťah zabojoval a ponúka mu víziu 40 krokov, ktoré môžu všetko zmeniť. Táto výzva je zaujímavá nielen pre tých, ktorí majú pocit, že ich vzťah sa rúca, ale aj pre tých, ktorí chcú v ňom znova rozdúchať oheň (lásky). Pokúsite sa o vzťah zabojovať?

Vzťah sa buduje malými krokmi

Vzťah je málokedy narušený, či ohrození jednou jedinou vecou. Veľmi často ide o veľmi veľa rôznych prejavov, ktoré vzťah oberajú o život a nakoniec ho môžu rozvrátiť.

Vízia 40 krokov, alebo ak chcete výzva bojovať o srdce toho druhého počas 40 dní, prináša konkrétne kroky, ktoré môžu vzťah uzdraviť a nakoniec zachrániť

Uskutočniť túto víziu nebude jednoduché. Napriek Vašim láskavým prejavom, ten druhý môže naďalej reagovať necitlivo, nemusí reagovať s rovnakou láskou (spätná väzba)… objavia sa pochybnosti, či to všetko má zmysel (hlavne ak dlho neuvidíte žiadne zmeny k lepšiemu)…

Ale láska nie je (len) pocit. Je to rozhodnutie. Preto je dôležité, aby ste svoje srdce viedli a nenechali sa ním unášať. Jednoducho, nenechajte sa na tejto ceste znechutiť.

Ako o vzťah bojovať

Program na 40 dní:

1, trpezlivosť. Buďte trpezliví a vyhnite sa negatívnym slovám (aj keď máte dôvod)…

2, láska v akcií. Urobte nečakané láskavé gesto…

3, láska je nesebecká. Urobte niečo ako prejav toho, že ste na toho druhého mysleli (a chceli ho potešiť).

4, pozornosť. Skontaktujte sa s tým druhým len preto, aby ste zistili, ako sa mu darí.

5, láska ‡ hrubosť. Požiadajte svojho partnera aby Vám povedal (pomenoval) 3 prejavy, ktoré sú mu nepríjemné, alebo ho hnevajú. Premýšľajte nad nimi bez toho, aby ste sa urazili…

6, urážlivosť. Manželstvo nie je bojisko. Boj 2 proti sebe, ničí 1 ktoré majú tvoriť. Porozmýšľajte nad situáciami, kedy bez váhania sa vrhnete do útoku. Čo je Vašou motiváciou?

7, láska verí. Budete potrebovať 2 listy papiera. Na jeden napíšte pozitívne a na druhý negatívne vlastnosti svojho partnera. Poďakujte partnerovi za niektorú z pozitívnych vlastností, ktorú ste si všimli.

8, láska nie je žiarlivá. Podporujte svojho partnera na ceste napredovania (stavania sa lepším človekom, manželom, otcom… odborníkom). Papier s negatívnymi vlastnosťami spáľte.

9, láskavý prejav. Usmejte sa na svojho partnera, pohladkajte ho po tvári a pobozkajte.

10, láska je bezvýhradná. Dnes urobte niečo mimoriadne. Čo presvedčí toho druhého, že Vám na ňom záleží.

11, láska je starostlivá. Spýtajte sa partnera, či nepotrebuje s niečim pomôcť, prípadne urobte niečo, čo bude prejavom starostlivosti.

12, láska nie je boj. V každom vzťahu sú témy a oblasti, kde sa postoj či názor (na riešenie) líšia. Vyberte niektorú z nich a podporte partnera. Je dôležité robiť rozhodnutia spolu.

13, napätie patrí k vzťahu. Je prirodzené, že dvaja ľudia môžu mať odlišný pohľad (na vec). Nájdite spôsob (stanovte si pravidlá) ako budete postupovať, keď sa objaví napätie a ocitnete sa v hádke.

14, láska je príjemná. V tento deň dajte bokom niečo, čo robíte bežne a urobte si priestor pre čas s partnerom. Robte niečo spolu. Ako tím.

15, vzájomná úcta. Znakom hodnoty je úcta. Nájdite spôsob ako prejaviť tomu druhému úctu – to, že je pre Vás dôležitý.

16, láska premieňa. Modlite sa za srdce svojho partnera, za oblasti v ktorých túžite, aby sa premieňal a uzdravil…

17, dôvernosť. Chráňte toho druhého a modlite sa za neho. Prejavte záujem o problém, s ktorým zápasí a ubezpečte ho o svojej podpore a láske.

18, láska hľadá porozumenie. Nachystajte večeru a venujte rozhovor lepšiemu spoznaniu toho druhého.

19, len láska nestačí. Vráťte sa k úlohám z predchádzajúcich dní. Boli niektoré pre Vás ťažké, priam neuskutočniteľné? Modlite sa za silu bojovať a milosrdenstvo. Keď ste sa vybrali na cestu 40 krokov, vybrali ste sa na cestu uzdravovania, nie súdenia…

20, láska z Boha. Kde nájsť silu bojovať a zmeniť (nielen) seba? V modlitbe. K Bohu. Tam je zdroj lásky a sily.

21, Božia prítomnosť. Nielen modlitba je zdrojom sily a milosti. Prameňom poznania a múdrosti je aj Biblia. Hľadajte pravidelne v nej inšpiráciu.

22, láska je verná. Láska nie je cit, ale rozhodnutie (voľba). Povedzte tomu druhému, že ho milujete. Aj keď momentálne milovať bolí (ak chýba pozitívna spätná väzba).

23, láska chráni. Zanechajte všetko, čo Vaše srdce odvádza od Vášho partnera. Život je o prioritách, nedovoľte aby práca, záľuby či niekto iný, bol pre Vás dôležitejší, ako Váš partner.

24, láska ‡ žiadostivosť. Snívanie čí túžba po niekom inom, je zdrojom nespokojnosti. Nedokáže nahradiť vzťah s konkrétnym človekom (ktorý už máte) a nevedie ani k jeho prehĺbeniu. Povrchnosť je cesta, ktorá nevedie nikam. A už vôbec nevedie k spokojnosti.

25, láska odpúšťa. Odpustite svojmu partnerovi to, čo ste mu doteraz neodpustili. Databáza (zoznam) previnení k ničomu pozitívnemu nevedie. Láska odpúšťa.

26, láska je zodpovedná. Zamyslite sa nad tým, ako ste tomu druhému ubližovali. Požiadajte o odpustenie pred Bohom a nájdite dosť odvahy a pokory, aby ste požiadali o odpustenie aj partnera. Uchádzať sa o odpustenie, je prvým krokom na ceste k zmene…

27, láska povzbudzuje. Treba zmeniť očakávania. Často si do vzťahu prinášame nereálne očakávania, ktoré nikto nemôže a ani nedokáže naplniť. A tie sú zdrojom nespokojnosti. Treba zmeniť pohľad.

28, láska = obeť. Existuje niečo, s čím zápasí Váš partner? Hľadajte možnosti ako sa obetovať a pomôcť mu (s tým).

29, motivácia lásky. Modlite sa za partnera a jeho potreby. Povedzte mu, že ho ľúbite. Prejavte mu lásku konkrétnym spôsobom a znovu sa za neho pomodlite a poďakujte Bohu za to, že môžete milovať práve tohto človeka.

30, láska = jednota. Pomenujte oblasť, v ktorej najviac medzi Vami panuje rozdielnosť a modlite sa za to, aby sa ju podarilo preklenúť a aby ste spolu dosiahli jednotu.

31, láska a manželstvo. Zanechajte všetko, čo Vám bráni vytvoriť jedno s Vaším partnerom. Pre vzťah je to dôležité.

32, sex patrí k láske. Je darom od Boha. Potešte toho druhého a nezabúdajte na celkový dojem (príjemne prostredie, romantika).

33, v láske sa dopĺňate. Zmyslom vzťahu je okrem iného, aby dvaja kráčali spolu a spolu vytvorili jedno a tak sa aj rozhodovali spolu. Názor toho druhého je dôležitý a treba naň brať ohľad, ak rozhodnutie ovplyvní život oboch.

34, láska a Boh. Viera v Boha je posilou pre jedinca, aj pre pár. Povzbudzujte toho druhého vo viere a na ceste, kedy sa stáva lepším človekom (nasleduje toho, ktorý je láska a dobro).

35, láska je zodpovedná. Je dobré, ak na tejto ceste nie ste sám. Je dobré, ak sa máte s kým poradiť. Ak máte takú možnosť porozprávajte sa s párom, ktorý prešiel cez niečo podobné, prípadne vyhľadajte manželského terapeuta – niekoho, kto tú cestu pozná a môže priniesť nový pohľad (inšpiráciu).

36, láska je slovo. Slovo spolu s myslením a so skutkami je dôležité pre budovanie vzťahu (lásky). V tomto kroku vnímame slovo v Biblií, ako prameň prežitej múdrosti, ktorá dokáže byť inšpiráciou a viesť k láske. Posolstvom mnohých príbehov v Biblií je láska a s ňou spojená obeta.

37, jednota v modlitbe. Ak vieru vnímame ako prameň sily, potom je dôležité, aby dvaja po tejto ceste kráčali spolu (ako jedno). Teda modlili sa spolu. Spolu v nej nachádzali silu a útechu…

38, láska plní sny. Porozmýšľajte nad tým, o čom Váš partner sníva a urobte všetko preto, aby ste mu to pomohli uskutočniť. Ak neviete, alebo ak ste zabudli, nehanbite sa spýtať.

39, láska sa nevzdáva. Napíšte list plný lásky, vášne a vernosti a nechajte ho na takom mieste, aby ho Váš partner našiel…

40, láska je záväzok. Obnovte spolu manželské sľuby. Môžete o tento obrad požiadať aj miestneho kňaza. Určite bude len rád. Nadviažete tak na príbeh, ktorý ste kedysi začali spolu písať…

Nevzdávajte sa!

Čo robiť, ak sa Vám nedarí uskutočniť konkrétny krok? Skúšajte stále znova, prípadne sa k nemu vracajte po nejakom čase. Čo robiť, ak sa ten druhý nezapája? Mnohé kroky, hoci by bolo dobré aby ste ich robili spolu, môžete urobiť aj sami. Tak to urobte. Čo robiť, ak nie ste veriaci? Viera človeka v Boha, mu dáva silu. Ak neveríte v Boha, môžete kráčať touto cestou, len to bude pre Vás o niečo ťažšie. Snažte sa o to viac oddychovať, inšpirovať životnou múdrosťou a príbehmi iných a načerpať silu zo stretnutia s tými, ktorí Vás majú radi.

Vo filme Fireproof muž prijal výzvu a v láskavých prejavoch pokračoval aj po 40 dňoch. Vďaka tejto ceste si totiž uvedomil, akú vzácnu osobu má po svojom boku a kým bola šanca bojovať (o toho druhého), tak bojoval. Ako to skončilo, neprezradím… Viac vo filme…

.

Film Fireproof bol veľmi pôsobivý. Pripomenul, že vzťah sa má odohrávať v ohni (lásky). Kniha Dar lásky prináša návod, ako tento cieľ dosiahnuť. Ku každému kroku ponúka zamyslenie a vysvetlenie, ako to funguje. Ponúka tiež inšpiráciu a priestor na poznámky – ako sa Vám darí na tejto ceste. Kniha tiež ponúka niekoľko príloh: odkazy ako prehĺbiť modlitbu; podnety ako prehĺbiť poznanie partnera; ako čerpať silu z Božieho slova a nakoniec, ako viesť srdce a nenechať sa ním unášať. Dá sa povedať, že táto kniha Vás dokáže vtiahnuť do deja a je s otvoreným koncom, pretože ten príbeh píšete Vy (kniha je len sprievodcom) a ako to dopadne, je vo Vašich rukách. Nestrácajte nádej – raz sa Vám už podarilo získať srdce toho druhého, prečo by sa to nemohlo podariť znovu? Nech sa Vám na tej ceste darí. S Božou pomocou…

-th –

Alex Kendrick je americký spisovateľ, producent, režisér a herec. Niekoľko rokov pôsobil ako asistent pastora v baptistickom zbore. Je spoluautorom niekoľkých kníh. Kniha The love rare, ale aj The resolution for men, sa objavili na zozname New York Times bestseller. Kniha Dar lásky s stala podkladom tohto článku. A jeden z jeho filmov – War Room nejaký čas patril k najnavštevovanejším v amerických kinách. Spolu s manželkou Kristínou má 6 detí a spolu žijú v USA.

Zdroj fotografie:

www.reelz.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom