Denník N

Srí Lanka s rozpočtom priemernej európskej dovolenky

Keď sme sa chystali na Srí Lanku, viacerí nás odrádzali s tým, že sú to vyhodené peniaze a ísť sa predsa dá aj bližšie. Napríklad na all inclusive do tureckého rezortu, ktorý stojí viac ako 12 dní na ceste po exotickom raji? Ďakujem, neprosím. Ak by ste aj vy radi okúsili niečo iné, ste na správnom mieste.

Nechápte ma zle. All inclusive pobyty neodsudzujem, veď sama som na žiadnom nikdy nebola. Len ma tá predstava vôbec neláka. Na cestách mám rada tú svojskú slobodu, pocit, že krajinu skutočne spoznávam, že sa bavím s miestnymi, že u nich prespím alebo sa s nimi najem v ich obľúbenom podniku. Že si večer spolu dáme pivo a pokecáme o tom, ako sa vlastne u nich žije. Ako sa žije u nás. A potom ma vezmú vykúpať sa do krásnej lagúny, o existencii ktorej takmer nikto netuší, dajú mi tip, kde v meste je najlepší streetfood a cez víkend ma vezmú na výlet. Na miesto, ktoré v bedekroch nenájdem. Toto sú tie najlepšie benefity cestovania na vlastnú päsť.

Sri Lanka
Výhľad z Adamovej hory vo výške 2243 metrov.

SRÍ LANKA ZA ROZUMNÝ PENIAZ

Letenky

Z doterajších skúseností mám pocit, že Srí Lanka patrí medzi tie lacnejšie exotické destinácie. Najmä v posledných rokoch, keď sa tam dá dostať aj nízko-nákladovou leteckou spoločnosťou. Priamo z Bratislavy. Lieta sa s Flydubai a ceny spiatočných leteniek sa často dostanú aj pod hranicu 400 eur. Treba však očakávať mierny diskomfort, ale nie je to nič, čo by človek nezvládol.

Doprava

Pri presunoch po ostrove máte viaceré možnosti – buď si prenajmete auto so šoférom, auto/motorku na vlastnú päsť alebo môžete využívať vlaky a autobusy. Každý z týchto spôsobov má svoje výhody a nevýhody, je len na vás, aby ste vyhodnotili, ktorá možnosť je pre vás tá ideálna. Detailnejšie som plusy, mínusy a konkrétne ceny spísala v TOMTO ČLÁNKU.

Ubytovanie

V tomto bode vás asi prekvapím najviac – na Srí Lanke je ubytovanie lacnejšie ako v mnohých európskych destináciách. Je lacnejšie ako doma na Slovensku. Samozrejme, závisí to od mnohých faktorov a aj tam sa viete ubytovať v prepychovom rezorte. Vo všeobecnosti však slušné ubytovanie (skromné, ale čisté, s internetom, vlastnou kúpeľňou a pod.) prenajmete už od 20 eur za izbu pre dvoch. Niekedy sú v tejto cene už aj raňajky.

Čím populárnejšia destinácia, tým je ubytovanie drahšie. Ak idete autom, ubytujte sa pár kilometrov od miesta, ktoré chcete navštíviť a pravdepodobne ušetríte. Napríklad, ak sa ráno chystáte na celodenný pobyt na safari, ubytujte sa noc predtým o pár dedín ďalej a nebudete tak zbytočne platiť „safari prirážku“.

Jedlo

To je na celej Srí Lanke najlepšie. Miestne jedlá sú skvelé, niektoré trochu štipľavé, ale vyberie si každý. Či ste vegetarián alebo nie, najete sa do sýtosti a zo sumy na účte sa úprimne potešíte (alebo pobavíte?). V malých miestnych streetfoodoch vás obed či večera s nápojom stojí aj do piatich eur. Skvelé, však? V o čosi drahších reštauráciách sa dvaja najete do 15 eur aj s dezertom a drinkom. O prepychových reštauráciách vám nepoviem nič, také nevyhľadávame. Ale z mojej skúsenosti – čím je reštaurácia navonok odpudivejšia (teda ošarpaná, nemoderná, nie moc útulná, ideálne aj s hŕstkou miestnych), tým lepšie sa v nej najete. Najmä autenticky a takmer zadarmo.

Obchody sú v podstate na každom kroku a výber v nich je pomerne široký. Lokálne produkty nakúpite lacno, nadštandardný tovar z dovozu sa vôbec neoplatí. Ja odporúčam nakupovať na trhoch, kde za výborné ceny nakúpite čerstvé ovocie (plná taška banánov, ananás, rambutany, mango, papája, maracuja – všetko, na čo si len  spomeniete) a skvelé ryby.

Podrobný článok o tom, ako cestovať na Srí Lanku za rozumný peniaz, nájdete na mojom blogu – TUV ňom sú detailne rozpísané všetky body, ktoré spomínam vyššie + informácie o počasí, ktoré je na Srí Lanke trochu komplikované. Okrem toho tam nájdete aj konkrétny ITINERÁR, takže si nemusíte lámať hlavu s tým, kam sa vybrať.

Keď sa vám tento článok páčil, budem rada, keď mi dáte vedieť, či už komentárom alebo zdieľaním pre vašich známych, ktorých táto téma zaujíma. A ak vás zaujímajú aj ďalšie informácie a vychytávky nielen z tejto cesty, kliknite si na blog SheMakesMeTravel.com, ktorého som spoluautorka. Postupne tam budú pribúdať ďalšie články o Srí Lanke. Okrem toho tam nájdete denník Hatera, môjho spoluautora a spolucestovateľa, ktorý cestovanie nemá v láske a tak svoje zážitky komentuje vtipne a s poctivou dávkou cestovateľského hejtu.

A ak ste skôr na obrázky, nájdete nás aj na INSTAGRAME.

Teraz najčítanejšie