Denník N

Stačí hovoriť pravdu

Je veľmi zaujímavé pozorovať ako sa postupne mení doba, v ktorej žijeme. Nemyslím všetok ten pokrok okolo nás, ktorý nám umožňuje hodnotnejšie využiť čas počas dňa a nepremrhať ho na prácu, ktorá je síce nevyhnutná, ale môže to za nás urobiť práčka,umývačka riadu, či robotický vysávač.

Myslím skôr na to, ako pre mnohých ľudí prestáva byť dôležité mať kredit človeka, ktorý hovorí pravdu, dá sa naňho spoľahnúť a jeho slovo vždy platí. O to viac si vážim tých, ktorí takí stále sú a ostali nimi aj keď sa ich život rozhodol preveriť. Keď niečo povedia, viem že je to pravda a keď niečo sľúbia, tak to aj splnia. Je to také jednoduché. Ich „chlapské “ slovo  skrátka  platí a bodka.

Žiadne vykrúcačky, polopravdy, prikrášľovanie. Aké by to bolo na svete jednoduché, keby sme všetci boli takýto. Veď si len predstavme týchto ľudí ako našich politikov, poslancov a členov našej vlády. Boli by sme bez politikov, ktorí na priame otázky nikdy  neodpovedajú priamo, ich diplomatické  odpovede  zvyčajne nedávajú zmysel a žiadnu odpoveď a ak aj odpoveď dajú, tak jej už nikto neverí.  A potom povedia pravdu  a aby im niekto veril a bral to vážne , musia prisahať na zdravie svojich vlastných synov. Akú mienku má asi takýto človek sám o sebe?

Našťastie ja nemusím prisahať na zdravie svojich synov, keď chcem aby mi ľudia uverili. Stačí len vždy hovoriť pravdu.

 

Teraz najčítanejšie