Denník N

Stačí mučenie, hrozba teroristického útoku a výkričník

Na Slovensku mučia guantánamského väzňa, tvrdí týždenník Plus 7 dní. Na túto tému napísal rozsiahly článok. Nápis „Sme ohrození! Terorizmus na Slovensku“ a vedľa fotka moslimského väzňa a terčík namierený na Slovensko – takto vyzerá titulka posledného vydania časopisu, ktorý na niekoľkých stranách píše o hrozbe teroristického útoku na Slovensko, o mučení a obviňuje ministra vnútra z klamstva. Prečo pri tak závažnej informácii týždenník nežiadal vysvetlenie ministra, je mi záhadou.

Článok Ivana Mega vychádza z amatérskeho videa, ktoré odvysielali viaceré arabské médiá. Na videu vidieť, ako sa policajti snažia dostať do bytu, násilne do neho vniknú a potom počuť krik z bytu. Na YouTube je aj ďalšie video zo zásahu.  Čo sa deje vo vnútri, ale nie je vidno. Polícia neskôr z domu odchádza a na videu je prestrih s pohľadom na vylomené dvere a rozhádzané veci v byte. „Video zverejnili so správou, že slovenská polícia mučí Tunisana, a nie hocakého. Ide o bývalého väzňa z Guantánama Hashama Bin Ali Bin Amora Slitiho, ktorého k nám priviezli v novembri 2014… “ píše týždenník a cituje Al Džazíru, že „slovenská polícia zadržala Slitiho, napadla ho, bila a mučila po tom, ako vtrhla do jeho domova bez udania dôvodu.“ Na videu ale nevidno mučenie ani nič, čo sa deje vo vnútri.


Autor ďalej uvažuje o možných teroristických hrozbách a osobne predpokladá, že riziko útoku zo strany teroristov na Slovensko je po takejto správe mnohonásobne vyššie. Ministerstva vnútra sa na autenticitu videa, mučenie, hrozby, ale ani na meno väzňa nepýtal. V článku položil otázky len sám sebe: „O možných dôsledkoch sa dá len špekulovať, no natískajú sa viaceré otázky: Stane sa Slovensko po takejto správe cieľom teroristov? A môžu sa Slováci v zahraničí cítiť bezpečne? Je otázne, či naše bezpečnostné zložky vôbec správu o mučení guantánamského väzňa na Slovensku zachytili. A ak zachytili, prečo nereagovali?“ Autor pripomína tvrdenia ministerstva vnútra z minulého roku, že na Slovensko z Guantánama prišli osoby, „ktoré nikdy neboli podozrivé ani obvinené z trestného činu terorizmu a pre SR nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko.“

Informácia, ktorú priniesol týždenník, je závažná. Z novinárskeho pohľadu exkluzívna, lebo predtým o zásahu slovenské médiá nepísali. Ale nechať takýto článok bez vysvetlenia kompetentných, o ktorých píše, je neobvyklé. Bez stanoviska ministerstva nemala redakcia takýto článok zverejniť. V Plus 7 dní však z toho urobili hlavnú tému avizovanú z titulky.

Ako mi potvrdilo ministerstvo vnútra, autor ho pred napísaním článku nekontaktoval. Urobil tak až potom, ako článok vyšiel. Čo potvrdil aj autor článku. Informácie z článku prebrali viaceré médiá. Ministerstvo následne vydalo vyhlásenie, v ktorom píše, že „paniku o potenciálnej hrozbe a nezmysly o mučení, ktorú šíria niektoré bulvárne médiá, nepomáhajú nikomu.“ (celé stanovisko)

„K čomu sa mali vyjadriť, keď je absolútne nepopierateľný fakt, že nahrávku arabská televízia zverejnila? Viete mi uviesť jediný rozumný dôvod, prečo sme mali žiadať o vyjadrenie ministerstvo? Prikazuje nám to nejaký zákon? Podstatné je, či je informácia pravdivá, alebo nie. A táto pravdivá je,“ odpísal mi šéfredaktor Plus7 dní Miloš Luknár.

Ja si myslím, že ministerstvo osloviť mali. Už kvôli tomu, že píšu o teroristickej hrozbe pre Slovensko a aj kvôli tomu, aby priamo konfrontovali ministerstvo, ktoré tvrdilo, že na Slovensku podozrivé osoby nie sú. Pýtať sa ale mali aj preto, že obvinili políciu z mučenia človeka a tá by sa mala vyjadriť, či je to pravda a pokiaľ áno, prečo to robila.

Ministerstva by som sa ja spýtala pred publikovaním článku minimálne toto:

Je pravda že bol na Slovensku mučený väzeň?
Ak k nemu vtrhla polícia, z akých dôvodov?
Hrozia Slovensku teroristické útoky?
Je pravda, že šlo o bývalého väzňa z Guantánama Hashama Bin Ali Bin Amora Slitiho?
Vedeli ste o hrozbe teroristických útokov, o ktorých informovali arabské médiá?
Aké bezpečnostné opatrenia ste urobili?
Ak nám hrozí bezpečnostné riziko kvôli spomínanému väzňovi, prečo minulý rok ministerstvo tvrdilo, že k nám prišli osoby, ktoré nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko? Podľa dávnejšie zverejnenej správy The New York Times to vyzerá, že taký bezúhonný nie je.

Mimochodom, autor článku volá na zodpovednosť Vojenské obranné spravodajstvo a Vojenskú spravodajskú službu. Tie od roku 2013 neexistujú, zlúčili sa do Vojenského spravodajstva. Ale to len na okraj.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.