Denník N

Stále platí, že ak som demokrat, to neznamená, že som dementný

Dostanete to, čo si zvolíte. Alebo živú vodu, alebo mŕtvu vodu.
Dostanete to, čo si zvolíte. Alebo živú vodu, alebo mŕtvu vodu.

Aj po 5. rokoch na vás apelujem rovnako nástojčivo: Vážme si rovného postavenia medzi sebou navzájom, vďaka ktorému nám demokracia dáva možnosť o sebe rozhodovať.

Veta z nadpisu zaznela v mojom článku práve pred 5. rokmi.

Aby mal váš politický oponent rovnaké šance v budúcich voľbách, to je ten  najrýdzejší prejav duše demokrata. Ak nás náš politický protivník chce zabiť, zničiť, len preto, že sa mu naše názory nepáčia, boli by sme dementní, ak by sme sa nečinne prizerali.

To sú tie dôvody, prečo nemám najmenšieho strpenia pre aféru okolo otvárania listov. Prečo nemám najmenšie strpenie pre podvody pri zháňaní peňazí vlastnými hlavami na kampaň v demokratických voľbách.  Tam kde niekto stratil pri svojich činoch a slovách pojem o demokracii, tam naozaj nie je dôvod uvažovať nad akoukoľvek demokratickou šancou.

Tešíte sa v tichom závetrí veľkého smradu, že vy diktátorský útok na niekoho tretieho prežijete? Tešíte sa, že vám aspoň ubudne politický súper, keď niekoho fyzicky zlikvidujú?

Ha-ha! Ha! Takých, čo sa s potešením prizerali, ako im diktátori fyzicky likvidujú politických oponentov, sú plné cintoríny.  Vždy došlo aj na nich. Už nebol, kto by sa za nich ozval, postavil.

Nie, nemôžeme si navzájom všetci vládnuť. Vždy musí niekto v demokratickej súťaži zvíťaziť. Je to práve princíp súťaže,  ktorý nás motivuje prichádzať s lepšími riešeniami ako pred rokom, ako pred mesiacom, ako predvčerom.  Porušovaním ústavných práv celý tento princíp skončí v hnoji.

Pamätajte na moje slová, že v žumpe najväčšie kusy plávajú vždy na povrchu.

Občas mám pocit, že si ľudia myslia, že byť demokratom znamená byť totálne dementný. Mysliaci demokrat pozná hranice, za ktorými sa už nejedná o demokraciu.  Demokratické nástroje patria do demokracie. Tam, kde nie je demokracia,  je hlúposť používať demokratické nástroje.  Leda že by ste boli dementný.

Uvedomte si priatelia, že základom, dreňou, fundamentom demokracie je, že víťaz nezabráni porazenému, aby mal šancu v budúcnosti zvíťaziť. V komunizme, nacizme, za hranicou zákona, tam všade sme túto šancu stratili.

Správa z tisku: Posledná prieskum agentúry Polis hovorí: Smer 28,8%; ĽS NS 11,1%; SNS 9,3%

Autor je členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]