Denník N

Stále verím Bélovi…

Potom ako sa súčasná situácia vykryštalizovala zdvihla sa obrovská vlna kritiky voči Mostu-Híd a Sieti. Sieť veľmi komentovať nechcem, lebo je pravda že tie vyjadrenia boli spočiatku nejednoznačné, napokon na chvíľu veľmi jasné a napokon sa postoj Siete opäť zmenil. Most-Híd pred voľbami sa nijako nevyhranil voči SMERu-SD, čo napokon aj spôsobilo útoky z radov ich možných povolebných spojencov. Voľby vyhral SMER a Róbert Fico dostal poverenie zostaviť vládu. Ešte aby som doplni ďalšie fakty, ktoré budú neskôr dôležité. Do NR SR sa s nemalým ziskom dostali ĽS NS Mariána Kotlebu, či SME Rodina Borisa Kollára.

Iste voliči Siete a Mostu-Híd sú apriori naladení proti SMERu-SD. V konečnom dôsledku musím skonštatovať, že som tiež volil Most-Híd a svojím presvedčením som proti tomu akým spôsobom v našej krajine pôsobí Róbert Fico a jeho SMER-SD. Vo voľbách som sa rozhodoval medzi dvoma stranami – SaS a Most-Híd. Bolo to však preto, že na ich kandidátkach som našiel štyri mená, ktoré som si vedel predstaviť, že budem krúžkovať. Prišlo k dileme, koho? Na kandidátke SaS by som krúžkoval ľudí z OKS, keďže svojím presvedčením sa radím ku konzervatívcom. Avšak zvíťazila veľmi racionálna voľba. Sám pre seba som si ju zdôvodnil takto:

Čo je pre mňa v súčasnoti dôležité? Ktoré oblasti života našej krajiny, spoločnosti? Sú to obalsť spravodlivosti a práva aj v zmysle boja proti korupcii, oblasť bezpečnosti (aj na pozadí toho čo sa deje v Európe a vo svete), oblasť ekonomiky a financii, a v neposlednom rade je pre mňa dôležité, aby v NR SR boli aj ľudia, ktorí majú politickú skúsenosť, vedia vyjednávať a slušne komunikovať. Preto som krúžkoval pani Luciu Žitňanskú, Františka Šebeja, Ivana Švejnu a práve Bélu Bugára.

Samozrejme nie som nijako nadšený súčasným vývojom. Avšak rozumiem rozhodnutiu Mostu-Híd a Bélu Bugára ísť do koalície so SMERom-SD, SNS a Sieťou. Je to podľa mňa veľmi pragmatické, racionálne rozhodnutie, ktorým Most-Híd riskuje nesmierne veľa, pravdepodobne bude v hre aj ich politická budúcnosť. Neverím, že Béla Bugár je človek, ktorý by bažil po nejakých kreslách, jednoducho tomu neverím. Keď si k tomu vezmem obrovské riziko pravdepodobnej straty istej časti svojich voličov (a tá môže byť celkom veľká), tak si myslím že by do toho nešiel nebyť istého zásadnejšieho cieľa. Tým je odstavit od ďalšieho rastu ĽS NS Mariána Kotlebu.

Už po voľbách som v kruhu svojich známych hovoril aj o tom, že čím skôr by boli ďalšie voľby, tým viac ĽS NS Mariána Kotlebu môže porásť. Snaha vytvoriť aspoň ako-tak stabilnú vládu je tým faktorom, prečo ísť aj do koalície so SMERom-SD, SNS a Sieťou. Iná možnosť tu jednoducho po týchto voľbách a hneď prvom týždni po nich nie je. Náznak možnej pravicovej koalície tu síce bol, ale ten sa žiaľ rozplynul. A to kvôli niekoľkým faktorom. Za všetky spomeniem:

  • okamžitá hádka medzi niektorými pravicovými stranami po voľbách nevyslala hneď na začiatok dobrý signál
  • následne SNS oznámila, že nepôjde do pravicovej koalície kvôli Obyčajným ľuďom a Borisovi Kollárovi
  • veľmi slabá záruka aspoň akej-takej stability. SNS by v tomto zložení mohol byť partner, ktorý by svoju pozíciu mohol zneužívať. Po voľbách sa v podstate stali kľúčovým subjektom, bez nich by koalíciu a vládu nezostavil nikto
  • veľmi rozpoluplné vyjadrenia Borisa Kollára o tom, že podporia pravicovú vládu, ale do koalície či vlády nepôjdu. Toto tiež nevyslalo veľmi dobrý signál

Aj na základe týchto skutočností, rozumiem tomu, prečo sa v Moste-Híd rozhodli pre takéto riešenie. Aj pre vyššie načrtnuté pochybnosti vyzerala stabilita pravicovej vlády veľmi neistá. Ako som už spomenul, čím skôr by boli ďalšie voľby, tým viac by ĽS NS Mariána Kotlebu mohla posilniť svoje pozície a toto je momentálne najzásadnejšia vec, ktorú je potrebné zastaviť. Žiaľ aj za cenu akú bude musieť zaplatiť Most-Híd, Sieť a napokon zrejme aj my všetci čo tu žijeme.

Práve aj azda prvý prieskum verejnej mienky po voľbách tieto slová potvrdzuje. Sieť výrazne zoslabla, aj preferiencie Mostu-Híd klesli. Predpokladám, že to je dôsledok týchto ich posledných krokov. Avšak čo je alarmujúce, že preferencie ĽS NS Mariána Kotlebu išli hore. Áno, je to iba jeden z mnohých prieskumov a mali by sme ho brať s rezervou, hoci nemyslím si, že by sme ho mali ignorovať úplne. Pravicový volič je znechutený, preto sa dalo čakať že preferencie strán ktoré sa jasne vymedzili voči Róbertovi Ficovi narastú, stalo sa. Z tohoto dôvodu sa dalo čakať, že preferencie Mostu-Híd a Siete klesnú, stalo sa. A v neposlednom rade, tých ktorí voliť neboli, ale boli naklonení rétorike Mariána Kotlebu jeho úspech mohol posmeliť, tiež sa stalo, preferencie ĽS NS stúpli. Aj preto by som nebral tento prieskum na ľahkú váhu.

Ešte raz, nie som nadšený z toho aká tu vzniká koalícia. Avšak z veľmi pragmatického, racionálneho dôvodu – snahy odstaviť od ďalšieho rastu ĽS NS Mariána Kotlebu – tomu rozumiem. Nevinil a nenadával by som teraz na tých, ktorí sa aj za vyššie spomenutú obeť dali na niečo takéto. Verím, že za tým je naozaj racionálny dôvod – odstaviť ĽS NS od ďalšieho rastu. Aspoň v prípade Mostu-Híd a Bélu Bugára, verím že to tak je. Čo sa skrýva za pohnútkami Siete a Radoslava Procházku je veľmi ťažko prečítať. Možno nám to všetkým raz sami povedia…

Teraz najčítanejšie