Denník N

Stane sa z Mosulu ďalšie Allepo? II

Už mesiac prebieha operácia, ktorá má oslobodiť jedno z najväčších irackých miest. Prvotný postup sa spomalil a tak sa môžeme znovu pýtať: „Je Mosul na ceste k ďalšiemu Allepu?“

Mesiac trvajúca ofenzíva

 

Špeciálne jednotky irackej armády vstúpili pred dvoma týždňami do mesta. Ich dočasné zdržanie bolo spôsobené nečakane ťažkým odporom džihádistov na južnej fronte. Práve zábery z týchto bojov sa stali nástrojom propagandy militantov. Dnes by podľa dostupných informácií mala iracká armáda bojovať na niekoľkých predmestiach Mosulu. Kurdské jednotky – Pešmerga, ktoré podľa lokálnych médií už dosiahli svoj operáciou daný cieľ vzdialený niekoľko kilometrov od mesta, sa znova zapojili do bojov na a pokračujú v ťažení na severovýchode Mosulu.

Mesiac trvajúca ofenzíva tak zatiaľ stihla obkľúčiť mesto a pomaly prenikať do jeho útrob, kde ich čakajú relatívne dobre pripravení džihádisti. Okrem ostreľovačov, mínometov a samovražedných útočníkov na oslobodzujúcu armádu čakajú aj kilometre podzemných tunelov, ktoré ozbrojenci využívajú na pohyb po okupovaných oblastiach  . Iracká armáda, ktorá si po svojom bleskovom stiahnutí pred vojskom teroristickej skupiny potrebuje napraviť renomé, tak stojí pred jedným z najťažších – mestských bojov. Až čas tak ukáže nakoľko boli iracké jednotky pripravené. História však už neraz ukázala, že výbava, taktika, či početná prevaha nemusí znamenať nič oproti odhodlaniu, ktoré zväčša stojí na strane apokalypticky zmýšľajúcich radikálov. Terajšiemu zdržaniu ofenzívy v meste sa už venoval aj britský The Independent, ktorý v ňom vidí prvý možný problém pre nastupujúceho prezidenta D. J. Trumpa.

 

Prvé konflikty a humanitárna kríza

 

Vo vzduchu stále visí problém s viac než miliónom ľudí, ktorí momentálne obývajú obliehané mesto. Od môjho prvého článku sa humanitárna situácia veľmi nezmenila. Aj napriek snahe o zlepšenie situácie, ktorú prednedávnom prezentoval hovorca vysokého komisára pre utečencov – Adriana Edwards, je momentálny stav kapacít nedostačujúci. Pre civilistov je okrem toho často jedinou možnosťou útek do vojnou zmietanej Sýrie. Tam sa následne stávajú obeťami taktiky Islamského štátu, ktorý prichádzajúce rodiny presídľuje do okolia mesta Raqqa, kde by do budúcnosti mali slúžiť ako ľudské štíty. Na prvotné informácie o presunu militantov, schovávajúcich sa za civilistov, z Mosulu do Sýrie už reagovalo Rusko, ktoré ním ospravedlňuje začatie bombardovania miest Idlib a Homs.

Internetom už prebehlo aj prvé video zachytávajúce vojnové zločiny oslobodzujúcej armády. Na ňom iracká armáda bije a následne popraví 13 ročného chlapca — údajného mladého bojovníka Islamského štátu. V Iraku, ktorý bol v posledných rokoch zužovaný sektárskym násilím, to nanešťastie nie je prekvapivé. Okrem bojovníkov Islamského štátu, to sú hlavne šiítske ľudové milície, ktoré sú často obviňované z násilia páchanom na sunnitskom obyvateľstve. Skutočné počty obetí však budú jasnejšie až po ukončení samotnej operácie. Islamisti na druhej strane už stihli ukrižovať desiatky  ľudí a iracká armáda pri postupe odhaľuje ďalšie masové hroby v okolí mesta.

Celková situácia tak zatiaľ nasvedčuje tomu, že sa z Mosulu stane podobné bojisko ako vzniklo v Aleppu. Samotná, Západom riadená, operácia však musela prísť ešte počas vlády prezidenta Obamu, pretože v Mosule sa nebojuje len o politický kredit z likvidácie najznámejšej teroristickej organizácie dnešnej doby, ale aj o významné geopolitické postavenie. Článok o pozadí tohto boja prinesiem začiatkom budúceho týždňa.

 

Facebook/ParallelTV

Teraz najčítanejšie

Tomáš Davidov

Nezávislý novinár a dokumentarista. Študoval som religionistika na FF UK v Prahe. V rámci dokumentovania genocídy Jezídov som 2x navštívil Irak a sýrsku Rodžavu