Denník N

Starosta Starého Mesta potopil vlastných obyvateľov

Namiesto sľubovaného kľudu v Starom Meste a regulácie otváracích hodín krčiem, sme sa dočkali pravého opaku. Prevádzkovatelia si majú určiť otváracie hodiny sami. Načo potom máme poslancov, starostu, a vôbec celý úrad. V tom prípade navrhujem tieto zbytočné inštitúcie zrušiť a ušetríme.

Prevádzkovatelia si majú určiť otváracie hodiny sami.

stevcik2 stevcik1

Navrhované VZN o čase kedy môžu mať prevádzky otvorené predpokladá, že každý krčmár si sám určí či je jeho prevádzka kaviarňou, reštauráciou, vinárňou alebo nočným barom. Chcete mať otvorené do 04:00 ráno? Tak sa prihláste ako nočný bar / diskotéka / klub a otvoriť môžete už od 10:00 ráno. Vôbec pritom nevadí že nie ste v podzemí, nemáte odhlučnenú prevádzku a v skutočnosti prevádzkujete cukráreň. Odteraz si môžete si robiť párty od rána do rána a nech vám mestská polícia dokáže že robíte hluk.  Načo sú tam vôbec stanovené jednotlivé kategórie prevádzok keď nie sú podmienené žiadnymi kritériami? Ako potom zabránime stánku PNS aby sa z neho nestal nočný klub, keď sa tak prihlási na mestskú časť?

nocny-klub-zochova
Bude z tohoto stánku na zastávke MHD nočný klub?

V lete 2016 keď sme sa sťažovali v podhradí na neznesiteľný hluk a neporiadok a žiadali mestskú políciu aby zakročila proti podnikom, ktoré nalievajú ľuďom čo sedia vonku pred prevádzkami, tak mestská polícia nám povedala, že nemá ani zariadenia na meranie alkoholu v dychu (drégery) a teda nemá ako preukázať že títo ľudia pijú alkoholické nápoje na verejnenosti (a nie malinovku) a preto nebude zasahovať.  Števčík sľúbil že polícia nakúpi drégery, doteraz sa tak nestalo, pričom starosta nemá na mestskú políciu priamy dosah tá spadá pod Nesrovnala, takže nám – občanom nemá čo sľubovať.

Zachytila som starostove vyjadrenia v diskusii na facebooku, že 90% občanov aj prevádzkovateľov s návrhom VZN súhlasí. Chcem sa spýtať, ktorých občanov? Pokiaľ viem starosta so žiadnymi nerokoval, nerokoval ani s vlastnými poslancami, čo mu niektorí dali patrične najavo. To, že „rokoval“ krčmármi je každému jasné.

A posledná vec, prevádzkový čas potravín sa navrhuje 8.00-22.00hod. Niektorí chodia do roboty aj skôr ako na 8.00 a nevidím  dôvod prečo by ste ich mali takto obmedzovať, keď teraz je napríklad Billa v Tatracentre či na Námestí SNP otvorená každý deň od 7.00. To isté platí aj pre večierky. Či prekáža krčmárom že si ľudia kúpia alkohol v potravinách a pijú doma, pán starosta?

Ďakujeme pán starosta. Sklamaní občania (nielen) z podhradia.

P.S. ak ste Staromešťania a nie je vám to jedno, svoj názor na tento návrh prosím adresujte na [email protected]

Teraz najčítanejšie