Denník N

Šťastie

Rišovou jedinou túžbou je obuť si túlavé topánky…

Rišo sa nadvihne na posteli, pozrie smerom k Majke, opatrne sa nakloní a pobozká ju na tvár. „Ešte spíš?“ „Ani nie, skôr driemem,“ otočí sa Majka smerom k nemu. Cez stiahnuté žalúzie prenikajú slnečné lúče, v tomto období ich v slnečnom počasí zvyknú zobúdzať, najpríjemnejšie je to cez víkend. Presne ako dnes, sobotné počasie vyzerá zatiaľ veľmi lákavo, Maja má tušenie, že jedinou Rišovou túžbou je obuť si túlavé topánky, vidí mu to na očiach.

V kuchyni vládne celkom iný svet, je orientovaná smerom na sever, slnko do nej veľmi nenakukne. Svoje výhody to má v letných horúčavách, vtedy je to najpríjemnejšia miestnosť v byte. Maja sa pomaličky rozhýbala, chce to kvalitné raňajky, v skrinke našla ešte pohár kvalitného domáceho džemu. Mňam, jahodový, je od starkej, tá je na tieto veci skutočne odborníčka. V letnej sezóne sa to u nej v kuchyni hemží dobrotami všakovakých druhov, spracuje všetko, čo sa urodí v záhradke.

Ešte im zostal kúsok vianočky, na raňajky pre dvoch to bude tak akurát a potom rýchlo pripraviť nejaké zásoby do batohov a ide sa dobrodružstvom. Rišo už svoje plány vybalil, dohodli sa celkom rýchlo, dnes sa prispôsobila ona jemu, vždy sa striedajú. „Všetko pobalené,“ hlási Majka a kontroluje manžela, ktorý sa práve dal do balenia fotovýbavy. „Ty teda máš tých objektívov, ja to mám všetko v jednom,“ máva maličkým kompaktom v ruke. Zrkadlovku by nechcela ani za sto čertov, príde jej zbytočne veľká a ťažká.

Národný park je na dosah, v diaľke vidieť parkovisko, sobota sa tu prejavuje naplno, áut je poriadne veľa. Niekoľkokrát to obišli, konečne sa uvoľnilo jedno miesto. Zaparkované, oddychovým aktivitám už nič nestojí v ceste. Rišo sa ovešal batožinou a venoval jej široký úsmev, fotenie je jeho veľkou vášňou a príroda tiež.

Po dlhšej ceste sa pred nimi rozprestreli močariny. „Tu zaktovíme,“ odhodlá sa Richard a už sa púšťa do stavania statívu. „Nech je po tvojom,“ sadne si Maja na okraj trávnatého porastu a ďalekohľadom pozoruje dianie pred sebou, veru vtáctva je tu v tomto období skutočne veľa. Odrazu si všimne obrovský kŕdeľ husí, ktorý sa sformuje kúsok od nich. Nadvihne hlavu, rýchlo napraví fotoaparát a snaží sa zachytiť aspoň čosi. Pri pohľade hore si všimne, že kúsok od nej čosi dopadlo. V tom okamihu si uvedomí, že mala šťastie, bol to skutočne len kúštik.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.