Denník N

Šťastie vyplynie Z …

Niekedy J. P. Morgan hovorieval: Všetci ľudia majú len dva dôvody. Prvý je ten, čo hovoria navonok. A druhý dôvod. To je ten skutočný.

To sa vzťahuje na všetkých. Politikov nevynímajúc. A je úplne jedno za aké reči sa skrývajú, či za nejakú ideológiu. Človek si môže zdôvodniť všetko, podľa toho, čo chce, v rámci svojej možnosti slobody.

Ak je to teda tak, prečo vlastne spoločnosť existuje, napriek miliónom rozdielnych motívov a hlasov – hovorených, či skutočných?

Pretože dôvera je zlato. Na tom všetko stojí – na dôvere. Dôvera rozhoduje o štruktúre spoločnosti, o jej spravodlivých procesoch. Bez dôvery v spoločnosti vzniká nelegitimita, nelegálnosť alebo chaos.

A sú tri metly súčasného sveta, ktoré zametajú svetom a ničia dôveru. Menovite – závislosť, primitivizmus, strach. A metly zametajú, kým závislí, primitívni a ustráchaní politici vysvetľujú a poučujú. Na opurtinizmus používajú svoje právnické topánky, čo je iba krok od toho, aby si podľa toho istého opurtinizmu urobili ‚kolenovci‘ z koží politikov topánky, či z kostí politikov mydlo.

Ak by sme odstránili v jeden deň všetku závislosť, primitivizmus a strach, tak s veľkou pravdepodobnosťou by sme ako svet späli k dokonalému svetu.

Ale nie je to teória. Je to stav, ku ktorému možno dospieť jedine cez správnych ľudí – nezávislých, schopných, kompetentných, odvážnych…

Na šťastie totiž vždy treba príčinu. Šťasie vždy vyplynie Z… A to Z je najdôležitejšie.

Šťastie vyplynie zo spôsobu života. Šťastie vyplynie z nezávislosti. Šťastie vyplynie zo schopnosti. Šťastie vyplynie z odvážného riešenia. Šťastie vyplynie z kompetentnosti. Šťastie vyplynie zo spravodlivého procesu. Šťastie vyplynie z legitímnosti. Šťastie vyplynie z niečoho, čo niekto vytvoril. …

Iba tam, kde je to splnené môže vyrásť dom a strom. Dobré prostredie. Dobrý štát. Dobrý svet.doverazlato

A to je vlastne dôvod, prečo Ti píšem.

Predstavujem si, aké to bude, keď sa raz stretneme. Keď sa staneme tým, čo milujeme. Keď pochopíme celú svoju cestu, po ktorej treba prejsť. Keď nájdeme svoje tváre, ktorým možno dôverovať. Keď uvidíme všetko, čo sme obetovali. Keď uvidíme, ako sme čelili po celý ten čas svojej výzve. A keď už na šťastie budeme mať príčinu. Nezávislú, kompetentnú, nebojácnu. Taká je skutočná láska. Urobí ťa správne vediacim a vidiacim. V samej podstate je totiž všetko vidieť. Akurát vo výhľade môže brániť závislosť, primitivizmus, strach.

Čo teda teraz?

Ideme z kopca. Zaradíme rýchlosť. Šliapneme na plyn. Úplne. Nech vyrazí skrutky. Tvoje srdce tam. Moja myseľ tu. Vytvoríme spojenie. Vytvoríme prostredie pre dôveru – nezávislé, kompetentné, kvalifikované, odvážne…

Autá vyklepeme.

Všetko nedôveryhodné prepustíme.

Peniaze si urobíme.

Skomponujeme veľké dielo.

Alebo zomrieme.

Všetko pre dobu, v ktorej dôvera bude/je zlato.

A až vtedy a len vtedy šťastie vyplynie i zo stretnutia opravdivej lásky. A to v Silico navždy zostane.

Zatiaľ všetko najlepšie s láskou.

(Pokračovanie nabudúce…)

Teraz najčítanejšie