Denník N

Štát na strane zločinu

Kauza GLANCE HOUSE, ktorá je hanbou slovenskej spravodlivosti, stále nedospela ku koncu. Zďaleka sa nepriblížilo ani riešenie pre majiteľov bytov. Byty sú aj po piatich rokoch stále zablokované a zároveň v podvodnom konkurze.

Táto kauza však nie je o partičke zúfalcov, čo sa snaží ukradnúť 123 bytov ako sa to podsúva, ale o totálnom zlyhaní inštitúcií štátu a schopnosti organizovaného zločinu ovplyvňovať veľké množstvo policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorí uprednostnili záujmy zločincov pred zákonom a občanmi Slovenskej republiky.

Spoznali sme odvrátenú stránku fungovania našej spravodlivosti, ktorú médiá s pochopiteľných dôvodov nemajú šancu úplne vidieť. Napokon aj táto kauza sa v médiách objavila až potom, ako sa napriek zaisteniu špeciálnou prokuratúrou, podvodom „presunula“ bytovka GLANCE HOUSE do zinscenovaného konkurzu spájaného so známou postavičkou Mariána Kočnera.

Keď pri krádeži zlyhali mafiánske metódy, nastúpili inštitúcie štátu.

Začiatok tejto kauzy však bol taký bežný „slovenský“. Konkurzná mafia sa ešte koncom roka 2009 infiltrovala do firiem, s cieľom ich vytunelovať pomocou fiktívnych pohľadávok schránkovej spoločnosti. Najprv síce fungovala spolupráca s políciou a našlo sa aj právne riešenie ako tento organizovaný zločin zastaviť, ale …

Organizovaný zločin začal nátlak a preto bol v máji 2010 polícii oficiálne doručený list s popisom priebehu kontaktu s Kočnerom, spolu s tabuľkami na „dobrovoľné odovzdanie“ majetku v hodnote viac ako 4 milióny eur. Dva dni po obdržaní listu, polícia začala naopak trestné konanie proti oznamovateľovi a následne ukončila vyšetrovanie tunelovania GLANCE HOUSE konkurznou mafiou.

Bytovku GLANCE HOUSE developer napriek problémom, v máji 2010 dokončil, skolaudoval a klienti dostali ponuku na odovzdanie bytov.

Príčinou viac ako päťročného vyhnanstva obyvateľov bytovky je zaistenie ich bytov prokuratúrou. Z ľudského pohľadu je konflikt u developera ako sa tu podsúva, nepodstatný. Predstavuje iba zámienku pre následné kroky orgánov činných v trestnom konaní.

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Mária Trstenská v júni 2010 zaistila byty na náhradu škody schránkovej firmy iba na základe vykonštruovaných nezmyslov a to aj napriek tomu, že Krajský súd v Bratislave zamietol blokovať tieto byty z dôvodu neprimeraného zásahu do práv a oprávnených záujmov občanov.

Byty občanov Slovenskej republiky zaistili na to, aby mohli uspokojiť vymyslené škody schránkovej firmy!

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v novembri 2012 sa už len ukázala snaha aj bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku uspokojiť „nároky“ tejto schránky a to aj za cenu obchádzania zákona – formou súhlasu na prevod bytov. V uznesení súd skonštatoval rozsiahle porušenia zákonov zo strany štátnych inštitúcií, ale nezmenilo sa fakticky nič.

Po prevalení tejto kauzy na Špecializovanom trestnom súde zainteresovaní iba pochopili, že z tohto podvodu za desať miliónov eur už žiadne peniaze nedostanú a tak začala snaha namotať do tohto problému čo najviac zúfalcov, ktorí sa chceli za každú cenu dostať sa k nejakému ukradnutému bytíku, aby vyvolaným chaosom už len prekryli pôvodný zločin.

Na jeseň 2013 Okresný súd v Prešove nezákonne zapísal zmenu konateľov Glance house, s.r.o., a to náhodou práve v čase, keď sa aj prokurátorka rozhodla po troch rokoch zrazu zrušiť zaistenie bytov. Preto sa nedá zbaviť podozrenia, že takéto súčasné konanie malo za skutočný cieľ to, aby byty bez zbytočných prekážok definitívne skončili v Kočnerovom konkurze. Okamžitým zásahom generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa to nepodarilo a vďaka tomu nikto nemohol obviniť nové vedenie prokuratúry na účasti v tejto kauze (čo mohlo byť aj pôvodným cieľom).

Kauzy v médiách postupne zaniknú, neúplne informácie vytvoria nesprávne závery a vinníci zostávajú nepotrestaní.

Napriek mohutnej medializácii kauzy GLANCE HOUSE štátne inštitúcie nie sú 5 rokov schopné urobiť ani najnutnejšie zákonné kroky na ochranu svojich občanov pred organizovaným zločinom. Naopak, samé sa stávajú súčasťou jeho plánov. Organizovaný zločin nám opakovane dokazuje, že je nad všetkými zákonmi a má moc ovplyvniť inštitúcie štátu, aby de facto verejne okradli vlastných občanov. Štát vo svojej základnej úlohe opäť zlyhal a situáciu nemá silu zmeniť jeden senát Špecializovaného trestného súdu a ani sám generálny prokurátor.

Polícia, prokuratúra, súdy, …. majú nezastupiteľnú úlohu v štáte a je nezmysel bojovať proti nim ako inštitúciám. Postaviť sa treba proti konkrétnym jednotlivcom, ktorý svoje postavenie zneužívajú na zastupovanie záujmov organizovaného zločinu a naopak podporovať tých, ktorý stoja na strane zákona.

Prepojenia na zúčastnenené osoby v tejto kauze by sme našli pri množstve veľkých káuz, ktoré otriasli Slovenskom. Tieto kauzy ohrozujú nielen bežných občanov a podnikateľov, ale aj hospodárske záujmy štátu. Preto vyvoláva až úsmev pripustiť možnosť, že by napríklad Slovenská informačná služba nepoznala spoločné pozadie kauzy GLANCE HOUSE a takých káuz ako je napríklad pokus o exekúciu mesta Martin, alebo kauza Tipos, DEXIA Banka, a mnoho, mnoho ďalších. Otázkou je prečo nikto nezasiahne, predsa tak ako sa snažia ukradúť obyčajným ľudom byty, nie je proti vyčíňaniu tejto organizovanej zločineckej skupiny chránený nikto.

Inšpirovaný sociálnymi sieťami pripravujeme projekt „KAUZY“, kde budú zverejnené kauzy organizovaného zločinu ako aj aktéri ktorí v uvedených kauzách oficiálne figurovali v zastúpení štátu. Tento projekt zobrazí hlbšie prepojenia konkrétnych osôb s kauzami a každý bude môcť objavovať aj vzťahy medzi týmito osobami. Každý kto pácha zlo bude vopred vedieť, že jeho meno sa verejne spojí s jeho činmi. Veríme, že tak ako mali „mafiánske zoznamy“ verejnosť oboznámiť s kým má dočinenie, tak pomôže aj projekt KAUZY zlepšiť výkon spravodlivosti. Tento projekt je len prvým krokom na ochranu tohto štátu pred zločincami – pomenujeme zlo.

Môžete ďalej sedieť doma, nadávať ako je všetko zlé, ale čo tým vyriešite? Rovnako môžete ďalej prehliadať toto zlo, ale príde deň keď sa aj vy stanete jeho obeťou a to už bude neskoro.

Táto kauza je dokonalý príklad fungovania organizovaného zločinu za výdatnej pomoci štátnych úradníkov. Máme vyššiu ambíciu ako len vyplakávať nad neustálym okrádaním stále ďalších a ďalších ľudí malou skupinkou osôb. Preto zakladáme občiansku inaciatívu SLUŠNÝ ČLOVEK s cieľom spájať slušných ľudí, ktorý pochopili, že len popisovanie všetkej tej nespravodlivosti nič nezmení.

Máme jasnú predstavu o postupných krokoch ako vytvoriť zo Slovenska spravodlivý štát, ale pri tvorbe jednotlivých projektov potrebujeme pomoc každého slušného človeka. Ak sa chcete stať členom novovytváranej pracovnej skupiny projektu KAUZY, alebo máte nápad ako tento projekt vylepšiť, neváhajte nás kontaktovať.

Vždy je spôsob ako jednotlivca zastaviť, ale ak nás bude dosť už nás nezastaví nič.

S cieľom vytvoriť konkrétne projekty, aby tento štát slúžil svojim občanom a nie organizovanému zločinu zakladáme občiansku iniciatívu SLUŠNÝ ČLOVEK – www.slusnyclovek.sk

 

Róbert Číž

zakladateľ projektu  SLUŠNÝ ČLOVEK

Teraz najčítanejšie

Róbert Číž

Chcel som iba život kde môžem robiť zmysluplné veci, namiesto toho sa musím roky naťahovať s nespravodlivosťou systému a svojvôľou tých čo majú moc. Spoznal som ako systém funguje a videl som veci o ktorých je lepšie nevedieť. Zločinci v klasickom ponímaní sú iba sekundárny problém. Primárnym problémom tohto štátu sú konkrétne osoby v inštitúciách zabezpečujúcich zákonnosť, ktoré svoje úlohy plnia iba formálne, selektívne a zneužívaním zákonov.