Denník N

Stáva sa z Roberta Fica prezieravý štátnik?

Nakŕmené peniazmi svojej vlády vydali sa čínske firmy na nákupné turné po Európe. Dnes už nejde o nákup futbalových klubov, regionálnych letísk, cestovných kancelárií či módnych výrobcov, dnes ide o nákup špičkových hightech spoločností, ktorých know-how môže mať rozhodujúci vplyv na budúcnosť celých odvetví. Dnes ide o výrobcov robotov, čipov a firiem s bohatou patentovou výbavou, napr. v oblasti LED osvetlenia. Zajtra …?

Technológie môžete získať vlastným vývojom, prilákaním zahraničného investora alebo strategickým nákupom celých firiem. Poslednú možnosť si očividne osvojuje aj čínska vláda, ktorá dnes vystupuje ako podnikateľ, zákazník, konkurent, (žalobca a sudca) zároveň. A vysiela do zahraničia štátne podniky nakupovať firmy za ceny postavené len na ekonomickom základe. Bez ohľadu na politický rozmer.

Skúste v budúcnosti konkurovať súperovi, ktorý je subvencovaný štátom ako je Čína. A čo to urobí s pomermi na trhu? Čína ide cielene po firmách, ktoré tvoria chrbticu napr. nemeckého hospodárstva. A  rada by popri tom “hekla“ aj koncepty rozvoja tamojšieho priemyslu. Alebo rovno celý hospodársky model. Dnes to už totiž nie je len o digitalizácii a ochrane duševného vlastníctva.

Čína už nechce byť výrobňou Západu, ale miestom s vysokým technologickým štandardom. To by si v prvom rade želala najmä čínska vláda. Nedávno schválila plán modernizácie čínskeho priemyslu – Made in China 2025. A do roku 2049 (sté výročie) sa má stať Čína svetovou priemyselnou superveľmocou. Značka Made in China má byť symbolom inovácie, kvality a efektívnosti. V centre záujmu sú letecká doprava, kozmonautika, vysokorýchlostné vlaky, elektromobilita a elektrické siete. V spojení s podporou expanzie svojich technologických koncernov. Pre ostatný svet to v podstate znamená vyhlásenie boja. Boja, ktorý už nemá byť len o výhodných cenách, ale aj o zodpovedajúcej vysokej kvalite. Smerom dovnútra to znamená rozšírenie vedúcej úlohy strany na celú krajinu.

Západní podnikatelia musia vziať na vedomie, že ich pôsobenie v Číne je považované za príspevok k budovaniu socializmu. A oni sami za užitočných pomocníkov. Na druhej strane si Číňania želajú ľahší prístup na európsky trh. Bez ohľadu na subvencovanú vlastnú nadprodukciu, ktorá má až existenčné dôsledky (nielen) pre európskych výrobcov. Nadponuka je azda najviac citeľná v oceliarstve.

Zatiaľ čo sa Číňania pokúšajú nakupovať hightech firmy, zakazujú preberanie tých vlastných zahraničnými. Vítaní sú už len tí, ktorí prinášajú so sebou aj nové technológie. Dobrou správou je, že čínska vláda začína výraznejšie kontrolovať vývoz kapitálu. Napriek obmedzeniam pri nákupoch a fúziách sa Peking zrejme nevzdá svojho cieľa, ďalšieho získavania strategických spoločností. Zlomovou hodnotou sa zdá dnes byť 1 mld. USD.

Ako príklad – typická skúsenosť nemeckej šéfky odborov, ktorá sa angažuje proti prevzatiu ďalšej časti OSRAMu čínskym investorom: Prístup na čínsky trh (po predaji čínskemu investorovi) sa nezlepšil. Iba odtieklo naše know-how. Táto firma dnes vystupuje ako náš konkurent.

Ak dnes vstupujú do čínskych akvizícií americké tajné služby s argumentom, že chipy nemeckého výrobcu by mohli byť použité v riadiacich systémoch satelitov a rakiet, mohli by vziať na vedomie aj fakt, že telá rakiet nebudú vyrobené z plastu. A nemusia byť vyrobené ani z čínskej ocele. Hoci aj Made in Slovakia. Ak stopnutie predaja nemeckého výrobcu čipov môže spôsobiť stredodobo existenčné problémy, tak aj predaj fabriky na východe Číňanom spôsobí problémy minimálne nemeckým (európskym) oceliarom. A že cieľom záujmu Číňanov je niekto úplne iný. Niekto na strane odberateľov košickej fabriky. Ako súčasť ucelenej stratégie. Ťah na patenty napr. v oblasti elektromobilov zo strany čínskych úradov dnes totiž hraničí s vydieraním.

Nemci dnes prichádzajú hromadne na to, že predaj svojich firiem čínskym investorom má aj politický rozmer. A ja len dodávam, že dať dohromady miliardu domácemu investorovi je ďaleko viac peňazí, ako miliarda od čínskeho štátu v pozadí. Preto mi je záujem Moravie Steel o košický US Steel ďaleko sympatickejší a ich ponuka dôveryhodnejšia.

Kvitujem záujem premiéra o dianie v košickom US Steele. A popri všetkých tých kávičkách (pohároch vína) v Hainburgu a okolí by som rád zareagoval na aktuálne dianie nasledovným citátom: Veľkí ľudia diskutujú o nápadoch, priemerní o udalostiach a malí ľudia debatujú o ľuďoch .

Teraz najčítanejšie