Denník N

Stavbami sveta za 180 minút | Minimundus

Svet miniatúr – Minimundus v Korutánsku je zo Žiliny vzdialený 600 km. Na výlet priveľa, ak keď ide človek „okolo“, rozhodne stojí za návštevu.

Víta nás obrovské parkovisko, kde si môžeme vybrať miesto podľa svojich potrieb. Vstup je moderný a bezbariérový, vstupné 2x 18 € dospelí, dieťa 4 €. Rodinný bonus, alebo zľava pre ZŤP sa nekoná. Zato oba naše psíky idú grátis. Hop a sme dnu.

01i02i

Z pár fotiek na internete som mal inú predstavu. A – čudujte sa svete – ako prvé ma zaskočilo „ty brďo, aké je to malé“! Ale už po necelej hodinke som zistil, že nielen diabol je skrytý v detailoch, ale aj krása. Precíznosť. Kumšt. Ono mať ideu, urobím si park zmenšenín, je len o niečo náročnejšia myšlienka, ako zriadiť si krčmu. Odkopírovať stavbu vedia všelikde, dokonca aj na Slovensku sú také pokusy. Druhá vec je kopírovať a stavať presne podľa originálu, vrátane použitých materiálov. Ale tým sa zďaleka nestane park široko-ďaleko vyhľadávanou lokalitou. Budovy stoja na udržiavaných trávnikoch, lebo výsadba zelene je prispôsobená modelom (na Sahare sú napr. kaktusy a palmy). Skrz naskrz Minimundusom vedie dômyselná sieť vodných tokov a železníc. A ponad hlavy nemáme naťahané elektrické káble, ako napríklad v Poľskom Inwalde.

Ľutujem, že sme tu uprostred leta a počas slnečného dňa, pretože pri zotmení je tu hra svetiel isto fascinujúca. Trojhodinový výlet okolo sveta oslávime originálnou štrúdľou. Vedľa parku nájdete planetárium a ZOO. Naše psie ZOO nás vytrvalo sprevádza, tak ich neprovokujeme. Ináč, náznaky dokonalosti vidieť aj pri starostlivosti o psíkov. Sú tu stojany drinking water a pod nimi na zemi misky na vodu pre zvieracích miláčikov. Je tu dostatok oddychových miest – lavičiek v tieni. Fontány dostatočne zvlhčujú a osviežujú vzduch. Počuť tu veľa slovenčiny, neviem, či sme narazili na nejaký autobusový zájazd, pravidlom na takýchto miestach je skôr čeština a poľština. Nevýhodou je, že z ceny sa zjednávať pri skupinkách do osem ľudí nedá.

04i 05i 06i 08i 04

07iPark založili v roku 1957, podľa prospektu je tu momentálne 156 miniatúr. Všetko je v mierke 1:25. Počas vegetačného obdobia tu kvitne viac než 11-tisíc kvetov. Mňa najviac uchvátila Bazilika sv. Petra. Nikdy som tam nebol, ale tu, v Minimunduse, ma naozaj dostala. Stavali ju šesť rokov a náklady sa vyšplhali na 750 000 €. Ha – a že nemám vkus! Musím sa už konečne vybrať do Ríma a Vatikánu. Tešte sa na blogy.

03i

Ak sa tam chcete ísť pozrieť, do navigácie zadajte túto adresu: Villacher Straße 241, 9020 Klagenfurt am Wörthersee. O jazere a jeho krásach poinformujem nabudúce. Na návštevu sveta miniatúr si však vyhraďte minimálne 3 hodiny.

10i

____________________________________________________________________

Pozri si tiež: Bibione, ako sa tam cítiť komfortne a za minimum peňazí

 

Teraz najčítanejšie