Denník N

Staviame v Kocúrkove (Pokračovanie úvodu)

V škole nás učili, že každý príbeh má úvod, jadro a záver. Náš príbeh stavania domu má úvod, začiatok jadra, potom nápravu úvodu, potom ponaučenie z krízovej situácie, dokončenie úvodu, potom doplnenie úvodu a nakoniec prehodnotenie celej situácie s tým, že celý úvod aj tak nestíhame a treba už riešiť niečo ďalšie. Skratka je to veľmi poučné, pravidelne dosahujeme víťazstvá v malých čiastkových bitkách, pričom neskôr zisťujeme, že sme ešte nevyhrali, len sme sa zase niečo nové naučili a zužitkujeme to niekedy nabudúce, ak to teda prežijeme. Rozhodol som sa tento pekný príBeh na dlhú trať postupne zaznamenať s tým, že možno to niekomu pomôže (ak máte otázky, rád zodpoviem ak budem vedieť) a možno sa niekto zasmeje.

Naposledy  sme si povedali niečo o začiatku nášho projektu, kúpe pozemku, prvých úspechoch aj lekciách do života a skončili sme pri tom, ako sme začali zisťovať, čo všetko nám ešte chýba na stavebné povolenie. To som si ešte myslel, že aspoň polovicu podkladov na stavebné povolenie vybehám ja a až potom to dám do rúk odborníkom. Viac krát som si už myslel, že všetko už máme nakreslené a kúpené, že už je to len o úradoch a pečiatkach. Tak určitéééé.

Stavebný dozor a inžiniermajster v jednej osobe mi začal dávať ťažké otázky. Máme projekt v PDF? Máme pôdorys domu vo formáte dwg, aby to mohlo ísť do softwaru, ktorý vytvorí „situáciu na pozemku?“ Nuž tak som sa obrátil na producenta projektovej dokumentácie. Keď už mi dali projekt domu bez prípojok (ja neviem, asi je to štandard), tak som dúfal, že mi aspoň pomôžu v ďalších záležitostiach. Zavolal som, tete som dal svoje zákaznícke číslo a na otázku, čí majú podklady v dwg ma ubezpečila, že to nájdem v elektronickej podpore na ich stránke. Nebolo to tam. Po telefóne ma opäť ubezpečila, že to tam je a až keď sme sa spoločne pozreli na stránku, tak sme došli k poznaniu, že to tam nie je. Po krátkej diskusii, či mi to vôbec môžu dať, mi to nakoniec poslali. Bol som tak šťastný, že som sa zabudol opýtať na poklady v PDF. Predsa len, neustále niekomu nosiť kilový projekt, aby vedel pomôcť so stavbou, dozorom či inžinieringom bolo trochu únavné. A hlavne nie úplne možné, keďže ľudí a inštitúcií zainteresovaných do nášho budovania bolo postupne viac ako kópií projektu. Producent projektovej dokumentácie nás ubezpečil, že nám nijaké PDF nedá, lebo oni majú autorské právo a basta. Nuž, opäť pomohol dozor, inžinier a teraz už a PDF majster v jednej osobne a vytvoril neoceniteľný súbor dát, ktorý obsahoval skeny vo vysokej kvalite a vďaka nemu je možné kukať na projekt aj bez toho, aby ste nosili kilá dokumentácie. Ani to nestálo tak veľa… kúpime menší gauč no. Čo tam po pár stovkách.

Poďme späť k stavebnému povoleniu. Všetkým možným zainteresovaným inštitúciám som zaslal kilá dokumentácie aby mohli študovať, vybavil som územnoplánovaciu informáciu od obce (boli veľmi ústretoví a dokonca som to dostal do mailu) a nakoniec som získal zlatý grál – na základe všetkých zákresov od správcov sietí mi inžinier zakreslil situáciu na mape, kde bol pozemok, dom, siete a všetko možné. Vyzeralo to super a povedal som si, že spolu s listom vlastníctva a katastrálnou mapou to bude základný kameň žiadosti o stavebné povolenie. Volal som s niekým z obecného úradu a bol som ubezpečený, že môžem doniesť aspoň časť podkladov, podáme žiadosť o stavebné povolenie a zatiaľ čo bude proces bežať, môžeme dopĺňať podklady.

V dobrej nálade som slávnostne nakráčal na stavebný úrad, kde ma vyškolili ako malého chlapca. Nie, nemôžem podať žiadosť, keď nemám všetky podklady (to, že vám jeden úradník povie že áno, to ešte neznamená, že sa to dá). Situáciu (to je ten dokument, na ktorý som po zaplatení príslušného poplatku bol najviac hrdý) mám nakreslenú zle, pretože ich na škole učili, že to má byť inak a nespĺňa to zákonné náležitosti. A potom prišla pointa. Sme blízko lokálnej železnice, takže potrebujeme stanovisko od železníc. Teda, tri stanoviská. Nie je to problém, stačí si naštudovať A4 manuál, aké podklady potrebujete k tomuto rozhodnutiu. Teta bola milá a dala mi zoznam podkladov, ktoré potrebujem, ak chcem podať žiadosť. Zatiaľ čo pred touto návštevou som si myslel, že som za polovicou, teraz som zistil, že som niekde tesne za štartom. A že stanovisko od železníc znamená, že sa vidíme tak o pol roka. Popriala mi všetko dobré.

Tu niekde som si začal pripadať ako škrečok v klietke, ktorý beží v takom tom koliesku a veľa veľa beží, ale pritom je stále na mieste. Výsledok bol presne rovnaký, pomerne dosť námahy, plánovania, rozmýšľania a pokrok len malý. Urobili ste krok 1 2 a 3 a pri kroku 4 vám spochybnili krok 2. Tým myslím, že vám podklad, pečiatku, nákres (doplňte si) proste nezobrali a museli ste to zháňať znovu. Vzhľadom na to, že všetko som vybavoval popri práci a často krát som namiesto obeda utekal s nákresmi či formulármi do nejakej inštitúcie, situácia sa stala neudržateľnou. Teda – ak sme chceli bývať ešte počas tejto dekády.

Pôvodne malo byť vybavenie stavebného povolenia mojím vkladom do celej stavby. Keďže som neočakával, že by som išiel po víkendoch stavbárom kaziť robotu svojou brigádou, povedal som si, že vybavím aspoň papiere. No prdlajz. So stavebným dozorom sme sa teda dohodli, že stavebné povolenie vybavia oni a ja im to samozrejme zaplatím (pôvodne som chcel tú sumu ušetriť). Na môj nesmelý návrh, že či mi dajú zľavu, keď im dám zhruba tretinu potrebných podkladov (ktoré som krvopotne vybehal) mi povedali, že buď to celé vybavím ja, alebo oni. Takže som ustúpil a s pocitom miernej hrdosti som na stôl položil kôpku papierov s pestrofarebnými nákresmi a rôznych pečiatok. Dohodli sme sa, že v novembri podpíšeme zmluvu, vo februári sa podá žiadosť a do mesiaca bude stavebné povolenie. To vyzeralo byť akurát, na jar sa môže začať stavať (ako už správne tušíte, bol som opäť neskutočne naivný, ale o tom neskôr).

Nabudúce o tom, ako sme začali vyberať stavebnú firmu. Ubezpečujem vás, že to bolo nemenej poučné a vtipné, ako vybavovanie stavebného povolenia. Len menej pečiatok a nákresov a viac čísel, diskusií, výmeny názorov a prepočítavania.

Teraz najčítanejšie