Denník N

Šťavnaté kuchynské baroko

Šťavnaté kuchynské baroko.

Pozerám na strapce hrozna, ktoré môj najmladší vnúčik začal jesť ešte z bedničky. Počkaj! Veď len chvíľočku! Hneď ti ich umyjem. Dôrazné ham, ham mi dáva najavo, že nemieni čakať. Skôr, ako dostal otrhané bobuľky do misky, zachytila som tento nádherný šťavnatý moment mobilom.

Nie, nie. Žiadnu technickú extra kvalitu záberu nehľadajte. Iba… extra šťavnatú slnečnú kvalitu zrelého hrozna. Ktoré mi chvíľku pred zjedením zapózovalo v lúčoch zapadajúceho slnka. Z toho istého hrozna už burčí burčiak. Tak, nech aj vám padne na úžitok! Či už tento dar zeme a nebies, alebo jeho zrejúca tekutá podoba. Najväčšiu vďaku prejavíme práve tým, že tento dar s láskou a úctou prijmeme.

Že prečo baroko? Pretože hmota, duch a krása prišli týmto strapcom hrozna ku mne na návštevu. Aby prejavili svoju jedinečnú zmyslovosť.

 

 

Pozn. Viem, viem, že spisovne má byť barok. Ale, mne to baroko k tomuto záberu viac pasuje. :)

Teraz najčítanejšie

Mária Streicherová

Mám za sebou šesťdesiat rokov života. Kus roboty, tri deti. Pár stoviek básní, o niečo viac fotografií, nejaké to slovo prozaické. Kus roboty... by sa dal rozvinúť. Do roboty v oblasti kultúry a vzdelávania dospelých, reklamy i tvorivej remeselno výtvarnej práce.