Denník N

Stopárov sprievodca galaxiou

Menšia zmienka o veľmi vtipnej a veľmi kultovej päťdielnej trilógii

Stopárov sprievodca galaxiou je inteligentná, komediálna, satirická sci-fi, ktorá definitívne dokázala, že aj inteligentný  a vtipný autor dokáže napísať skutočne inteligentné a vtipné knihy, dokonca vám dokáže vyvolať úsmev na perách už len svojou originálnou a šialenou predstavivosťou, nad ktorou sa vám rozum zastaví už na tretej stránke a vy ste tak hneď oboznámený s chladným faktom, že nielenže nepochopíte nič z toho, čo sa deje, ale že vám to bude aj jedno, pretože sa pri tom náramne zabavíte.

Stopárov sprievodca galaxiou od anglického spisovateľa,  scenáristu, esejistu, humoristu, satirika a dramatika Douglasa Adamsa, ktorý nás bohužiaľ opustil vo veku 49 v roku 2001, dotvára celkovú mozaiku sci-fi žánru. Ukazuje, že vedecká fantastika nie je len o pranierovaní ľudskej hlúposti, obmedzenosti a neschopnosti dovidieť za okraj taniera, neupozorňuje len na samé zanedbateľné veci ako klimatické zmeny, ľudské ničenie ekosystému a hrozbu nukleárneho armagedonu, nevaruje len pred diktátorskými stranami a totalitnými režimami, ale dokáže si robiť aj srandu sama zo seba, dokáže byť vtipná a dokáže to, čo skutočne dobrá sci-fi skutočne robí, že si vezme aktuálne problémy a premietne ich do budúcnosti, čo Adams robí tiež. Ale iným spôsobom. Predstavuje si všetky ľudské neduhy, slabosti a rozporuplné povahové črty nás malých ľudí a premietne ich na celú galaxiu a jej nespočetné národy. A nás zrazu môže chlácholiť a utešovať hrejivá myšlienka, že nie sme jediní idioti vo vesmíre. Možno idioti je príliš silné slovo. Povedzme: druh, ktorý sa napriek všetkým svojim možnostiam a obrovskému potenciálu, nevedome rozhodol míňať svoj drahocenný čas na vyplňovanie daňových priznaní a pozeranie reality šou. A sem-tam viesť nejakú vojnu kvôli niečomu, čo by možno neexistovalo, keby sme neviedli neustále nejaké vojny, len preto, že sa nám nechce strácať čas a energiu… rozprávaním sa. Ale koho zaujíma zväčša neškodná Zem?

Určite nezaujíma vogónske demolačné lode, ktoré akurát dokončujú manévre nad obežnou dráhou maličkej modrej bodky plaviacej sa ničotou, ktorá nie je skutočnou ničotou, a ktorá bude za pár minút zničená, kvôli stavbe hyperpriestorovej diaľnice. Nepozerajte sa tak prekvapene predsa… Čo ste si neprečítali oznámenie na Alfe Centauri? Je to tam vyvesené už desiatky rokov. Ach tí ľudia, pozerajú do monitorov a nečítajú si úradné nástenky. Zaslúžime si vôbec nejaké zľutovanie?

Náš hlavný protagonista, Arthur Dent, sa snaží svojim vlastným županom zahaleným telom zabrániť buldozérom v zbúraní svojho domu, ktorý stojí v ceste diaľničnému obchvatu. Vyhrotenú situáciu na chvíľku upokojí Arthurov špeciálny priateľ Ford Prefect, keď robotníkom prinesie pivo a občerstvenie a Arthura zatiahne do miestnej krčmy, kde sa už od počiatku alkoholu riešili tie najzávažnejšie problémy ľudstva. V krčme Ford Arhurovi prezradí veľké a hlavne veľmi naliehavé tajomstvo, ktoré za pár minút už nebude tajomstvom, lebo o tom určite bude vedieť celá planéta. Aspoň na chvíľu. Zem bude totiž každú chvíľu zničená. On, Ford Prefect, nie je človek, je z Betelgeuze, pred pätnástimi rokmi dorazil na Zem, v rámci výskumu pre vydavateľstvo Stopárovho sprievodcu galaxiou a ani len netušil, že tu tak dlho zostane, lebo nevedel, akou dierou Zem je, a že sa veľmi dlhú dobu k Zemi žiadne plavidlo, ktoré by mohol stopnúť, nepriblíži. Nuž a teraz budú všetci za chvíľku mŕtvi. Čo tak si dať ešte jedno pivo?

„Stopárov sprievodca galaxiou je kniha, ktorá nie je zo Zeme, nikdy na nej nebola vydaná a žiadny z pozemšťanov o nej v živote nepočul. Aj tak je však veľmi pozoruhodná. A navyše aj úspešná – svojou obľúbenosťou prevyšuje Nebeskú príručku domáceho lekárstva, predáva sa lepšie ako Päťdesiattri ďalších vecí, ktoré sa dajú robiť v beztiažovom stave a je kontroverznejšia než trilógia filozofických bestsellerov Úlona Kolufida Kde sa Boh pomýlil, Niektoré ďalšie Božie omylyKto je vlastne ten Boh? V niektorých častiach galaxie Sprievodca nahradil slávnu Galaktickú encyklopédiu. Má síce viacero nedostatkov a obsahuje množstvo vymyslených alebo prinajmenšom veľmi nepresných informácií, no na rozdiel od Encyklopédie, má dve nesporné výhody. Je trocha lacnejšia a na obale má veľký, priateľsky pôsobiaci nápis NEPODLIEHAJTE PANIKE.“

Dokáže nájsť počítač odpoveď na otázku o zmysle života? V kvantovom vesmíre nemôžete vedieť otázku a odpoveď zároveň

Ale nič nie je stratené, z Malej modrej planéty síce hneď na začiatku knihy nezostane ani zrnko atomárneho prachu, ale Fordovi s Arhurom sa podarilo stopom sa dostať na palubu vogónskej lode. Vogónska loď je hnusné a špinavé miesto. Nechcete tu dlho zostať. Hlavne nechcete, aby vás vôbec našli. Lebo Vogóni, čo neznášajú takmer všetko, veľmi veľmi neznášajú stopárov. A majú pre nich pripravený ten najprísnejší trest. Vogónsku poéziu. Ak vám z nej nevytečie mozog z ucha, tak už skutočne neviem z čoho… Ale príbeh tu len začína, takže je jasné, že našich dvoch hrdinov neodpravia vogónske básne, ani vesmírne vakuum, do ktorého ich napokon úradnícky národ Vogónov vystrelí, keď vyhodnotia, že sú až natoľko sprostí, že nedokážu zomrieť ani na tretiu najhoršiu literatúru v známom vesmíre…

Ďalej vás čaká už len strhujúce, humorné a celkom veľkolepé vesmírne dobrodružstvo, v ktorom si napr. zalietate najrýchlejšou loďou v známom vesmíre s idiotským prezidentom galaxie a ešte k tomu vám neustále bude liezť na nervy vysoko-inteligentný robot, trpiaci hroznými depresiami, vydáte sa hľadať odpoveď na otázku o zmysle vesmíru, života a všetkého, dáte si pangalaktický dunihlav v Reštaurácii na konci vesmíru, zachránite kozmos pred Krikeťanmi, ktorí si celú svoju existenciu mysleli, že sú sami vo vesmíre, a keď zistia, že to nie je ani zďaleka pravda, rozhodnú sa teda všetok ostatný život vo vesmíre zničiť, zistíte ako to bolo v skutočnosti s vývojom ľudstva na Zemi a kto sú bytosti, čo riadia vesmír a pár ďalších vecí, z ktorých sa vám zaručene roztaví mozog.

Pangalaktický dunihlav pijete len na vlastné riziko. Najlepší a najsilnejší drink vo vesmíre vám samozrejme nalejú aj v Reštaurácii na konci vesmíru

Douglas Adams vás prevedie základnými témami života ako absurdita, relativita a inteligencia a zistíte, že život je vlastne sériou nepravdepodobných udalostí s nezmyselnými odpoveďami, že aj zničenie inej planéty môže byť vtipné, keď sa na to pozeráte z iného uhľa pohľadu, a že ani poznanie nedokáže ľudstvo zachrániť pred anihiláciou. A dobre, keď už to chcete vedieť, odpoveď na zmysel života, vesmíru a všetkého je 42.

„Existuje teória, ktorá tvrdí, že ak raz niekto zistí, prečo a načo presne je vesmír, ten sa okamžite vyparí a nahradí ho niečo ešte oveľa bizarnejšie a nevysvetliteľnejšie. Existuje aj druhá teória, ktorá tvrdí, že sa to už stalo.“ (Slovart 2016)

Stopárov sprievodca galaxiou je kniha pre tých, ktorí majú radi inteligentný humor, ktorý možno ani nie je tak inteligentný, ako si myslíme, ale aj tak to tvrdíme, lebo nechceme vyzerať ako hlupáci, ktorí v skutočnosti sme, lebo vydávame hlúpe myšlienky, ktorým nerozumieme, za znak inteligencie. Je však dosť pravdepodobné, že milióny čitateľov rôznych národností po celom svete, ktorí túto knihu čítali, a ktorým sa celkom páčila a tvrdia, že je to inteligentný humor, majú pravdu.

Síce nie je znakom dobrej knižnej recenzie povedať, že prečítajte si to, lebo mne sa to páčilo a je to celkom sranda, ale zase na druhej strane – nikdy som netvrdil, že píšem dobré recenzie, čo dokazuje aj ignorantské používanie slova sranda namiesto zábava – takže ak máte radi knihy a nebojíte sa zapojiť sem-tam aj svoju fantáziu – áno ja verím, že ju máte – tak si túto knihu a možno aj ostatné štyri rozhodne prečítajte, lebo, keď už nič iné, je to celkom sranda a je to jedna z najlepších sci-fi ság na trhu.

 

 

Teraz najčítanejšie