Denník N

Stopy bielych koní v Jozef Holjenčík Systems

Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík na snímke z roku 2017. Foto - TASR
Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík na snímke z roku 2017. Foto – TASR

Nové zistenia naznačujú, že spoločnosť JHS založenú Jozefom Holjenčíkom vlastnil niekto iný, ako osoby zapísané v obchodnom registri.  

V čase, keď vrcholila kauza vysokých faktúr za energie posvätených Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), objavili sa podozrenia, že šéf Úradu Jozef Holjenčík dlhé roky popri príjmu z verejnej funkcie zarábal aj na spoločnosti JHS, s.r.o. (ďale len JHS), s ktorou bol spriaznený. Tá poskytovala služby energetickým firmám – tým firmám, ktoré Jozef Holjenčík ako predseda ÚRSO reguloval. Jeho príjmy mimo verejnej funkcie – viac ako 300 tisíc eur – mohol teoreticky zarobiť ako znalec. No keď sa k nim pridajú nehnuteľnosti, ktoré J. Holjenčík vlastní, žiada sa od exšéfa ÚRSO vysvetlenie, ako popri práci pre ÚRSO k týmto príjmom a majetku prišiel. A či JHS v skutočnosti nevlastnil on a jedna z osôb zapísaná v obchodnom registri nebola len bielym koňom?

František Kossoň sa stal jediným spoločníkom JHS v apríli 2007. Podiely kúpil od Jozefa a Ignáca Holjenčíkovcov a v ten istý deň sa stal konateľom firmy. Nie je jasné, nakoľko si Holjenčík vtedy svoju firmu cenil.

Ako konateľ F. Kossoň figuruje dodnes, spoločníkom však už nie je. Firmu v októbri 2012 previedol na Štefana Vargu. V spore o výživné z roku 2012 sa matka Kossoňovho dieťaťa pokúša uhádnuť, prečo asi firmu predal. Rozsudok z tohto sporu však naznačuje, že firmu nikdy reálne nevlastnil.

Mimoriadne skromný život

Kossoňove podiely na zisku JHS do roku 2011 mali dosiahnuť minimálne pol milióna eur. Rozsudok súdu však konštatuje, že matke svojho dieťaťa neplatil výživné a zrejme začal, až keď ho dala na súd. Napriek tomu, že F. Kossoň bol podľa obchodného registra vlastníkom firmy JHS, ktorej hodnota mohla byť v miliónoch eur, súd pojednáva o výživnom v Kossoňom navrhnutej výške 100 eur mesačne.

Sám F. Kossoň pritom podľa skutočností opísaných súdu žije mimoriadne skromným životom a priznáva len ročné príjmy na úrovni 20 tisíc eur. Jazdí na Peugeote 307 z roku 2001, dokonca nie je schopný splácať pôžičku vo výške 50 tisíc eur rodičom. Tú spláca nepravidelne a za dlhé roky z nej splatil len desať tisíc.

Výhodná kúpa

Súčasný spoločník Štefan Varga kúpil podiel v spoločnosti JHS v roku 2012. V tomto roku mala tržby viac ako 6 miliónov eur. Z nejakého záhadného dôvodu však nie je účtovná závierka za rok 2012 zverejnená. Varga kúpil JHS za 6 639 eur, čo je cena, ktorá je mnohonásobne menšia, ako reálna hodnota spoločnosti. Na otázku “prečo?”, sa ponúka aj takáto odpoveď: pretože ju F. Kossoň skutočne nikdy nevlastnil, tak ako ju teraz zrejme nevlastní Š. Varga.

Prezidentka Slovenskej asociácie účtovníkov neziskových organizácií Jaroslava Lukačovičová tvrdí, že žiadny reálny predaj spoločnosti sa nerobí za cenu základného imania a pravdepodobne ide iba o dohodnutý prevod a nie predaj spoločnosti. No dodáva, že súvislosť nízkej predajnej ceny spoločnosti s optimalizáciou kvôli súdnemu sporu o výživné je taktiež veľmi pravdepodobná.

František Kossoň aj Štefan Varga v telefóne odmietli odpovedať na akékoľvek otázky. Jozef Holjenčík už svoj údajne “požičaný” mobilný telefón nezdvíha a neodpovedá ani na SMS. Snáď budú mať vyšetrovatelia, ktorí preverujú konanie exšéfa ÚRSO, viac šťastia.

 

Martin Turček

Chceš nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podpor Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci!

button

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.