Denník N

Štrajk učiteľov v správnom čase

Keď sa pozrieme do volebných programov, tak rýchlo zistíme, že štrajk učiteľov prišiel v správnom čase. V programoch nie príliš veľa toho, čo by naozaj zabezpečovalo zmenu k lepšiemu. A teda to hlavné – zvýšenie financií pre školstvo.

Pozrime sa, či politici sľubujú zväčšenie množstva peňazí v školstve:

Smer: Nemá žiadny volebný program.

Sieť: Do roku 2020 investujeme o 30 % viac do vzdelávania našich detí. To by znamenalo, že Slovensko bude dávať na školstvo 4,8% z HDP namiesto súčasných 3,2%. To je však stále menej ako priemer OECD – 5.2% z HDP. Tento bod programu Sieť len navrhne. Pri iných bodoch svojho programu majú, že ich presadia.

Oľano: Zvýšime platy učiteľov každý rok o 10%. To by malo byť za 4 roky zvýšenie platov o 40 až 46% podľa toho, ako to presne v Oľano mysleli. To by sa platy učiteliek základných škôl mohli vyšplhať s 57% na 80% v porovnaní z rovnako vzdelaným pracovníkmi. Takto by sme mohli dosiahnuť priemer OECD, ktorý je 78%. Viac o financiách v programe Oľano nie je.

KDH: Postupne zvýšime rozpočet rezortu školstva na priemer úrovne krajín OECD. Nie je to viacej spresnené. Vo svojom volebnom programe majú však školstvo až na siedmom mieste, spolu s kultúrou za ochranou prírody, regiónmi a zdravotníctvom. Kádehácky minister školstva Martin Fronc bol v rokoch 2002 až 2006 jeden z najslabších ministrov.

SaS: Stanovíme normatívny príspevok pre dieťa navštevujúce základnú školu, školské zariadenie a strednú školu tak, aby pokrýval prevádzku bežnej školy alebo školského zariadenia daného typu v plnom rozsahu. SaS nemá žiadny konkrétny záväzok na zvýšenie financií v školstve alebo zvýšenie platov učiteľom.

 

V programoch strán chýba konkrétny záväzok zvýšiť peniaze v školstve a zvýšiť platy učiteľom. Snáď jedine KDH v tomto sľubuje dosť a to zvýšiť financovanie školstva na úroveň OECD. Aj keď mám pochybnosti, že KDH tento záväzok splní. Je to otázne, či by boli koaliční jeho partneri ochotní zvyšovať peniaze v školstve a v akej miere. KDH už malo dokonca ministra školstva a vôbec túto šancu vtedy nevyužilo na zlepšenie školstva.

Záväzok zvýšiť financie do školstva však môže naraziť na nutnosť nezvyšovať deficit štátneho rozpočtu na úrovni 3%. Prekážkou môže byť aj prísľub znižovania daní, napr. KDH chce znížiť daň všetkých právnických osôb na 18%, SaS chce znížiť daň na 15% (!). Sľuby, že nové peniaze prinesie lepší výber daní a pod. sa v doterajšej histórii Slovenska ukázali ako nereálne.

Všetky ostatné body programov na zlepšenie vzdelávania našich detí môžu naraziť na slabo zaplatené učiteľky, ktorí nebudú mať chuť, schopnosti a ambíciu ich uskutočniť.

Teraz najčítanejšie

Marián Šumšala

Som manžel a otec syna a dcéry. Nie je mi jedno, či sa majú deti kde hrať. Preto sa nepoliticky angažujem v komunálnej politike. Tiež ma trápi, v akom stave im zanecháme okolitý svet. Preto sa angažujem v ochrane životného prostredia. V obidvoch týchto oblastiach dosť vážne prehrávam.