Denník N

Strašenie Kotlebom

Už ma to unavuje písať do každej diskusie zvlášť, tak radšej takto. Strašenie predčasnými voľbami a nárastom podpory Kotlebu v nich je pseudoargument, alebo aj bohapustá účelová lož. Má ospravedlniť neospravedlniteľné, spolupáchateľstvo na legalizácii činnosti Ficovej vlády za posledné štyri roky.

Nikto, a teda ani súčasní aktéri predsvadobných dohadovačiek na úrade vlády nemá vešteckú guľu. Nemôže tvrdiť, že vie, ako by dopadli predčasné voľby. Prieskumy sú na Slovensku extrémne lacné, navyše robiť prieskum toho, čo sa stane o rok (skôr by tie predčasné voľby kvôli predsedíctvu aj tak zrejme neboli), má asi takú hodnotu, ako predpoveď počasia na marec 2017.

Faktom zrejme je, že veľká časť Kotlebových voličov volila neonáckov z protestu proti štandardným stranám. Volili tak aj preto, lebo na nich Ficova vláda štyri, či osem rokov dokonale kašľala.

Teraz sa nám Bugár s Procházkom a niektorí ďalší aktéri snažia nahovoriť, že ak nezložia stabilnú vládu, Kotleba bude mať 20, 30, či ľubovoľne viac percent, lebo predčasné voľby.

Nuž, predaj duší v priamom prenose, ochota poprieť všetko, čo sa hovorilo nielen pred voľbami, ale posledné štyri roky, je určite to, čo odláka Kotlebovi voličov. Pozeranie sa na to, ako sa zarytí odporcovia dohodnú na spoločnej vláde má byť liekom na extrémizmus.

Ak niečo ženie vodu na mlyn radikálom, extrémistom, nesystémovým a iným šialeným stranám a kandidátom, tak je to práve pocit, že politici sú aj tak jedna banda, ktorá si v zásade len inak prerozdelí ten istý koláč, kradnú a podvádzajú všetci a je vlastne úplne jedno, kto sedí vo vláde, lebo to posledné, čo politikov zaujíma, je občan.

Presne tento dojem budí teraz náhly útek od Sulíka k Ficovi, kŕčovité úsmevy pri potriasaní rukou s vysmiatym Ficom, dlhé mlčanie, alebo agresívna obrana neobhájiteľného na sociálnych sieťach. Presne tento výpredaj hodnôt je to, čo potvrdzuje Kotlebove a Kollárove reči o bezzásadovosti štandardných politikov.

Len vďaka zatiaľ piatim statočným je tento obraz narúšaný. Teší ma veľmi, že sa našli a snáď ešte aj nájdu ľudia, ktorí tento odporný kšeft odmietnu podporiť. A umožnia tak, po tom, ako mnohí odkryli svoju pravú tvár, zvolenie slušnejšej a hodnotovejšej politickej reprezentácie v ďalších voľbách.

Kľudne aj predčasných.

Teraz najčítanejšie