Denník N

Stratená perla

Dojmy z prvých návštev zabudnutého a nedoceneného klenotu a odporúčanie k návšteve tohto nádherného miesta.

Cestou z Košíc do Rožňavy som pravidelne míňal hnedé dopravné značky, na ktorých stálo „Kláštor premonštrátov Jasov“. Túto cestu som absolvoval asi miliónkrát a predsa som nikdy neodbočil. V Jasove nájdete aj jaskyňu, ktorá je omnoho známejšia než predmet týchto riadkov. Prvýkrát som sa do Jasova dostal zhruba v roku 2002 a už si presne nepamätám, či to bol školský výlet alebo iný zájazd, pamätám si len návštevu jaskyne.

Pohyboval som sa v cirkevných kruhoch, tak som vedel, že v Jasove je Premonštrátske opátstvo a jasovským opátom je otec Ambróz Martin Štrbák. Nič viac, nič menej. S otcom opátom sme sa niekoľkokrát stretli pri pracovných povinnostiach. V januári tohto roku som sa ohlásil na mail uvedený na webe premonštrátov, lebo z dostupných fotiek a materiálov ma napadlo, že by v opátskom chráme mohol byť významný organ, ktorý som chcel vidieť. Na moje prekvapenie sa mi ozval otec opát a ponúkol niekoľko termínov, kedy by som mohol organ vidieť. Nakoniec som do Jasova zavítal s priateľmi z ČR, ktorí chceli vidieť niečo nové.

Jasov na prvý pohľad prekvapí nádhernou prírodnou scenériou (bez ohľadu na to, či prichádzate z Košíc alebo z Moldavy). Farský kostol sv. Michala na kopci, Opátstvo v údolí mimo hlavnej cesty. Ďalším prekvapením je, že menšina je tu väčšinou. Zistenie nie príliš vábivé, ale rýchlo zistíte, že ani pri jaskyni, ani pri opátstve a ani v lesoch príslušníkov väčšinovej menšiny nestretnete.

Prvý pohľad na opátstvo je na jednej strane šokom, na druhej strane mementom. Šokuje vás, že kostol má fasádu opravenú (ako oznamuje tabuľa umiestnená na ňom, zo zdrojov Ministerstva kultúry), ale kláštor pôsobí značne zanedbaným dojmom (napriek tomu, že tabuľa vám ohlási, že objekt je národnou kultúrnou pamiatkou). Všade neaktuálne informácie, nikde ani noha – mesto duchov. Áno, prišli sme mimo sezónu, takže sme mohli vidieť všetko len zvonku. Na jednej strane vec odpudzujúca, na strane druhej memento a pamätník zaobchádzania so sakrálnymi pamiatkami v dobách nie tak dávnych.

Písať však chcem o tom, že slovo barok podľa jedného výkladu pochádza z portugalčiny a znamená perla nepravidelného tvaru alebo stratená perla. Taká perla sa nachádza aj neďaleko Košíc a tou perlou je Jasovské opátstvo. Súčasná podoba kláštora pochádza z roku 1766 a pri letmom štúdiu histórie kláštora z tej doby je pre nás nepredstaviteľný progres: kláštor, ktorý ešte v roku 1700 bol prázdny a nesamostatný sa stal za 66 rokov samostatným, s novou budovou, hospodársky zabezpečeným a v rozkvete.

Jasovské opátstvo je umeleckým a architektonickým skvostom, aký má v týchto končinách len ťažko konkurenciu. Aj keď som zaujatý, pokúsim sa o objektívny pohľad na to, čo opátstvo ponúka. Okrem toho, že je živým duchovným centrom, kde máte možnosť navštíviť každý deň bohoslužby, je aj miestom, ktoré môžete navštíviť v stanovenom čase. Opátstvo je pre turistov otvorené od utorka do soboty so vstupmi o 10.00, 11.00, 12.30, 13.15 a 14.00 hod. Cena prehliadky je 5€ pre dospelého, 2,50€ pre deti, študentov, dôchodcov a ZŤP. K dispozícii sú aj suveníry, ktoré je možné si zakúpiť. V cene je komentovaná prehliadka Opátskeho chrámu sv. Jána Krstiteľa, reprezentačných priestorov prelatúry a kláštornej záhrady. Prehliadky sú v slovenčine, maďarčine a angličtine, podľa potreby. Keď som vyššie uviedol, že prvý pohľad nie je príliš lákavý, interiér je prekvapujúco v slušnom stave. Kostol je perlou barokového maliarstva a sochárstva a dokonale vystihuje zámer barokovej architektúry a maliarstva – ohúriť človeka veľkosťou Božieho majestátu. Kláštorná záhrada je tak isto výkvetom barokového záhradníctva. Je vytvorená vo francúzskom štýle, po stranách kláštora sa nachádzajú dva anglické parky.

Opátstvo nespadá pod žiadne múzeum alebo galériu. Celý turistický servis robí vo vlastnej réžii a z vlastných zdrojov. Tu treba dodať, že nad prípadné nedostatky sa treba povzniesť, lebo sa to vlastne ešte len učia poriadne robiť.

Chcel by som dodať, že každá návšteva podporuje tento objekt, jeho údržbu a opravy. Ak sami začneme podporovať dedičstvo našich predkov, iste nám potom pomôže aj vrchnosť.

Tak neváhajte, neľutujte čas, sadnite do auta, na vlak, na autobus, na bicykel a popri jaskyni navštívte aj Opátstvo!

 

Bližšie informácie nájdete na: www.opatstvojasov.sk, FB: Rád Premonštrátov – Opátstvo Jasov a Instagrame: opatstvo_jasov

Opátsky chrám sv. Jána Krstiteľa
Opátske rybníky
Priečelie

Teraz najčítanejšie