Denník N

Stretli sa autista, dyslektik a dobrovoľník

Na príprave šiesteho ročníka podujatia TEDxBratislava som sa nepodieľala, tak som si mohla vychutnať atmosféru ako návštevník. Všetky videá sú už dostupné na YouTube, a tak vyberám tie, ktoré sa mi najviac páčili.

Všetky videá nájdete v playliste TEDxBratislava 2015. Už tradične pestrý výber rečníkov a tém zabezpečil to, že každého niečo zaujme.

Ešte pred videami mám aj jedno odporúčanie na zaujímavé podujatie. Tony Robbins vystúpil aj na TEDe, koučoval množstvo ľudí (napr. aj Serenu Williams). Môžete s ním zažiť jeden predĺžený víkend v Londýne. Nie je to síce lacná záležitosť, ale pokiaľ máte záujem o sebarozvoj, môže to byť pre vás zaujímavé. A hoci neviete dobre po anglicky, nemusíte sa obávať, bude aj tlmočenie do slovenčiny, ktoré zabezpečuje člen TEDxBratislava tímu Rastislav Geschwandtner. Viac informácií nájdete tu.

Ťažký život neautistu – Jozef Schovanec
Josef Schovanec je neobyčajný francúzsky matematik a filozof, ktorý má Aspergerov syndróm, teda ľahšiu formu autizmu. Vtipný talk, v ktorom poukazuje na to, že život nás – neautistov, je v podstate ťažší, než ten jeho.

Písmo pre dyslektikov dizajnované dislektikom – Martin Pyšný
Martin je dyslektik, ale vďaka tomu, že sa začal venovať grafike, postupne zisťoval, prečo sú pre neho bežné písma tak ťažko čitateľné. Na základe svojich poznatkov a skúseností nadizajnoval písmo, ktoré dyslektikom uľahčí čítanie, a tým aj učenie.

Prebratie zodpovednosti za verejný priestor – Matúš Čupka
Zelenú hliadku pozná už pomerne veľa ľudí. Osobne sa mi páči, ako Matúš robí veci konštruktívne, dlhodobo a cieľavedomo posúva túto iniciatívu už k poloprofesiálnej neziskovke. Citát z videa hovorí za všetko: Dobrovoľníctvo je najvyššia forma kritiky.

Informátori, nepohodlné osoby a iní neobvyklí hrdinovia – Fero Paulíny
Výborný talk koordinátora ocenenia Biela vrana o tom, čo to znamená poukázať na niečo prstom a aké hodnoty morálky v sebe nosíme a máme okolo seba. Fera som aj na základe tohoto talku zavolala s nami robiť podcast o morálke s názvom Dilemy.

Žraloky – právo zabiť a právo na život – Richard Jaronek
Žraloky sú fascinujúce zvieratá, od ktorých by sme sa mohli veľa naučiť. Otázka je, či to stihneme, keďže ľudstvo ich kynoží veľkou rýchlosťou.

Učenie s radosťou – Pavla Geschwandtnerová a Tereza Rebeka Koreňová
Tieto dve pätnásťročné baby sú dôkazom, že vzdelávanie na Slovensku môže vyzerať aj inak a najmä, že môže vychovať mladé osobnosti so svojím názorom a postojmi.

YouMake ReMake by Renana Raz – elledanse
Veľa vecí sa presúva z offline sveta do online sveta. Tu je to naopak. YouTube videá sú napodobňované či parodované a je to výborné.

 

Zdroj obrázka: facebook.com/tedxbratislava

Teraz najčítanejšie