Denník N

Stretnutie u Fica – klebety pri káve, či hľadanie protikorupčných riešení?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Stretnutie mimovládok u premiéra sa zorganizovalo narýchlo. Podvečer zazvonil telefón a z Úradu vlády nás oslovili s prosbou, či by sme sa o deň na to nestretli s premiérom. Rád by prediskutoval „možnosti spolupráce na prevencii v boji proti korupcii“.

Pravdupovediac, neznelo to veľmi lákavo. Ani nie tak pre minulé útoky premiéra voči Aliancii Fair-play a iným protikorupčným mimovládkam. Skôr zarážalo slovo „prevencia“ v pomenovaní témy.

Prevencia je kľúčová, ale bolo to, akoby masívne horeli Tatry a miesto riešenia akútnej situácie by si kompetentní sadli za stôl, aby riešili protipožiarnu prevenciu.

Nakoniec to bolo trochu inak, ale začiatok samotného stretnutia vyznel ešte viac surreálne. Premiér Robert Fico totiž otvoril diskusiu ponukou, aby namiesto Úradu vlády prevádzkovali linku na oznamovanie korupcie mimovládky. Vybrané prípady by potom posunuli na neho, aby využil všetky zákonné možnosti premiéra na ich riešenie. Mimovládne organizácie by následne dostali informáciu o tom, čo urobil a ako to dopadlo.

Je však verejným tajomstvom, že koncept protikorupčnej linky príliš nefunguje. Mimovládkam volávajú stovky ľudí, hoci protikorupčné linky neprevádzkujú. Volajú im preto, lebo zákonné možnosti sa ukázali ako nedostatočné či nefunkčné. Pointa riešení sa jednoducho nachádza inde ako v tom, že sklamaných ľudí si vypočuje niekto iný.

Premiér vyjadril veľkú ochotu osobne sa zaoberať korupčnými prípadmi. Zdôraznil slovo„korupčnými“ – teda prípadmi, kde sú informácie o tom, že niekomu bolo zaplatené za získanie nejakej výhody. Pod to napríklad nespadajú „dépeháčkári“, čo je trestný čin krátenia dane – nie korupcie.

Toto zúženie témy viedlo k ďalšej diskusii. Vylúčilo by totiž aj trestné činy, ktoré s korupciou jasne súvisia, hoci samotný úplatok sa nedá preukázať. Napríklad manipuláciu verejného obstarávania.

Fico povedal, že vášne, ktoré ohľadom korupcie na Slovensku vzplanuli, pokladá za neprimerané. Aliancia Fair-play vyjadrila názor, že verejnosť veľmi prirodzene vníma korupciu všade tam, kde vidno zlyhávanie štátu bez vyvodzovania zodpovednosti.

Predražený nákup sa dá vysvetliť nezáujmom o efektívne míňanie peňazí, hlúposťou úradníkov aj korupciou. Vo všetkých prípadoch je prirodzené odvolať a potrestať zodpovedných, ale len korupcia je zmysluplným vysvetlením, prečo sa tak neudeje. A na Slovensku sa personálna zodpovednosť vyvodzuje raritne.

Pri stretnutí sa spomenulo množstvo káuz. Hovorilo sa aj o špeciálnom prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, o dlhodobom zlyhávaní finančnej správy pri výbere DPH, o Zuzane Hlávkovej, o kontroverznom obstarávaní internetu pre školy (Edunet) či o prijímaní novely infozákona.

Premiér navrhol ďalšie stretnutie na 15. marca a vyčlenil si naň dvojnásobok času. Témy sú zadefinované užšie – ochrana whistleblowerov (oznamovateľov nekalého/korupčného správania), polícia, prokuratúra, súdy. Diskutovať sa už má aj o vhodných zmenách a riešeniach.

Často zaznieva otázka, či Aliancia Fair-play verí v úprimnosť odhodlania Roberta Fica bojovať proti korupcii. Pre protikorupčnú mimovládku je však dôležitejšie, či politik presadí riešenia postihujúce a obmedzujúce korupciu. Či mu to robí radosť, mimovládka riešiť nemusí. Voliči to dokážu bez problémov odvnímať sami.

Samozrejme, je tu zjavné riziko, že premiérovi stretnutia poslúžia len ako PR. Je však jasné aj to, že žiadna z mimovládok ho „nepotľapká po pleci“ bez toho, aby čosi zásadnejšie urobil. Premiér sa nedočká servilného prístupu a určite si to uvedomuje.

Navyše, Aliancia Fair-play (a bezpochyby ani kolegovia z Transparency a Nadácie Zastavme korupciu) iste nebude tráviť čas s premiérom pri diskusiách, ktoré nevedú k viditeľným výsledkom.

Peter Kunder

Ďakujeme všetkým individuálnym darcom, ktorí nás podporili. Tento materiál vznikol aj vďaka vám. V tomto období nám veľmi pomôžu aj Vaše tri minúty na venovanie 2% z dane – 3minuty.fair-play.sk.

Darujte

Ak chcete prispieť k lepšej verejnej kontrole, môžete Alianciu Fair-play veľmi jednoducho finančne podporiť aj kliknutím na button vyššie alebo cez portál Dobrá krajina. Ďakujeme. Najčerstvejšie informácie o našej práci nájdete na facebookovej stránke Aliancie Fair-play.

Teraz najčítanejšie