Denník N

Striptíz v Klube slovenských spisovateľov je realitou. Pozrite sa, ako bude vyzerať..

Literárny fond oslovil kníhkupectvo 82 bøok & design shõp a štúdio 82, za účelom vytvorenia novej koncepcie pre podzemné priestory Klubu slovenských spisovateľov. Ten mal pôvodne prejsť kompletnou rekonštrukciou, no nestane sa tak. Pod tlakom odbornej verejnosti, sa vedenie Literárneho fondu rozhodlo kultové interiéry zachovať.

„Po dôkladnej analýze priestorov sme v pracovnom tíme dospeli k záveru, že budova spĺňa všetky technické, prevádzkové aj estetické parametre, umožňujúce nielen prevádzku literárneho klubu, ale aj striptízového baru. Koexistencia nočného klubu s literárnu kaviarňou prinesie do mesta novú dynamiku, ktorá rozvíri tiché vody bratislavského kultúrneho života.“

Adam Berka (architekt, kníhkupec a aktivista – 82 bøok & design shõp – Miesta Mesta – Bratislava Budúcnosti)

Klub spisovateľov je známy predovšetkým dennou prevádzkou. Vynikajúce obedy domácej hornouhorskej kuchyňe tretej cenovej kategórie o niekoľkých chodoch sú podávané od skorých doobedňajších hodín. Hŕstková polievka, Azu po tatársky, Bravčové rebierko Kucpalíno, Španielsky vtáčik alebo Dukátové buchtičky al dente, patria k pýcham miestnej kuchyne.

Jedálenská časť sa po výdatnom obede plynulo premení na kaviareň. Pohodlné plyšové kreslá, rozmiestnené do útulných lóží, umožnujú nerušenú dišputu o kvalitách gastronómie a zmysle života. Literáti si priebežne robia poznámky. Súčasťou novej koncepcie klubu spisovateľov je zmena otváracích hodín. Teplá kuchyňa je v prevádzke až do 22:00. Priestory klubu sú po jednoduchej registrácii otvorené širokej verejnosti. Študenti humanitných odborov sa tešia, že v klube stretnú profesorov, s ktorými sa môžu v neformálnej atmosfére porozprávať o existencionálnych otázkach. Na svoje si prídu aj študenti prírodovedných odborov.

O 18:00 prichádzajú do klubu prvé dievčatá. Sú veselé, majú dobrú náladu. Pristavia sa pri študentoch. O niečom sa krátko rozprávajú. Sú mladé, ale všetky majú 18 rokov a viac. Niektoré študujú medicínu. V klube hrá príjemná muzika. O 19:00 sa osvetlenie jemne stlmí. Zopár profesorov odíde. Pri zadnom stole prebieha vášnivá diskusia o najnovšej knihe Pavla Rankova. Na konferenčný stolík, ktorý slúži zároveň ako pódium vylezie jedno z dievčat. Jemne sa hýbe do rytmu, je ponorená vo svojich myšlienkách. O chvíľu precitne. Pozrie sa smerom k študentom a rozopne si košelu. Tancuje okolo nerezovej tyče, ktorá je pevne spojená so stropom miestnosti. Ide o jedinú intervenciu do pôvodného interiéru klubu. Každý plyšový box má jednu tyč.

O 21:45 keď zákazník v čiernej bunde doje posledný ryžový nákyp, zaplní klub v podzemí skupina veselých, mierne podgurážených mladých ľudí. Prišli sem na pravidelné nedeľné čítanie Ovídiových veršov. Ten večer je na programe čítanie z knihy „Lieky proti láske“. V komornom osvetlení sedí mladý študent dramatických umení. Číta verše. V lóži najbližšie k umelcovi sedia tri dievčatá. Hltajú každé slovo, ktoré mu výjde z úst. Mladý študent si ich uprené pohľady zatiaľ nevšimol.

Verše sa strácajú v prítmí nočného klubu, lúče červených a modrých svetiel občas dopadnú na pružnú pokožku mladej tanečnice. Neraz sa stane, že tanečnicu vystrieda dievča z publika. Klub pôsobí bezpečne, ľudia zasnene sledujú obnažené divadlo, ktoré sa pred ich očami odohráva, no tichý obdiv strieda prirodzený rešpekt ku všetkým dievčatám, ktoré sa na pred nimi odhaľujú.

Knihy o láske a erotike. Z ľava časopis C-Heads, Ctibor Štítnický - Zostaň tu ešte chvíľku, Publius Ovídius Naso - Lieky proti láske. Foto: Adam Berka. Zdroj: www.82.sk
Knihy o láske a erotike. Z ľava časopis C-Heads, Ctibor štítnický – Zostaň tu ešte chvíľku, Publius Ovídius Naso – Lieky proti láske. Foto: Adam Berka. Zdroj: www.82.sk

Program na celý týždeň je pestrý. V pondelok klub hosťuje pravidelný program LGBT komunity. Modré pondelky sa rýchlo stávajú pojmom. Priestor dostávajú autori skrz celú literárnu scénu. Po čítačkách nasleduje vášnivá diskusia. No nie je povinná. Blue monday – new friday. Neraz vychádzajú poslední hostia z prítmia klubu až na svitaní.

Utorky sú venované literárnym presahom do filmu a divadla. Diskusie sú venované predovšetkým začínajúcim scenáristom, no pútavým obsahom priťahujú množstvo filmových nadšencov.

V stredu sa v klube zídu kníhkupci spolu s vydavateľmi. Na programe je voľná diskusia o stave knižného trhu. Vydavatelia  konzultujú pripravované tituly s kníhkupcami ešte pred ich vydaním. Tí im dávajú cennú spätnú väzbu. Po Bratislave sa rýchlo roznesie správa, že pokiaľ máte ambície preraziť na knižnom trhu, každú druhú stredu je Klub spisovateľov„THE PLACE TO BE.“

Štvrtky sú venované multikulturalizmu. Autori zo susedných štátov rovnako ako z Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie sú hosťami čítačiek. No nie len spisovatelia, ale aj tanečnice zo vzdialených krajín okorenia štvrtkový večer. Štvrtkové večery sú vyhľadávanou atrakciou Bratislavy. Mnohí hostia počujú strohé verše japonskej poézie po prvý krát. Pôvodne prišli len na striptíz.

V piatok sa začne klub zapĺňať už od poobedia. Program je voľnejší. V piatok prichádzajú aj tanečnice skôr. Niektoré využívajú možnosť víkendového prenocovania v rezidenčnej časti budovy.

Cez víkend hosťuje klub niektorý z mnohých bratislavských festivalov, s ktorými nadviazal spoluprácu. Neobmedzuje sa len na literárne festivaly. Úzko spolupracuje s festivalmi dizajnu, filmu aj hudby. Nedeľné doobedie je venované literárnej tvorbe s duchovným presahom a reflexii aktuálneho diania doma aj vo svete. Klub sa stáva obľúbeným diskusným miestom po ranných bohoslužbách, kde sa stretávajú veriaci všetkých vierovyznaní.

Budova je multifunkčná. Využíva vzácny potenciál centrálnej polohy v historickom jadre Bratislavy. Nadzemné podlažia budovy boli pretvorené, aby čo najlepšie slúžili mladým aj starším tvorcom. V ich priestoroch sa nachádza rezidenčná časť, v ktorej je možné ubytovať väčšiu skupinu učastníkov z práve prebiehajúceho sympózia knižnej ilustrácie. V budove sa ďalej nachádzajú malé zvukotesné kancelárie, hudobné štúdio, sauna, fitnescentrum, knižnica a v neposlednom rade kníhviazačská dielňa s tlačiarňou, ktorá je po zaregistrovaní k dispozícii všetkým členom Strip klubu slovenských spisovateľov. Členský príspevok je 99 eur na 1 kalendárny rok a slúži na pokrytie väčšej časti prevádzkových nákladov budovy.

Knihy o láske, erotike a umení. Zdroj: www.82.sk
Knihy o láske, erotike a umení. Zdroj: www.82.sk

V úzkej spolupráci s 82 bøok & design shõpom vydáva Strip klub slovenských spisovateľov ročenku s názvom  „Odhalená väzba.“ Klub za pomoci kníhkupectva úspešne nadviazal spoluprácu so špičkovými vydavateľmi erotickej tlače a literatúry (Odiseo, Lui, Jacques, C-Heads a ďalší). Klub prepája svet krásy a poznania. Stáva sa obhájcom ľudských práv, bojuje za otvorenú spoločnosť a rozmanitosť. Je ambasádou, uprostred vyprahnutej púšte sužovanej fundamentalizmom a konvenciami.

Strip Klub Slovenských Spisovateľov je podporený Ministerstvom Kultúry Slovenskej Republiky. Záštitu nad jeho činnosťou prevzal prezident Slovenskej Republiky.

Text je fikciou. Je tiež zamyslením sa nad tým, prečo nie sme svedkami pozitívnych a odvážnych projektov z dielne štátom podporovaných a zriaďovaných inštitúcií, ktoré by posúvali hranice nášho poznania.

 

Adam Berka

architekt, kníhkupec a aktivista
82 bøok & design shõp, Miesta Mesta, Bratislava Budúcnosti

 

Fotografia pôvodného interiéru použitá vo vizualizácii: designroom.sk.
Architektonická vizualizácia: Adam Berka

Teraz najčítanejšie

Adam Berka

Architekt, vydavateľ a mestský poslanec. V roku 2012 rozbehol 82 Bøok & Design Shõp, kníhkupectvo zamerané na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu (www.82.sk). Architektúru vyštudoval v Bratislave a Ahmedabáde. Dlhoročný a komplikovaný vzťah k Bratislave, ho stojí veľa úsilia, no podľa jeho vlastných slov, nemenil by. Založil projekty Miesta Mesta alebo Bratislava Budúcnosti. Je autorom ilustrovanej knihy o živote M. R. Štefánika: Štefánik - Muž činu.