Denník N

Študenti prestížnej školy: Chceme, aby si deti vyspievali školské pomôcky

Študujú na prestížnej škole a majú otvorené možnosti, chcú však pomáhať aj druhým a naučiť deti na sebe pracovať.

Karin Nosková (17) a Daniel Bunda (17) sa spolu so svojimi spolužiačkami Adelou a Simonou rozhodli, že pripravia benefičný koncert s deťmi zo znevýhodneného prostredia. Všetci štyria študujú na prestížnej strednej škole LEAF Academy, ktorá sa zameriava na osobnostný rozvoj a líderstvo.

 

Aké je teda štúdium na LEAF Academy?

Karin: Štúdium na LEAF Academy je veľmi odlišné v podpore celého prostredia okolo nás. Od učiteľov po spolužiakov a komunity okolo školy.

Daniel: Vyčerpávajúce, ale naplňujúce. Stále sa niečo deje a je čo riešiť, a tiež sa mi páči hlavne podpora od komunity a od učiteľov, ktorých vlastne berieme ako kamarátov. Diskutujú s nami ako s rovnocennými. Ide o vzájomnú komunikáciu, cez ktorú dospievame k tomu, čo sa naučíme.

Na čom ste pracovali tento rok?

D: S komunitou okolo školy sa spájala moja práca v prvom trimestri ( jeden školský rok má 3 trimestre), kde som na predmete podnikavé líderstvo spolupracoval s podnikateľmi v gastro priemysle, ktorí majú minivan s jedlom. Pomáhal som im riešiť problém s novým predajným miestom.

K: Ja som spolupracovala s iKid, čo je organizácia, ktorá podporuje podnikavé líderstvo na základných školách a každoročne potom oceňuje detské projekty. Naučila som sa tam, aký je dôležitý entuziazmus pre akúkoľvek prácu, aby sme boli úspešní.

Ako ste sa na LEAF Academy dostali?

K: Vždy som vyhľadávala príležitosti ako sa rozvíjať a tým, že som bola vo veľmi podobnej komunite na škole predtým, tak som mala dobrý prístup k takýmto informáciám a prihlásila som sa. Vďaka vysokému štipendiu, ktoré hradí skoro celé náklady na štúdium môžem školu navštevovať.

D: Pred pár rokmi som pracoval na vlastnom projekte herného servera, kde som mal svoj tím a podarilo sa mi získať aj sponzorov. No a náhodou som našiel reklamu na letný kemp v Japonsku ponúkaný Leafom. Na tento kemp som nebol prijatý, ale kedže som bol v top 10 uchádzačov, pozvali ma na letný kemp v Bratislave. Následne som sa prihlásil na školu a získal štipendium.

Na čom pracujete teraz?

K: Teraz pracujeme na benefičnom koncerte pre znevýhodnené deti, ktorého úlohou je umožniť týmto deťom rozvíjať ich potenciál. Začali sme na ňom pracovať s Adelkou v rámci predmetu podnikavé líderstvo a potom sa k nám pridali Danko so Simi.

D: Jedna úloha je rozvíjať potenciál teraz, ale chceli by sme, aby v nich ten zážitok zostal a niekedy v budúcnosti aj oni pomohli ďalším.

Prečo si myslíte, že to je dôležité?

K: Prečo je dôležité pomáhať? To je difficult question ( ťažká otázka ), pretože veríme, že práve pomáhanie ostatným je jedna z vecí, ktorú dnešná spoločnosť potrebuje zlepšiť a veľmi mi to v nej chýba. Myslíme hlavne na svoje ciele a sny a nevidíme svet okolo seba.

D: Podľa mňa pomáhanie je práve tá cesta, ktorú treba ostatným ukázať, lebo na to ľudia trochu pozabudli.

Ako vy osobne vnímate, že v spoločnosti práve toto chýba?

D: Na základe toho, že ja som v programe mladých rómskych lídrov od Divých Makov, kde chodíme po základných školách a inšpirujeme mladých ľudí. Tam som si uvedomil, aké dôležité je to robiť. Videl som, ako ľudia žijú v biede a množstvo mladých ľudí nemá žiadnu perspektívu.

K: Keď som robila dobrovoľníctvo doučovania s deťmi, tak som videla, že zo strany učiteľov nebola vôľa zistiť príčiny, prečo deti učivo nechápu. No a v mojom okolí veľa ľudí nerozumelo, prečo robím dobrovoľníctvo, čo z toho mám, ak na tom nezarábam. Ja to beriem tak, že pomáhanie nie je len o dávaní, ale aj o dostávaní. Je to o dobrom pocite a myšlienke, že dokážem pozitívne ovplyvniť ľudí okolo seba.

Ako deťom pomôžete s vaším koncertom?

K: Má to dve hľadiská. Jedno je tým, že deťom venujeme čas a učíme ich hry, básničky a pesničky. No a druhá časť je, že výťažok z lístkov venujeme na zaobstaranie základných školských pomôcok.

Ako na to deti reagujú?

K: Deti veľmi ocenili to, že sa o ne zaujímame a radi s nimi trávime čas. Na konci hodiny nechcú odísť z telocvične, kde s nimi nacvičujeme.

D: Vždy sa na nás usmejú a tešia sa na to, kedy už začneme s prípravami a hrami.

Čo ešte potrebujete, aby sa koncert dobre podaril?

K: Chceme nájsť ľudí, ktorí budú s nami zdieľať myšlienku pomáhania a prídu na náš koncert. Deti sa veľmi tešia a chcú ukázať to, na čom sme tak tvrdo pracovali posledné mesiace.

Čo znamená názov Belasý Kolibrík?

D: Kolibrík reprezentuje dieťa, hravé, plné energie a potenciálu. Belasá, to je vlastne farba oblohy, pretože veríme, že deti dokážu vyrásť a k tejto oblohe so svojím potenciálom vzlietnuť. Zároveň znázorňuje aj nádej.

K: A práve tento názov by mal slúžiť aj ako značka do budúcna, pretože chceme vybudovať organizáciu na prácu s deťmi a ich rozvoj. Práve tento koncert, ktorý sme tak nazvali, bude prvou aktivitou našej organizácie.

Aký bude program?

D: Na našom koncerte vystúpi základná škola Nevädzova, kde s deťmi pripravujeme vystúpenie. Budú recitovať, tancovať a spievať. Potom sme pozvali z Markušoviec z východného Slovenska detskú rómsku skupinu Gypsy Terne Čave. Pre spestrenie programu vystúpia aj speváčky Lucia Brestianska a Lýdia Novotná. Špeciálneho hosťa máme autorku knihy Cigánka Janette Maziniovú-Motlovú, ktorá porozpráva svoj príbeh.

K: Po konci koncertu bude aukcia kresieb žiakov zo ZŠ Nevädzova. Celý výťažok z koncertu pôjde na náklady a nákup základných školských pomôcok pre deti.

 

Benefičný koncert sa uskutoční 16.6. o 17:00 v Dome kultúry Ružinov, ak chcete koncert podporiť, tak si môžete kúpiť lístok tu.

Facebookovú udalosť koncertu nájdete – Benefičný koncert.

Teraz najčítanejšie

Ivan Sakin

Záleží mi na budúcnosti našej krajiny. Chcem, aby sme boli sebavedomá a úspešná krajina, ktorá sa dokáže presadiť vo svete. Pohyboval som sa v biznise a potom som sa cez program Teach for Slovakia rozhodol učiť 2 roky na Základnej škole v Dobšinej. Momentálne som komunitným manažérom hnutia Progresívne Slovensko, kde sa starám o podporu a rast komunít a buniek hnutia. Privítam vaše komentáre.