Denník N

Študovali v zahraničí, dnes chcú hovoriť do fungovania našej krajiny

Majú dostatok skúseností ? Vedia ako to funguje u nás doma ? Majú skúsenosti aj s prácou dole, „základy“ ?

Je to však za hranicami naozaj ľahšie ? Práve prisťahovalci sú často nasadzovaní na tie najťažšie a najhoršie práce. Tak ako aj prisťahovalci na Slovensku zarábajú menej než bežná populácia a žijú často v horších podmienkach.

Ja som tiež študoval vo Francúzsku v Paríži. A keďže sa niektorí politici na FB dnes vychvaľujú o tom ako pracovali od štrnástich rokov, aj ja som pracoval od štrnástich a na Slovensku. V reštauráciách, v kaviarňach, potom v Tescu za kasou, potom v hoteli, chodil som na Hotelovú akadémiu.

Až neskôr, po maturite, som odišiel umývať riady do Francúzska, naučiť sa francúzštinu na mieste, zarobiť si nočnými na kurz francúzštiny, pracoval som cez víkendy a nočné v kaviarni aby som mal na ubytovanie a stravu počas štúdia… a mohol by som pokračovať.

Myslím si, množstvo mladých, ktorí študovali v UK alebo v inej krajine, majú podobné skúsenosti. Teda nielen zo Slovenska ale aj zo zahraničia, tým však nechcem povedať že som niekto viac. Skôr by som povedal, snažíme sa dobehnúť aspoň zďaleka tých pár zbohatlíckych detí, ako syna jedného premiéra, ktorý mal raketovú kariéru, a podľa slov jeho otca-premiéra, mu stačilo byť šikovný.

Mnohí sme šikovní, mnohí sme vynaložili násobne viac energie, o podobnej kariére, ako premiérovho syna, môžeme len snívať. Premiéra, ktorý tiež študoval právo za komunizmu, čo hovorí samé o sebe, toho čo vstúpil do KSS v čase keď všetky jej zverstvá boli už dávno známe, ten, kto reprezentuje celú tú „šľachtu“ komunistických detičiek a zbohatlíkov, s raketovým štartom, kde deti boli posielané do zahraničia v najhlbšom komunizme na zahraničné školy a nemuseli si hľadať prácu na to aby si zaplatili jedlo či ubytovanie.

Ale to nie sú tí, ktorí prichádzajú dnes na Slovensko a chcú úprimne pomáhať. Oni, tak ako pán premiér nepotrebujú už dnes byť na čele krajiny, lebo majú všetko čo potrebujú a nemyslia na krajinu tak, aby pre ňu niečo chceli urobiť, ale tak ako by ho mohli ešte viac okradnúť. Tí, ktorí sa vracajú a chcú uplatniť svoje skúsenosti AJ zo zahraničia, to sú väčšinou ľudia ako ja.

Teraz najčítanejšie