Denník N

Sú muži naozaj takí, ako si myslíte?

V dnešnej spoločnosti dochádza k zámene rovnocennosti a rôznosti. Muž a žena sú si rovnocenní, ale nie sú rovnakí. Pochopenie tejto skutočnosti je cestou k lepšiemu vzťahu.

Veľa nedorozumení v manželstve má pôvod v odlišnostiach medzi mužom a ženou. Istú úlohu zohráva aj odlišné prostredie, z ktorého muž a žena prichádzajú, a návyky, ktoré si do vzťahu prinášajú zo svojich rodín. Prekonať tieto rozdiely nie je jednoduché. Oveľa viac rozdielov má však pôvod v skutočnosti, že muž a žena sú odlišní. Akí muži naozaj sú a prečo sú iní? Na túto otázku hľadal vo svojej knihe odpoveď  Kevin Leman a jeho postrehy sa stali podkladom aj pre tento článok.

 

Sme iní

Muži a ženy sú odlišní. Keď výskumníci zverili mužom a ženám úlohu vyriešiť problém,  pri riešení tohto problému došlo k aktivovaniu odlišných častí v mozgu. Naozaj premýšľame inak.

Tým však rozdiely nekončia. To, že muži a ženy sú odlišní po fyzickej stránke, netreba hlbšie rozvíjať. A ide o veľmi pekné rozdiely :). Nedávne štúdie však hovoria o tom, že aj organizmus muža a ženy je odlišný. Napr. ženy sú odolnejšie voči infarktu…

Odlišnosť vidíme aj pri fyzickej konštelácii. Muž je po fyzickej stránke stavaný na to, aby zvládol prácu ktorá je náročná na „fyzičku“. Má to aj svoje praktické uplatnenie. Muž vďaka sile dokáže otvoriť pohár so zaváraninou, odniesť nákup, presunúť nábytok a tu a tam odniesť manželku v náručí :). Na druhú stranu, muž je krehkejší. Napriek sile, ktorú má, stačí obyčajná chrípka a zomiera… Aspoň sa tak cíti a prejavuje.

Pravdou tiež je, že pre nás mužov je ťažšie udržať pozornosť. Nedokážeme sa tak dlho na niečo sústrediť ako naše ženy. To vysvetľuje, prečo si mnohí muži pri sledovaní TV krátia čas prepínaním medzi jednotlivými kanálmi. Skôr sa začneme nudiť…

 

Móda a štýl

Ďalšou oblasťou, kde sú odlišnosti výrazné, je napríklad móda. Ak otvoríte botník, môžete si všimnúť, že muž má cca 4 páry topánok – letné, zimné, do spoločnosti a sandále. Ak chodí športovať, tak ešte tenisky, prípadne treky. Naše ženy majú tých topánok viac. Predpokladáme, že to súvisí s módou a možno je v tom aj kus zberateľstva. Ktovie?

Tak ako s topánkami je to aj s oblečením. My muži máme výrazne menej oblečenia, dokonca máme svoje obľúbené kusy, ktoré často a radi nosíme, kým vyzerajú ako tak k svetu. A niektoré dokonca aj vtedy, kedy držia pokope doslova na dobré slovo a sme asi poslední, kto v nich vidí zašlú slávu. Možno je v tom aj kus nostalgie, ale s niektorými kusmi sa neradi lúčime. Odlišnosť sa spája aj s obliekaním samotným. Muži spravidla nosia jeden kus / pár vrchného oblečenia počas týždňa alebo kým sa nezašpiní (čo príde skôr) a potom si vyberú iný pár. Jednoducho niekoľko dní nosíme rovnaký vrch a meníme akurát kusy oblečenia pod ním. Ženy majú spravidla na sebe každý deň iný kus a model.

V neposlednom rade sa táto módna odlišnosť týka aj kabeliek a tašiek. My muži spravidla používame jednu tašku do práce a aj na väčšinu iných aktivít. A vzhľadom na tieto kritériá kladieme dôraz aj na  výber samotnej tašky – aby nebola príliš nóbl, ale zároveň mala aj športový „drive“. U vás žien je tých kabeliek viac. Máme také tušenie, že to nejak súvisí so snahou zladiť všetky prvky oblečenia :).

Ako sme si ukázali, náš pohľad na módu je iný. To, že naše ženy majú viac topánok, kabeliek a oblečenia, sa snažíme vysvetliť tým, že sa nám chcú páčiť :). My muži dokážeme odhadnúť a pomenovať, v čom sa nám naše ženy páčia, ale nie sme dobrí módni poradcovia. Preto vám s nákupmi oblečenia pomôžu skôr vaše kamarátky než my. Ak tam zájdeme, tak je to preto, aby sme s vami strávili nejaký čas…

 

Vnútorná sila

Často sa zabúda na to, že sme odlišní už od malička. A nemyslím tým uniformitu – používanie určitých farieb pre chlapcov a dievčatá.

Nie je ľahké vysvetliť prečo, ale tak nejak od začiatku nás viac ťahá hra s autíčkami než s bábikami. Oveľa častejšie sa venujeme technickým hrám a skladačkám. Z piesku staviame skôr hrady, než farmy a zámky.

Od mala radi súťažíme a chceme byť najlepší. A v niečom nám to ostáva. Aj v dospelosti uznávame skôr prvé miesto a potom sú všetky ostatné. Radi súťažíme a neradi prehrávame. A tiahne nás to k športu. Na škole sme mali telocvikárku, ktorá nám zoškrtala futbal a zaviedla atletiku. Futbal bol len za odmenu a aj to na konci hodiny. Veľmi obľúbená nebola.

Šport je spolu so šarvátkami a prvými bitkami spôsobom, ako sa snažíme uvoľniť energiu, ukázať silu a vybúriť sa. S prechodom do dospelosti prichádza výzva zvnútorniť svoj život – muž má byť vnútorne silný, má prejsť od vonkajších prejavov sily k vnútorným. Život v tomto svete vyžaduje od mužov silu a predovšetkým ženy túžia po silnom mužovi, o ktorého sa môžu oprieť, ku ktorému sa môžu schúliť a cítiť sa v bezpečí. Popri tom nám naďalej ostáva záľuba v športe, či už v jeho sledovaní alebo vo forme rekreačného športovania. To vysvetľuje naše fandenie konkrétnemu klubu a schopnosť tráviť čas sledovaním športových prenosov…

 

Po akom muži túžite?

Nikdy ste sa nezamýšľali nad tým, prečo vás zaujal a získal tento konkrétny muž?

Táto otázka nás často privádza k prvému mužovi, ktorý zohrával dôležitú úlohu vo vašom živote – k vášmu otcovi. Otec zohráva kľúčovú úlohu v tom, akého muža ste hľadali. Možno bol váš otec vaším hrdinom a hľadali ste jeho kópiu… možno v niečom zlyhal a hľadali ste niekoho, kto by vám dal to, čo on nedokázal… možno mal od ideálu ďaleko a rozhodli ste sa, že váš princ musí byť presný opak… možno vo vašom živote chýbal a muža vnímate ako stvorenie z inej planéty a neviete, čo od neho čakať…

V každom prípade, máte s mužmi istú skúsenosť a tá zohrala dôležitú úlohu pri výbere partnera.

Poznám ženu, ktorá začala chodiť s mužom, ktorý ju zaujal. Ale nie a nie sa do neho zamilovať. Bol k nej starostlivý, pozorný, pomohol jej v domácnosti… Pri sedení sa ukázalo, že je kópiou jej otca a ona k nemu priľnula, pretože jej chýbal otec (ktorý dávnejšie zomrel) a v ňom našla náhradu. Avšak to je pre vzťah málo. Pre kamarátstvo to stačí, pre milostný vzťah nie… Za pokus to stojí, ktovie… možno sa predsa len objaví láska, ale skôr nie…

Mnohé ženy hľadajú nesprávnych mužov. Z nejakého dôvodu majú v sebe nesprávny vzor. A tak sa znova a znova odovzdávajú do rúk mužov, ktorí s nimi nevedia zaobchádzať a s ktorými nie sú kompatibilné. Preto sa po nevydarenom vzťahu odporúča dať si na nejaký čas „pokoj“, získať odstup a zamyslieť sa nad tým, či hľadáme tie správne typy… Poznám muža, ktorému imponujú ženy, ktoré majú tendenciu ovládať, hoci takýto vzťah ho nenapĺňa. Prešiel niekoľkými vzťahmi, kým pochopil, že robí chybu, ak hľadá stále rovnaký typ. Mohol sa čudovať, že každý vzťah končil rovnako?

Málo sa v spoločnosti hovorí o tom, čo ovplyvňuje ženu pri výbere partnera. Je to dôležité, možno si totiž (hoci podvedome) vyberá náhradu za niekoho a niečo než muža, s ktorým by sa dokázala zladiť a s ktorým by prežila rovnocenný vzťah. Ak je muž pre vás náhradou otca, veľmi dlho potrvá, kým sa budete cítiť vo vzťahu s ním rovnocenná a to bez ohľadu na to, ako sa k vám bude správať.

 

Rozhovor

Medzi oblasti, v ktorých je výrazne prítomná odlišnosť, patrí komunikácia. Je vedecky dokázané, že žena za deň povie 7 x viac slov než muž.

Keď sa stretnú dve ženy, hoci sa nepoznajú, dokážu sa zarozprávať a rozhovorom stráviť veľa času, pričom sa porozprávajú o všetkom možnom. Niektoré témy my muži ani nedokážeme identifikovať… Keď sa stretnú dvaja muži, ktorí sa poznajú, aj keď ide o najlepších priateľov, vymenia si pár slov o práci, záľube, rodine, zdraví, politike… a zoznam tém sa začne rapídne skracovať. Nakoniec sedia spolu pri nejakom drinku a k pocitu blaženosti im stačí vedomie, že ten druhý je s nimi… A nič od nich nechce…

Tento rozdiel má aj praktické uplatnenie v počte priateľov. Vy ženy máte veľa kamarátok a dokážete s nimi tráviť veľa času. My muži máme často jedného priateľa. Vy ženy dokážete spolu rozprávať o všetkom možnom, vrátane vzťahov. My muži máme pár obľúbených tém a o vzťahu s našou ženou sa rozprávame málokedy. Prakticky nikdy. Teda ak ide o detaily.

O ženách začíname viac hovoriť vtedy, ak prežívame problém vo vzťahu a snažíme sa pochopiť, čo sa deje a stalo. Uznávam, lepšie by bolo prísť za vami a porozprávať o tom sa s vami. Podobnú chybu však robíte aj vy, keď sa o nás rozprávate s vašimi priateľkami a my sa tu a tam dozvieme sprostredkovane o tom, čo všetko sme pokazili… a prečo nie sme ako… toto porovnávanie nás zabíja a kvôli nemu sa doslova sťahujeme do svojej ulity…

Naša komunikácia je iná a rozhovor s nami nikdy nebude taký ako s vašou kamarátkou. Napriek tomu rozhovor s nami má aj svoje čaro. Potrebujete s nami hovoriť o veciach, ktoré nechcete a často ani nemôžete riešiť s niekým iným. Skúste sa pri tom riadiť touto radou – použite menej slov a prejdite k podstate. My muži lepšie počúvame, keď hovoríte k nám, ako keď hovoríte na nás. Menej slov a prejsť k podstate je návod, ako nám odovzdať cennú informáciu.

Druhá cenná rada. Pre vás ženy je rozhovor často spôsobom ako prekonať problém. Doslova sa z neho vyrozprávate a odľahne vám. U nás to tak nefunguje. Pre nás je rozhovor často zhoršením problému. Zhoršením, pretože sa nám pripomína… Nikdy ste sa nečudovali nad tým, prečo vám tak často radíme, keď sa chcete len vyrozprávať? Sme tak nastavení. Keď už sa rozprávame o probléme, hľadáme jeho riešenie. Ak sa chcete len porozprávať a nechcete od nás riešenie, povedzte nám to. Inak sa cítime nepochopení.

 

Starostlivosť o domácnosť

Veľa nedorozumení vzniká pri starostlivosti o domácnosť. A neskôr o rodinu.

V tejto oblasti je výrazne prítomný zvyk – spôsob ako fungovali naše rodiny pred tým, ako sme začali spolu žiť. Je to téma, ktorá je prakticky tabu. Ale v každej rodine má každý niečo na starosti. A keď si založíme vlastnú rodinu, obidve strany predpokladajú, že tento vzorec ostane zachovaný…

Keď začnú dvaja ľudia spolu žiť, je to ideálny čas sadnúť si spolu a porozprávať sa o tom, kto bude mať čo na starosti. Pri plnení jednotlivých úloh je dobré brať ohľad na to, kto má aké dary a schopnosti. Niekto rád dozerá na účty, niekto komunikuje s úradmi, niekto plánuje spoločné aktivity… Ak máme vytvoriť jeden tím, potom je dôležitá súhra aj v tejto oblasti. A využiť silné stránky oboch…

Spoločný život prinesie ešte veľa okamihov, kedy sa táto deľba práce zmení a prispôsobí okolnostiam. A tak je to dobré. Žijeme v dobe, kedy obidvaja partneri pracujú, dokonca aj materská dovolenka je v náročnosti porovnateľná s prácou a občas aj náročnejšia. Preto sa na voľný čas po práci treba pozerať ako na spoločný. Treba si podeliť prácu a starostlivosť tak, aby obaja mali čas na spoločné aktivity (do vzťahu a spoločne prežitého času treba stále znova investovať), ale aj pre seba. Vstupom do vzťahu a manželstva sa nezmení len 50 % vášho času. Zmení sa prakticky celý, a tak je to dobré a správne. Vaša manželka sa ťažko bude cítiť rovnocenná, ak ťarcha domácich prác a starostlivosti o rodinu je len na jej pleciach. Rodina a vzťah s manželkou sú dôležitejšie než práca.

Nedorozumenie spočívajúce v starostlivosti o domácnosť sa dá prekonať.

 

Túžba po harmónií

Veľkým zdrojom nedorozumení medzi mužom a ženou je sex.

Keď sa robil prieskum medzi mužmi a ženami, ukázalo sa, že muž myslí na sex 33 x za deň. Žena len 1 x. V čom je príčina tohto rozdielu? V testosteróne. Vďaka tomuto hormónu je prirodzené, že muži tak často myslia na sex. Je veľkým nepochopením a vlastne aj urážkou muža, ak mu žena vyčíta, že tak často naň myslí. Opakom tejto túžby u muža by bola absencia túžby a v konečnom dôsledku žiadny sex.

Odlišný je aj náš pohľad na sex. Žena túži po sexe, keď vo vzťahu s partnerom je harmónia, keď sa cíti milovaná a keď je sex zavŕšením rôznych láskavých prejavov. Preto sex po hádke je pre ňu niečím absurdným. Pre muža je sex prejavom toho, že žena po ňom túži, že ho miluje a že svet okolo neho aj vzťah samotný dáva zmysel, aj keď prežíva disharmóniu… Možno vás to prekvapí, ale sex má pre muža hlboký duchovný rozmer. A dáva mu silu bojovať za vás aj za rodinu. Je pre neho zdrojom sily a dáva mu nádej, keď nič iné nedáva zmysel a cíti sa v pozícii „štatistu“…

Nepochybujem o tom, že v tejto oblasti majú ženy veľa výčitiek voči mužom. Od rutiny a nedostatku fantázie, cez necitlivé a drsné zaobchádzanie, nedostatok romantiky až po, poviem to slušne, málo vône. Ale faktom je, že naša túžba a naša predstava o sexe a o tom ako často sa mu venovať sa rôznia. To, čo môže vzájomné puto posilniť, sa tak často stáva nástrojom, ako ho oslabiť.

Ženy, pomôžte nám mužom urobiť zo sexuality niečo, čo bude pre vás zážitkom. V tejto oblasti sa viac než v ktorejkoľvek inej necháme usmerniť v tom, čo sa vám páči a čo máte radi. Dokonca sa nám páči, ak tu a tam preberiete iniciatívu…

 

Lepšie pochopiť muža, zapojiť odlišnosť do spoločného života a urobiť z nej výhodu – nástroj obohatenia, to všetko je cestou, ako lepšie pochopiť muža po vašom boku a zlepšiť váš vzťah. V mnohých veciach sme iní. Ale navzájom sme si rovnocenní. A ak dokážeme využiť svoje silné stránky, dokážeme spolu zdolávať aj silné prekážky.

Pre muža je lákavá predstava, že sa ho jeho žena snaží pochopiť a na túto snahu odpovedá tým, že sa jej otvára. Nie je to nijak zvláštne. V hĺbke srdca túžime po tom, aby naše ženy boli naším najlepším priateľom a aby nás poznali lepšie než ktokoľvek iný…

-th-

Kevin Leman. Ako psychológ a terapeut sa venuje rodinám a manželom. Uskutočnil množstvo prednášok na témy z manželského života a napísal niekoľko kníh z tejto oblasti. K najznámejším patrí: Sex v kuchyni a Harmónia vo vzťahu. Jeho kniha: Sú muži naozaj takí, ako si myslíte? sa stala podkladom tohto článku.

 

Zdroj fotografie:

www.lidovky.cz

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom