Denník N

Súčasný hotel Kyjev: pozor, padajú okná!

O zničenom hoteli Kyjev, vypadávajúcich oknách, „krásnej“ scenérii zo Starého mosta či zanedbanom verejnom priestore. Prečo politici neriešia Kamenné námestie?

Už ste sa niekedy prešli po starom moste smerom do centra mesta Bratislavy? Je to naozaj krásna scenéria:  Dunaj za vami, riviéra obchodného domu Eurovea po vašej pravici, históriou presiaknutá budova Filozofickej fakulty UK po vašej ľavici, domy, budovy dýchajúc atmosféru starého mesta Bratislavy pred vami…a zrazu BUM! Vytŕčajúci, rozpadnutý hotel Kyjev s vybitými oknami ako zo zlého amerického filmu o post-apokalyptickom svete. No krása!

Skutočne „krásna“ scenéria (osobný archív autora, fotené 21.5. 2017 okolo 10:00).

Nechápte ma zle. Hotel Kyjev má v našich moderných dejinách jednoznačné miesto. Bol otvorený v roku 1974, pričom v tom čase žiadny hotel takéhoto druhu v Bratislave jednoducho nebol. Vďaka výhodnej lokalite sa stal centrom stretnutí predstaviteľov komunistickej moci, členov rôznych socialistických zväzov, ale aj ľudí zo západu, ktorých lákalo pozrieť si krajinu „východného bloku.“ Niet divu, že viaceré akcie notoricky známej štb prebiehali práve v priestoroch Kamenného námestia…

Ale! Odvtedy uplynulo viac ako štyridsať rokov a za ten čas hotel Kyjev značne schátral. V budove sa v podstate nikdy nerobili väčšie investície.  Napriek tomu si v deväťdesiatych rokoch držal akýsi status pomníku „starých čias“ a bol v celku vyhľadávanou lokalitou. To isté platí aj po roku 2004, kedy sa k nemu dostávajú noví majitelia. Turisti zo západu si sem chodili okúsiť časy socializmu.

Lenže koncom roka 2011 sa hotel v dôsledku zlého technického stavu zatvoril. Zub času si evidentne vybral svoju nekompromisnú daň. Dnes mám naozaj silné obavy prejsť okolo tohto socialistického „skvostu.“ Tri drevené okenice, ktoré sa nedávno objavili na hoteli ma už vôbec neupokojujú. To je čo preboha?? Akože „pozor padajú okná“ alebo čo?

S hotelom bohužiaľ schátral aj celý priestor Kamenného námestia. Kedysi sa tu v hojnom počte pohybovali veksláci a iné „pochybné indivídua“, dnes sú to bezdomovci, asociáli a opilci. Je to naozaj smutné, nakoľko Kamenné námestie je situované priamo v centre mesta a zo strany samosprávy by si zaslúžilo oveľa väčšiu pozornosť. Prečo sa s týmto priestorom nič nerobí? Hlavná vec, že ideme stavať lanovky cez Dunaj, vilky, nové luxusné štvrte pre boháčov, „high-ultra endové“ administratívne priestory (mimochodom tých je v Bratislave pomaly viac ako celkový počet fungujúcich firiem)… ale oživiť zaujímavý verejný priestor? Len to nie! Pýtam sa prečo? Čo je na tom také ťažké? Veď samospráva je platená z našich daní!

Hlavná vec, že pred voľbami politici nasľubujú hory-doly. Páni politici čo tak sa namiesto sľubov zamerať na reálnu prácu? Robte s tým priestorom niečo, prosím!

Teraz najčítanejšie