Denník N

Sudkyňa/poslankyňa/štátna tajomníčka Jankovská – Harabin v. 2.0?

Napriek dôrazným žiadostiam aj úpenlivým prosbám, Smer – Štátna Mafia trvá na tom, že navrhuje za členku Súdnej rady svoju štátnu tajomníčku na Ministerstve spravodlivosti Jankovskú. Voľba o tejto „kandidátke snov“ prebehne vo štvrtok, 15. júna.

Tak, ako by to malo byť pri obsadzovaní takto dôležitej funkcie, je treba hovoriť čo najviac o profesionálnej minulosti tejto kandidátky, aby si verejnosť, a teda aj poslanci Národnej rady, ktorí o jej kandidatúre budú hlasovať, mohli vytvoriť informovaný názor a (každý podľa svojich možností) hlasovať podľa neho.

O pani kandidátke Jankovskej sa na internete šíria otrasné informácie. Ak len 10% z nich je pravdivých, je to potvrdením toho, čo niektorí hovoria o tzv. reforme súdnictva už dávno:
Je to reforma len pre tých, ktorí jej chcú veriť. Ani desiatky mladých sudcov, ktorí súdia na okresných súdoch podľa práva a spravodlivo, nič nezmenia na tom, že na vysokých súdoch (o ktorých obsadení rozhoduje práve Súdna rada) najbližších 20 rokov všetko pôjde ako doteraz. Teda, dokiaľ tu bude vládnuť súčasná vládna mafia, dosadzujúca si sebe podobných do súdnych orgánov.

Kandidátka Jankovská je Kaliňákov strážny pes nad ministerkou Žitňanskou na „jej“ ministerstve. Tak, ako ním bola predtým za ministra Boreca. A ešte predtým bola Harabinom menovanou predsedníčkou Okresného súdu v Trenčíne. Pritom predpokladám, že nie je potrebné zdôrazňovať aké podmienky museli spĺňať tí, čo boli povyšovaní v justícii za panovania Harabina.

Uvádzam toto všetko preto, lebo v tejto situácii považujem za prirodzené sa sústrediť na negatívne informácie o kandidátovi, keďže sa jedná o natoľko významnú funkciu predpokladajúcu výnimočný charakter kandidáta, že všetky pozitívne informácie sa predpokladajú, a teda v podstate nie sú zaujímavé.

Prístup k tejto voľbe je o to dôležitejší, že nie je ani zďaleka vylúčené, a niektorí zasvätení hovoria, že je dokonca pravdepodobné, že pani Jankovská po svojom zvolení za členku Súdnej rady, ktorá je po posledných voľbách prevažne tvorená členmi harabinovskej organizácie Združenie sudcov Slovenska, bude promptne zvolená za predsedníčku Súdnej rady.

Tomu by nasvedčovalo aj nedávne vystúpenie známeho zúrivého zástancu sudcovskej „nezávislosti“ (rozumej vrátane od zákonov a pravidiel slušnosti) Juraja Sopoligu na schôdzi Ústavno-právneho výboru NR SR, kde tento organizátor sudcovských tzv. antidiskriminačných žalôb argumentoval proti navrhovanej zmene zákona, ktorou sa stanovilo, že Národná rada volí členov Súdnej rady spravidla spomedzi nesudcov. No a teraz sme zistili prečo toľká angažovanosť tohto vedúceho zástancu zakonzervovania harabinovských pomerov v súdnictve.

Štátomafia potrebuje nového Harabina. Modernejšieho, nie verziu Fico 1, ale Fico 3. Nie šibnuto bezohľadného, ale uhladeného a pritom rovnako brutálne sofistikovaného v presadzovaní jej záujmov. A, samozrejme, namočeného. Skrátka Harabina do dnešnej doby, Harabina v sukniach.

Teraz najčítanejšie