Denník N

Súkromník nesúhlasí, štát tak nezverejní dopravné analýzy za milióny

Najviac eurofondov pôjde najbližšie roky do dopravy, no ministerstvu dopravy a Výskumnému ústavu dopravnému sa do zverejňovania analýz za verejné peniaze veľmi nechce.  

Keď sa na Slovensku píše o doprave, je takmer nemožné vyhnúť sa Výskumnému ústavu dopravnému (VÚD). VÚD je súkromná firma, ktoré sa venuje výskumu, certifikácii a poradenstvu v doprave. Generálny riaditeľ firmy Ľubomír Palčák patril v roku 2010 medzi top 10 najcitovanejších ekonomických analytikov, rýchle hľadanie v mediálnom monitoringu ukazuje aj za posledný rok viac ako tristo jeho citácií.

Okrem toho, že sa VÚD aktívne zapája do mediálnych diskusií o doprave, pracuje ústav aj pre štát. Tržby spoločnosti boli v roku 2016 viac ako tri milióny eur, podľa štatistík UVOstat.sk sa firma v danom roku zúčastnila obstarávaní za viac ako deväť miliónov eur. VÚD má od roku 2015 uzatvorenú s ministerstvom dopravy rámcovú zmluvu na 4,2 milióna eur (bez DPH) na “Zabezpečenie trvalých a analytických činností pre oblasť dopravy”.

Stovka analýz

Aj z týchto dôvodov nás zaujímalo, čo vlastne štát (konkrétne ministerstvo dopravy) od VÚD dostáva. Vyhľadali sme si v CRZ zmluvy, v ktorých malo na prvý pohľad ísť o dodanie analýzy alebo podobného plnenia – od roku 2011 sme ich identifikovali 109 za takmer 7,4 milióna eur (s DPH).

Prostredníctvom infozákona sme si od ministerstva dopravy opýtali všetky tieto analytické materiály. Ministerstvo sme pôvodne žiadali sprístupniť 110 položiek, jednu za vyše 2 milióny eur ale nezapočítavame, keďže nešlo o analytický materiál. TU nájdete odkazy na tie analýzy, ktoré nám ministerstvo zaslalo (prípadne link, na ktorom ministerstvo dopravy tvrdí, že sa materiál nachádza, hoci nie vždy to tak aj je), aj prehľad toho, čo ministerstvo ukázať nechce.

Tajné analýzy za 2,5 milióna

Ministerstvo nám najskôr odmietlo sprístupniť 27 materiálov, spolu za vyše 2,7 milióna eur. Dôvody uviedli zamestnanci ministerstva tri: ochrana prírody (prišlo by k vyzradeniu miesta pobytu chránených živočíchov); dokumenty obsahovali obchodné tajomstvo; a ochrana duševného vlastníctva.

Po našom odvolaní ministerstvo súhlasilo so sprístupnením materiálov, ktoré predtým odmietli pre ochranu prírody – so začiernenými pasážami. Pri ostatných analýzach spolu za 2,5 milióna eur nám ministerstvo nevyhovelo. Ministerstvo v rozhodnutí uvádza, že pri analýzach “chránených” autorským zákonom si pýtali súhlas na zverejnenie od VÚD, no firma nesúhlasila.

Utajená tak zostáva napríklad “Štúdia modernizácie južného železničného koridoru Bratislava – Košice” za 335-tisíc eur (hoci niekto ju niekam posielal zaheslovanú cez ulož.to), ale napríklad aj materiál “Analýza vplyvu aktivít Operačného programu Doprava 2007 – 2013 a Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 na dočasnú a trvalú zamestnanosť SR a na odborné vzdelávanie a prípravu na výkon povolania v sektore dopravy” za takmer 132-tisíc eur alebo podobný materiál “Analýza posúdenia vplyvov navrhovaných aktivít realizovaných z fondov EÚ” za 28-tisíc eur.

Toto je zoznam materiálov od VÚD, ktoré ministerstvo odmietlo zverejniť:

Hviezdičkou (*) sú označené analýzy, ktoré neboli sprístupnené s odvolaním na obchodné tajomstvo. Zvyšné analýzy neboli zverejnené pre ochranu duševného vlastníctva – VÚD s ich zverejnením nesúhlasil.

Viaceré z týchto “utajovaných” materiálov, vypracovaných za verejné zdroje, si súkromná firma VÚD uvádza ako referencie na svojom webe. Na tom by nebolo nič zlé, ak by existovala možnosť posúdiť ich kvalitu. Ich nezverejnením ministerstvo aj VÚD hovoria, že každý argument, ktorý je na týchto materiáloch postavený, nemôže byť braný vážne. To, že takto by sa v oblasti s najväčším eurofondovým balíkom a stámiliónovými projektami rozhodovať nemalo, asi špeciálne zdôrazňovať nemusíme. Nehovoriac o tom, že analytické materiály by mali byť dostupné na ministerskom webe a prístup ku nim nemá byť cez infožiadosť.

Kvalite konkrétnych materiálov sa budeme venovať v ďalších blogoch. Odkazy na všetky materiály, ktoré ministerstvo súhlasilo zverejniť, nájdete v tejto tabuľke. Ak v nich nájdete niečo zaujímavé, napíšte nám.

 

 

 

 

Matej Hruška

Čítali ste tretí zo série textov, v ktorých sa venujeme tomu, ako a aké služby dostáva štát od konzultačných spoločností. Predchádzajúce dva nájdete na Nadačnom blogu.

 

Ak máte pre mňa tip, stačí poslať mail na [email protected] alebo môžete využiť náš bezpečný formulár.

Teraz najčítanejšie