Denník N

Len svet v ktorom môžu existovať ostatné

Ľudia sa nelíšia v hodnotách, len dôležitosti ktorú rôznym hodnotám pripisujú. Vyberáme si cesty, ktoré nám sľubujú hodnoty, ktoré však na nás v závere nemusia čakať. Snažím sa iba vnímať a pochopiť aj všetky svety do ktorých nepatrím, neboli mi prirodzené, ale niekomu inému áno. Ich podstatu, prečo vznikli, v čom mohli mať pravdu, v čom sa mohli mýliť, čo je ich tragédiou alebo naopak úlohou.

Zo slobody sa urobilo politické presvedčenie, niekedy aj z viery. Hlboké hodnoty nemôžu mať nikdy určitý symbol, farbu, nemôžu byť iba vymedzeným presvedčením, niekomu patriť na úkor toho, že inému patriť vraj nemôžu.

Takýmito hlbokými hodnotami sú aj Sloboda a Zodpovednosť

Pri ich nedostatku a absencii nám tieto hodnoty sľubujú niekedy aj presvedčivou formou tí čo ich rozbíjajú ešte viac.

Je to iba v našich vlastných životoch, ako ich vedieme, odraz toho ako veľmi sme zodpovední alebo aj nie.

Ako sa ale môžeme cítiť neslobodní? Skôr iba, že sme nepresadili svoje cesty.

Pritom tie hodnoty existujú, len asi nevidíme iné cesty, ktoré k nim vedú, niekedy aj také ktoré by mohli byť lepšie, praktickejšie. Nesľubujú hneď radikálne zmeny, ale keď si človek porovná tie úseky skrz všetky roky, tak tam vývoj zbadá. A niekto nie, pre niekoho to bude príliš málo, príliš obyčajné, posúvať spoločnosť pomalými krokmi k lepšiemu, chce radšej míľové kroky, ktoré však môžu byť veľmi často krokmi späť. Fajn symbolom je v tomto príroda, kde všetko dobré potrebuje čas a rýchly spád môže mať leda tak nejaká katastrofa.

Niekedy by si fakt mohli ľudia uvedomiť, nakoľko spoločné majú navzájom hodnoty a nehľadať zbytočne konflikt v cestách, ktoré k nim vedú, ale skôr spoluprácu a vyvarovať sa nebezpečným kúzelníkom, ktorí sľubujú viac ako je možné.

Celé ľudstvo je postavené na nenulovom súčte (nonzero), kde zisk každého človeka rastie jeho schopnosťou spolupráce. A preto najlepšie cesty sa stávajú tie po ktorých môžu ísť naozaj takmer všetci, nie iba niektorí. Ktoré sa nesnažia vymedziť proti čo najväčšiemu spektru, ale absorbovať čo najviac prijateľnej rozdielnosti.

Teraz najčítanejšie