Denník N

Svetové médiá sa pýtajú: „Zmení drsná fotografia pohľad na utečeneckú krízu“

Svet obletela fotografia mŕtveho trojročného sýrskeho chlapčeka.

Je to naozaj smutné, hrozné, srdcervúce, ale uniká mi pointa zverejnenia takéhoto výjavu. Chcú svetové denníky týmto apelovať na ľudskosť alebo sa tým len zvyšuje počet čitateľov? To dieťa predsa nezahynulo preto, že časť Európanov odmieta prijímať migrantov. Aj keby celá EÚ bola za pomoc a poskytovanie azylu bez rozmyslu, tak by ho to nezachránilo, keďže zomrelo počas plavby na ostrov Kos. Tá fotka dokazuje jedine to, že prevádzači sú bezcitní hajzli a politické špičky sú buď totálne neschopné, alebo cielene robia mŕtveho chrobáka a neviem, čo z toho je horšie.

Namiesto toho, aby sa šlo tvrdo po prevádzačoch, kompetentní len prestupujú na mieste, vedú diplomatické rokovania, filozofujú o tom, čo je humanizmus a demokracia a hrajú divadielko pred svojimi voličmi. Už mi to vážne pripadá, že táto situácia je pre politikov vyhovujúca. Možno im z toho celého prevádzačského biznisu „něco kápne“, možno sú v tom sami namočení, lebo inak to nedáva zmysel.

Všetci sme bombardovaní protichodnými informáciami. V jednom článku čítame aké je to vlastne fasa, že sem prichádzajú, že to pomáha našej ekonomike a demografickému vývoju, na druhej strane sa objavujú správy ako veľa nás stojí starostlivosť o jedného migranta, akí sú nevďační, neprispôsobiví, atď. A je toho už veľa. Je to únavné, otravné a hlavne, nikam to nevedie. Nič to nerieši, akurát takéto témy vypĺňajú čas „gaučovým náckom“.

Mohlo by sa už konečne jednoznačne povedať, čo sa od ľudí vlastne očakáva a ušetriť nás pohľadu na obrázky detských mŕtvoliek.

 

Teraz najčítanejšie