Denník N

Synovia osirelej zeme (Orphaned Land a ich album All Is One)

Metal býval dlho doménou Európy a Ameriky. Jeho oceľové chápadlá ale za tie roky zasiahli do celého sveta. Dostali sa aj do zeme ťažko skúšanej, do Izraela. Z piesku púšte, sĺz a krvi skuli bohovia metalu niečo výnimočné – orientálny metal a jeho popredných predstaviteľov, kapelu Orphaned Land.

Zdroj: Orphaned Land

Samotný pojem „orientálny metal“ neoznačuje nejaký jednotný prúd. Ide skrátka o skupiny, ktoré pochádzajú z oblastí ako Turecko, Izrael, severná Afrika alebo sú z arabských krajín, a zároveň okoreňujú svoju hudbu o orientálne prvky. Väčšinou ide o občasné zakomponovanie rôznych typických nástrojov do skladieb. Pokiaľ som si ale dobre vedomý, žiadna kapela neprešpikovala vlastnú tvorbu orientálnymi prvkami do takej miery ako práve Orphaned Land.

Nejde len o štýl spevu alebo použitie jazykov ako hebrejčina, arabčina a iných. Východné rytmy sa dostali aj do liniek gitár, bicích a kláves. Aj čo sa orientálnych hudobných nástrojov týka, používajú ich vo svojich skladbách naozaj širokú paletu.

Texty s hlbokými a vzletnými myšlienkami nie sú v metale nič nezvyčajné, ale Orphaned Land aj tento aspekt doťahujú do nevídaných výšin. Od prvého až po zatiaľ najnovší album, všetkými sa vinie centrálny motív, posolstvo. Spájať. Náboženstvá, ktoré vzišli z Abraháma, ale aj ľudí všeobecne. Aby zanechali zbraní a krviprelievania, nezmyselných bojov o ten či onen kúsok zeme a videli, že všetci sú ľudia a chcú si dobre žiť.

Orphaned Land vstúpili na hudobnú scénu demo nahrávkou Beloved’s Cry a prvým albumom Sahara. Nasledoval ešte album El Norra Alila. Tieto albumy, aj napriek vysoko nasadenej latke už od prvého tónu, neboli ešte natoľko komerčne úspešné, aj keď u kritiky sa tešili pozitívnym hodnoteniam.

Po dlhých ôsmich rokoch, kvôli rôznym problémom s nahrávaním, ako aj situácii v Izraeli, vyšlo ich prelomové CD Mabool. Ak o nich dovtedy metalový svet sotva počul, vtedy doň vtrhli silou javu, ktorý dal albumu názov. Mabool totiž znamená potopa, a počas „deja“ albumu vtrhne na scénu aj búrka obrovských rozmerov.

Už ako známe meno s určitým kreditom, i keď zasa po dlhšej dobe, vydali album The Neverending Way of ORwarriOR (Nekonečná cesta bojovníka svetla, pozn.prekl.). Aj keď zasa išlo o nahrávku odlišnú od predošlej (ako je u tejto kapely zvykom), znovu veľmi kvalitnú, nevyvolala taký úžas ako predošlá, keďže fanúšikovia tak nejak očakávali ďalší skvelý zásek.

Album All Is One ma zaujímal od chvíle, kedy sa začali objavovať o ňom prvé správy. Artwork prednej obálky mi prišiel úžasný. Nie som veľmi nábožensky založený človek, ale páči sa mi symbolika jednoty náboženstiev, akú prezentuje (preto vlastním aj tričko s týmto motívom a rád ho nosím). Keď na YouTube vypustili niekoľko songov, bolo mi jasné, že musím mať celý album.

Čím sa líši od zvyšku diskografie Orphaned Land? Väčšina si asi všimne, že až na jednu pesničku na albume absentuje drsnejší štýl spevu (growling). Ale aj štýl celkovo je iný. Tam, kde ostatné albumy kombinovali západný progresívny metal s orientálnymi prvkami, All Is One trošku uberá na zložitosti hudby v prospech melodickejších liniek. Zároveň ešte viac posilňuje blízkovýchodný feel v skladbách.

Ak by ste chceli niekomu odporučiť Orphaned Land, All Is One je nato ideálny album, na čele s titulnou pesničkou s rovnakým názvom. Nielenže je zatiaľ najprístupnejší bežnému poslucháčovi, ale zároveň na ňom nenájdete jediný slabý song.

Mne osobne sa najviac páčia úvodný vypalovák All Is One, dojímavá balada Brother, dramatická hudobná „modlitba“ Our Own Messiah a dosť smutná pesnička venovaná deťom trpiacim vo vojne v Sýrii (alebo kvôli nej) Children.

Kto si zadovážil limitovanú edíciu, dostal nielen skvelé bonusy (verzia All Is One v turečtine, úžasná vec!, Children s refrénom v arabčine a i.), ale aj extra DVD. Tak, ako to spravili aj pri predošlom albume, aj tu popri zvyčajným záberom z nahrávania a pod. znovu miešajú aj trošku svojej filozofie a názorov na svet. Opäť je to veľmi poučné a príjemné počúvanie na zamyslenie.

Do Bratislavy zavítali Orphaned Land už niekoľkokrát, osobne som ich videl pri dvoch príležitostiach. Obe boli silným zážitkom.

Keby som mal ale tú možnosť, rád by som ich raz videl povedzme v Turecku alebo v Izraeli. Na videách z koncertov v týchto miestach vidieť aj počuť ľudí všetkých náboženstiev, ako spievajú spolu.

Je celkom možné, že sa im ako jediným podarilo dosiahnuť, aby pri odriekaní zhudobnenej židovskej modlitby (Shir Hamaalot) jasali aj ľudkovia vyznávajúci islam.

Ak ich ešte nepočúvate, je skvelý čas to napraviť. Ide o hudobný skvost s naozaj krásnym posolstvom, aktuálnym aj v týchto dňoch. Lebo nech sme, kto sme, alebo čo sme, VŠETCI SME JEDNO – ľudia.

 

Teraz najčítanejšie