Denník N

Tableta Fero je hlavne o cukroch

Tento článok bude o tom, čo to v takej tablete vlastne je. Účinnej látky v tabletkách je pár miligramov. Bežná tableta má od 2 do 3 gramov.

Tableta Fero

Ako demonštračný príklad použijeme Fera. Toto je tableta Fero, zoznámte sa.

Tableta Fero sa je ústami, takže by mala trochu vyzerať a trochu aj chutiť.  Preto je na povrchu tenký film. Je poväčšine sladký a farebný, teda z nejakého cukru a nejakého farbiva ktoré vás nepriotrávi. To sú tablety obaľované. Ak je povrch len lesklý, je to len výsledok lisovacích tlakov. Je to tableta obyčajná. No aj obaľovaná aj obyčajná je lesklá, môže byť rovnako farebná, málokedy to rozpoznáte.

Obaľovaným Ferom sú určite tablety s pomalým uvoľňovaním. A tiež takzvané enterosolventné, teda také, ktoré sa začnú rozpúšťať až v  v tenkom čreve a žalúdkom preplávajú skoro nedotknuté. Niekedy nabudúce si o tom čosi porozprávame  viac.

Povrch by sme mali a čo má Fero vo svojom vnútri?

Chcelo by to nejaké plnivo, matériu, obsah, fundament teda základ. Cukry a iné cukry a najmä celulóza. Celulóz je niekoľko druhov a cukrov ešte viac. Majú pekné kryštáliky, takže sa dobre lisujú. A dobrá lisovateľnoť je úplne tou prvou a základnou podmienkou, aby bola nejaká látka vhodná na výrobu tabliet. Účinné látky sú poväčšine  na lisovanie absolútne nevhodné. No našťastie je ich v pomere k celkovej hmotnosti tablety tak málo, že tie celulózy to prebijú.

Aby sa nám Fero po ceste nerozpadol, treba aj nejaký ten absorbent, čo pochytá vlhkosť z okolia a aj z vnútra tablety. Viete, od výrobnej linky po vaše ústa to chvíľu trvá a nejaká tá vzdušná vlhkosť by mohla uškodiť.

Aby ten celý guláš pomocných látok držal pohromade musíme pridať aj nejaké to spojivo.  Spojivo bude držať Fera poriadne pohromade. A nič tak dobre nelepí ako, ako… ako? No cukor, predsa. Takže zas nejaká iná celulóza alebo arabská guma. Tá guma však máva problém s mikróbmi, takže sa už veľmi nepoužíva. Nasytentizovať si rôzne lepivé celulózy dnes nie je problém.

Ako som už spomenul, tablety a Fero nie je výnimkou,  sa vyrábajú lisovaním a pri tomto procese potrebujeme, aby sa jednotlivé látky po sobe dobre kĺzali. Jednak do lisu po násypke a jednak v lise po sebe, aby sa pod tlakom dokázali kryštáliky na tesno poukladať.  Takže pridáme ešte klzné látky. A aby sa nám to na lisovník ani lisovnicu v lise  nelepilo, tak aj antiadhezívne.

Hm, Fera máme zlisovaného aj obaleného pekne. Tak dokonale, že tableta je pevnejšia ako skala. Chcelo by to nejaké rozvoľňovadlo, aby sa nám tableta v žalúdku aj rozpadla. Niektoré účinné látky sami majú vlastnosti rozvolňovadla. Isto si spomeniete na Acylpyrínovú tabletu. Tá sa rozpadáva už na jazyku pri prvom dotyku so slinami, teda vodou. Tak to je ono, ten účinok rozvolňovadla. Akurát v tomto prípade trochu prehnaný.

Tak vidíte, poviete si, že si dáte jeden Lokren proti smrti a ono je to pekná hromada rôznych pomocných látok.

Na okraj jazykové okienko mojej mladosti:  Keď sme na fakulte vyrábali cvične obaľované tablety, laboratórny seminár viedla pani docentka pochádzajúca z Oravy. Jej mäkká výslovnosť v spojení so slovami, ľisovňica, obaľovať, fiľm a tabľety boľa pôvabná. Skúste si aj vy tento článok prečítať v oravskom diaľekťe. Určite nebudete potrebovať žiadne rozvoľňovadlo.


Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]