Denník N

Tajomná regionálna správa ciest

Na začiatku júna 2015 sme na vedenie Banskobystrického kraja zasielali žiadosť o sprístupnenie informácii, pričom mimo iného sme žiadali aj o postúpenie odpočtu a účtovnej uzávierky BBRSC, a.s..

Tá by mala byť zo zákona zverejnená na webovej stránke spoločnosti ( www.bbrsc.sk). Napriek tomu, že je august, ju tam stále nenájdete. Rovnako do dnešného dňa sme z VUC BBSK neobdržali žiadnu požadovanú informáciu.

Aj keď účtovná uzávierka BBRSC, a.s. z roku 2014 stále nie je verejne dostupná, máme k dispozícii informácie, z ktorých je zrejmé, že nový riaditeľ BBRSC, a.s. ako aj jeho nadriadený predseda VUC BBSK Marián Kotleba, zavádzajú verejnosť.

Aká je pravda o Banskobystrickej samospráve ciest?

Poďme pekne po poriadku.

Časť prvá: Odborníci vo vedení BBRSC, a.s. sú minulosťou

Po nástupe Mariana Kotlebu do vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja sa začali čistky na úrade a samozrejme aj na Regionálnej správe ciest, ako jedinej organizácii, ktorú môže M. Kotleba plne kontrolovať. V rokoch 2014 – 2015 bola na zastupiteľstve  VUC niekoľko krát vznesená interpelácia, aby nový župan zverejnil výsledky hospodárenia a odpočet činnosti BBRSC, a.s. Tipnite si, či k tomu došlo.

Za začiatku roka 2014, teda mesiac po nástupe do M. Kotlebu do funkcie boli v predsedníctve BBRSC, a.s. ( podľa účtovej uzávierky BBRSC, a.s. 2013 , www.bbrsc.sk) títo ľudia:

Mgr.Rastislav Schlosár, predseda Bratislavského krajského klubu ĽS NS, ktorý zároveň zastáva funkciu  vedúcu oddelenia verejného obstarávania na VÚC BBSK, v  minulosti známy pochodmi nacionalistov na výročia Nežnej revolúcie spolu s lídrami Slovenskej pospolitosti a ďalších spriaznených skupín.

Ing. Miroslav Belička, zároveň bývalý hovorca kraja a štedrý podporovateľ  M. Kotlebu,  ktorý odišiel za nevyjasnených okolností kvôli nezhodám s M. Kotlebom týkajúcich sa rozdielneho pohľadu na ekonomické vedenie Úradu. Podrobnosti sme sa nedozvedeli, môžeme si iba domýšľať, koľko si p. Beluský stihol „urobiť kontraktov“ počas pôsobenia v predstavenstve BBRSC, a.s., kde presadzoval dosadenie R. Martináka a P. Kováča do pozícii v BBRSC, a.s., mimochodom osoby  trestne stíhané, resp. trestané za falšovanie úradných dokumentov. O príčinách svojho rozhodnutia odísť sa pre médiá nikdy nevyjadril.

Ing. Martin Beluský, bývalý riaditeľ VUC BBSK, menovaný do pozície riaditeľa BBRSC, a.s. od 1.5.2015, líder strany ĽS NS pre voľby do Europarlamentu v roku 2014, označujúci EU za novodobý žalár národov a presadzujúci tvrdú imigračnú politiku.

Ďalšími členmi predstavenstva boli Ing. Butkovský, ktorý bol členom predstavenstva od roku 2010 ( samozrejme teraz už vyhodený ) a Mgr. Vágvolgyi, ktorý pôsobil v predstavenstve tiež len do februára 2014.  Kým boli nahradení?

 

Ešte zaujímavejšie je to v dozornej rade ( tá by mala kontrolovať, či sú dodržiavané zásady hospodárenia a pod.). Podľa údajov z uzávierky 2013 to vyzerá, že už v roku 2013 vedenie ( cháp M. Kotleba ) vedel, že takmer všetci členovia dozornej rady budú vyhodení. Hámorník, Demian, Kukolík, Gabriš, Vlková, Úradník, Šáliová. Kto ich nahradil?

M. Kotleba má plnú kontrolu nad BBRSC,a.s. Všetkých starých funkcionárov vyhodil, nemôže sa teda sťažovať, že mu znemožňujú jeho prácu, tak ako poslanci. Práve na tomto prípade ( keďže sa podnik dostal do straty ) je viditeľné, že nemá vo svojom tíme kompetentných ľudí, ktorý vedia čo robia.

Po nástupe nového vedenia došlo k čistkám a prepúšťaniu vo vedení jednotlivých prevádzok, čo sa prejavilo na znížení osobných nákladov. Tie v roku 2014 klesli oproti roku 2013 približne o 170tis. Eur.

Bohužiaľ táto skutočnosť sa veľmi negatívne prejavila aj na odbornosti pri hľadaní a riešení zakázok ( boli vyhodení napr. riaditeľ prevádzky v Banskej Bystrici, Žiari nad Hronom, či v Rimavskej Sobote, ktorým pravdepodobne musel vyplatiť aj odškodné). M. Kotleba sa postaral o prepustenie odborníkov zmenou organizačnej štruktúry a zlúčením prevádzok. Títo ľudia pracovali na svojich pozíciách niekoľko desiatok rokov, ešte za Mečiara. O politickej príslušnosti sa teda nemusíme baviť. Tá prekážkou ich  zotrvania vo funkcii byť nemohla. Jednoducho len neboli jeho politickí sympatizanti. O tom, akú váhu prikladá súčasné vedenie BBRSC, a.s. odbornosti  svedčí napr. fakt, že na pozícii kontrolórky ( odborné posúdenie kvality poskytovaných služieb ) je dnes Koltlebovcami nominovaná vyučená krajčírka. Možno sa držia hesla, diera ako diera alias záplata ako záplata…

Je teda zrejmé, že o transparentom nakladaní s finančnými prostriedkami nemožno v prípade Mariana Kotlebu a Banskobystrickej regionálnej správy ciest ani hovoriť.

Nesmieme zabúdať ani na výsmech M. Kotlebu celej verejnosti, keď do pozície referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti bez mihnutia oka dosadil svoju mladú manželku, čerstvú absolventku strednej školy, aby upozornil na chybný zákon. Ak to bol naozaj jediný dôvod, prečo je ešte stále vo svojej funkcii?

Podarilo sa nám hovoriť aj s niektorými zamestnancami BBRSC, a.s.  „Katastrofa.“ To je najčastejšie slovo, ktoré sa smerom k súčasnému vedeniu používa. „Kam ale pôjdeme? Radšej budeme čušať.“  Alebo „Ten kto príde po Kotlebovi, bude mať čo robiť.Jediný spôsob ako M. Kotlebu a jeho ľudí kontrolovať v tomto marazme je cez zásady hospodárenia.“

Aká je teda pravda o hospodárení BBRSC, a.s. v roku 2014? To sa dočítate v časti druhej…

Teraz najčítanejšie

Ingrid Kosová

Manažérka, Montessori učiteľka, žena, členka predsedníctva Progresívneho Slovenska.