Denník N

Tajomstvo príborníka, ktorý zachránil človeka

O holokauste som videla mnoho dokumentárnych filmov. Čítam o ňom články, knihy, videla som kľúčové sfilmované príbehy. Je to časť našej histórie, o ktorej je nevyhnutné vedieť a pripomínať si čo sa stalo a za akých okolností, aj keď to pre mňa znamená chvíle s gučou v hrdle. Ako s týmito nešťastnými dejinami zoznámiť dnešné deti? Možno by ich stačilo na chvíľu schovať do príborníka.

V čitateľskej kategórii YA (Young aduld / dospievajúci) sa občas objaví príbeh, ktorého gro nie je prvá láska, prvé vzťahy, prvé bozky. Sú to knihy, ktoré mladým čitateľom treba neustále ponúkať, aby aj oni sami vedeli, že ich dospelí autori nepodceňujú, že vedia, že celý ich svet sa netočí len okolo skúmania vlastných pocitov zamilovanosti. Dnes na nich čakajú výzvy prežitia v sociálnej situácii ich rodín, v ťažkopádnom podnikateľskom prostredí, vo frustrácii z nemožnosti žiť aspoň z malej časti tak ako si to vysnívali na škole. V knihe Tajomstvo príborníka sa stretnú s hrdinkou, ktorej životnou výzvou je: prežiť. Nič viac.

Kniha o osudoch detí na Slovensku počas holokaustu je prispôsobená mladému čitateľovi od cca 12 rokov všetkým – väčším písmom, dĺžkou kapitol, náladou textu. Príbeh trinásťročnej Gabiky je rozprávaný v prvej osobe samotnou hlavnou hrdinkou. Jej rozprávanie je pokojné, farbisté, pri príjemných spomienkach ostáva dlhšie, strašné nočné mory minulosti sa snaží nezľahčovať, ale ich ani neexponuje do neúnosného hororu. Je to akoby ste sedeli u babky a počúvali príbehy, ktoré vám po nedeľnom obede rozpráva týždeň čo týždeň. Tento príbeh je však taký neobyčajný, že nechcete, aby ho delila na viacero pokračovaní. Chcete si ho vypočuť od začiatku do konca.

Príbeh sa odohráva kdesi na Slovensku. Kým nacisti obsadia mesto, žije Gabika všedným životom. Deti neriešia, kto je akého náboženstva a aj Gabika, židovské dievčatko, má najlepšiu kamarátku Ninu, ktorá je katolíčka. Navštevujú sa počas svojich sviatkov, nezamýšľajú sa nad rozdielmi medzi sebou, žijú prirodzene a voľne, majú sa rady a rodičia spolu dobre vychádzajú. Postupne sa však medzi ľudí dostáva strach. Nevkročí do príbehu rázne, aby ich od seba odtrhol. Vplazí sa pomaly a tichučko. Graduje len veľmi pozvoľna a čím viac ľudí z mestečka sa ním nechá strhnúť, tým viac naberá na sile a ohrozuje životy tých, voči ktorým je namierený. Nine zakážu rodičia priateliť sa s Gabi. Spolužiaci jej začnú nadávať, že napísala zle diktát, pretože je Židovka. Chlapci sú voči židovským spolužiakom zrazu agresívni a vyvolávajú bitky. Rodičia sa doma snažia vysvetľovať, čo sa zmenilo, ale sami dobre nechápu, ako je možné, že susedia, ktorí ich poznajú celý život a doteraz s nimi žiaden problém nemali, sa im obracajú chrbtom. A navyše Gabikin ochranca, jej ocko, umiera na ťažkú chorobu. Na všetko ostali Gabi s mamou samy.

Príbeh pútavo opisuje nielen vtedajšie reálie, ale nevyhýba sa ani faktom, na základe ktorých sa udiali nešťastné udalosti našich dejín. Mladý čitateľ bude od začiatku knihy vedieť, že hlavná hrdinka prežije – príbeh totiž rozpráva babička Gabi svojim vnúčatám, žijúcim pokojný a najmä bezpečný život kdesi v Amerike. O to ľahšie sa mu bude prehrýzať pasážami, v ktorých ide Gabi o život. Aby ju nenašli gardisti, s mamou sa dohodne, že v kľúčovom momente sa schová do príborníka. Gabi si to vyskúša. Ten pocit, keď je v tme zamknutá v malej skrinke, s kolenami na bruchu pritisnutými tak, že má problém dýchať, nezvládne. Viac neprezradím. Kto z mladých neverí, nech si vyskúša, aké to je…

Spisovateľka Kathy Kacer, pôvodne psychologička pracujúca s problematickou mládežou, sa narodila v Toronte a celý život žije v Kanade. Obaja jej rodičia pochádzali z Československa a prežili holokaust. Mama sa pred ním ukryla a otec sa, ako jeden z mála, vrátil z koncentračného tábora. Doma sa o holokauste vždy hovorilo veľmi otvorene a Kathy si zaumienila, že v dospelosti vypočuté príbehy spíše do kníh, aby sa na nich nikdy nezabudlo. Kniha Tajomstvo príborníka je napísaná podľa skutočných udalostí, pričom Gabi je Kathyna mama. Kniha je doplnená aj o rodinné fotografie a kľúčové roky a udalosti Druhej svetovej vojny v Československu. V slovenskom preklade sú od nej na tematiku holokaustu okrem tejto v ponuke aj knihy Kúzelník z AuschwitzuNoční špióni. Ako skúsená psychologička dokáže autorka stanoviť pevné hranice únosnosti, ktoré vo svojich príbehoch neprekračuje.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Verbarium.

Viac z mojej tvorby a recenzií si môžete prečítať tu.

Teraz najčítanejšie