Denník N

Ťažký výber

„Čo povieš na túto?“

Viera si oblečie blúzku a rýchlymi pohybmi si zapína gombíky. „No, nepozeraj na mňa tak, radšej sa začni chystať,“ adresuje výčitku manželovi, ktorý ju starostlivo pozoruje. „Obdivujem ako ti to ide, ja s košeľovými vždy poriadne zápasím a to nehovorím o manžetách.“ Nad touto hláškou sa musí pousmiať aj keby nechcela, veľmi dobre vie ako sa jej manžel s oblekovými košeľami natrápi. Zvyčajne mu ich aj tak musí pozapínať ona, ešteže ich nenosí veľmi často.

Bielu blúzku potrebuje niečím doplniť, trocha osviežiť, zo spálne prinesie tri šatky, už len vybrať tú správnu. Siahne po prvej a otočí sa k Rudovi: „Čo povieš na túto?“ Ten sa otočí a po chvíľke váhania povie: „Celkom dobrá.“ „Nezaspal ten Maťo náhodou?“ prehodí Vierka na celkom inú nôtu, šatku pohodí na sedačku a pozerá na svoju polovičku. Rudo nechápavo hľadí a rozhodí rukami. „To keby som vedel, veď ty si ho bola budiť.“ „No práve, odvtedy už uplynulo aj desať minút, ale neukázal sa tu.“ „Mám sa ísť pozrieť?“ „Nechaj tak, skočím tam sama a vytiahnem ho za uši, chalanisko jedno.“

Presne ako predpokladala, mladý perinu vytiahnutú až na uši a pekne sladko si spí. Ide ju rozdrapiť, nedokáže sa zbaviť pocitu, že jej to robí naschvál, keby aspoň dnes nebol taký dôležitý deň. Vráti sa do obývačky, skúša kombináciu s druhou šatkou. „A táto sa ti ako pozdáva?“ „Fajn,“ zaznie stručná odpoveď. „Pozri ešte na túto, ktorú z nich by si vybral?“ predvádza tretí kúsok. Rudo zodvihne zrak, snaživo na ňu hľadí, až sa odhodlá. „Netuším, všetky sú celkom fajn.“ Viera sa pootočí pred zrkadlom, pozoruje sa a od zúrivosti ide vybuchnúť. Pozbiera všetky šatky a radšej sa vytratí, hádať sa nechce a mala by popohnať syna.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.