Denník N

Tak nám poslanci zakázali islám. Výroba dezinformácii a hoaxov v praxi.

Kým sa pravda obuje, lož obehne pol sveta. #GoodIdeaSlovakia

Parlamentná fraška o boji proti islamizácii bola mimoriadne nudná a nechutná. V záujme svojho duševného zdravia som rozpravu nesledovala. O čo ide?

Došlo k ďalšiemu sprísneniu zákona o registrácii cirkví a náboženských spoločností. Podľa nových pravidiel bude potrebné, aby cirkev alebo náboženská spoločnosť, ktorá sa uchádza o registráciu, mala minimálne 50 000 členov. Všetci musia byť slovenskí občania. Registrované cirkvi a náboženské spoločnosti môžu dostávať finančnú podporu od štátu alebo môžu žiadať vyučovanie náboženstva v školách a podobne.  Každému je jasné, že toto sprísnenie je namierené proti muslimom, ale v žiadnom prípade nie je v hre zákaz islámu.

Muslimovia na Slovensku žijú a majú aj mešity. Nie je tu jedine mešita s minaretom. Pochopiteľne, treba sa ohradiť voči nenávistnej rétorike voči muslimom, ktorá prichádza zo všetkých strán politického spektra (česť výnimkám). Bez ohľadu na to, ako (ne)úprimne Fico alebo poslanci svoj boj proti islamizácii myslia, spoliehajú sa predovšetkým na nenávisť, strach, xenofóbiu, chýbajúce vedomosti. Nie je predsa možné, aby ktokoľvek skočil na schtick o zákaze mešít, keby vedel, že mešity tu sú. A ani sprísnený zákon o zákaze mešít nehovorí.

No bolo by naivné si myslieť, že tieto nechutnosti zostanú tým, čím sú, teda praúbohým vnútropolitickým bojom o preferencie. Tým malo pôvodne byť aj referendum o Brexite.

Už pred pár mesiacmi som strávila pol dňa vysvetľovaním toho, že nie je pravda, že podľa Predsedníctva Rady EÚ islám na Slovensko nepatrí. Býva dosť ťažké ľuďom vysvetliť, čo je Slovensko. Vysvetliť, že si Fico prihrieva vlastnú polievočku a jeho reči nemajú s oficiálnym postojom EÚ nič spoločné, nie je jednoduchšie.

politico

RT poňala správu z parlamentu svojsky. Nová legislatíva vraj zabráni tomu, aby sa islám stal štátnym náboženstvom na Slovensku. Štátne náboženstvo nemáme a zákon bráni tomu, aby si muslimovia mohli postaviť mešitu s finančnou podporou od štátu. Nevadí. Pridali aspoň povinný obrázok ženy v nikábe, aby sme si vedeli predstaviť, čo ten islám je.

rt

Lepšie na tom nie je ani The Independent. Akurát nikáb vymenili za burku.

inde

Titulok IB Times ide ešte o krok ďalej: Kde je islám ilegálny?

V článku sa dozviete, že islám nie je ilegálny nikde na svete. O Slovensku sa hovorí ako o bývalej sovietskej republike. Nevadí.

 

ibtimes

Obézny chrapúň z PĽH si všimol tvorbu Poliakov. Myslím si, že práve s touto dezinformáciou sa budeme ešte poriadne dlho stretávať v rôznych absurdných formách.

polsko

Nie je nič ľahšie ako vytvoriť hoax o isláme. Dezinformácie a hoaxy o hocijakej téme sa však šíria presne týmto spôsobom. Niekde sú správy zmanipulované úmyselne, niekto šíri nepravdivú informáciu, lebo nepozná skutočnú situáciu a nedá si námahu s overovaním faktov. Titulky správ sa často vôbec nezhodujú s tým, čo sa v článkoch píše. A ani to často nie je úplne pravda.

 

Teraz najčítanejšie