Denník N

Tak takú drzosť som fakt nečakal

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Nie je to veľká drzosť, keď má niekto veľkú sebadôveru na zvýšenie si už teraz dosť vysokých platov, a pritom má tak malú dôveru u väčšiny obyvateľov?

Ako všetci už dobre vieme pokračovanie zmrazenia platov sudcov napadla jej predsedníčka, lebo  podľa jej právneho názoru pokračujúce zmrazenie platov sudcov je v rozpore s judikatúrou, a súčasný stav vylučuje existenciu výnimočných okolností odôvodňujúcich zásah do materiálneho zabezpečenia sudcov.

Pani predsedníčka, Vy žijete v inom štáte, ako ja? Vy viete koľko je tu nezamestnaných? Vy viete koľko je tu biedy? Vy viete, že prežiť na Slovensku je pre mnohých naozaj umením? Vy viete aké platy majú zdravotné sestry a učitelia? Preto Vám poslanci chceli Vaše platy zmrazovať. Myslím si, že treba byť solidárny a treba v tomto štáte vidieť aj  iných, a nielen seba. Zmrazovanie platov preto nie je výrazom svojvôle zákonodarcu, ale rešpektovaním danej reality, a ja obyčajný občan s tým zmrazovaním tiež súhlasím.

Keď má byť  a súdna moc vyrovnaná, tak všetky tri moci musia byť, a fungovať na jednej lodi menom Slovensko za rovnakých podmienok.

Neviem ako Vy, ale ja chcem žiť v demokracii a nie feudalizme. Demokracia je predsa vládou ľudu, a keď si ľud myslí, že súdnictvo nemá v ľude dôveru, tak hlas ľudu treba rešpektovať. Toto je môj právny výklad. Aj ústavný súd je len službou pre občanov, a to službou pre stanovenie a stráženie spravodlivosti a nie stanovenie a stráženie nespravodlivosti. Preto podľa môjho právneho výkladu je Vaše zvýšenie platov nespravodlivosťou nielen voči zakonodárnej a vládnej moci, ale aj voči ostatným občanom, ktorí o výške Vašich platoch môžu len snívať.

Preto svojim oponentom odporúčam doštudovať dielo, ktoré už dávno napísal  Ch.S. Montesquieu – Duch zákonov, a treba rešpektovať aj to, čo vyhlásil kedysi J. Locke: Zákon musí byť zrušený, akonáhle je spoločnosť šťastnejšia bez tohto zákona.

P.S. Vrcholom nespravodlivosti je zdať sa spravodlivým, a nebyť ním. Platón

 

Teraz najčítanejšie

Bindas Tibor

www.Bindas.eu "3M" Moc Morálnym Múdrym a Slovensko bude silné a spravodlivé pre všetkých. Moje blogy sú moje podozrenia, hodnotové súdy, fikcie i satira na veci verejne. Sú písané vo verejnom záujme.