Denník N

Taký obyčajný detektív z amerického filmu

Detektív v americkom filme je je obvykle rozvedený štyridsiatnik, ktorého nenávidia susedia, kolegovia, bývalá manželka a aj deti, lebo detektív vždy zabudne prísť na ich bejzbalový zápas.
Detektív jazdí na takom tom hranatom americkom aute, nenáhlivo brázdi ponuré ulice nočného veľkomesta. Zamyslene sedí za volantom, pije z ploskačky, fajčí v kuse a má zanedbaný zovňajšok. Nikdy neje, z času na čas sa zastaví v bare alebo kaviarni, kde sa buď:
a) nalieva kávou, ktorú mu tučná sevírka nalieva z kávovaru
b) bije s kamionistom v rifľovej bunde a šiltovke
c) opije tak, že ho odtiaľ vyhodia
Vždy pred polkou filmu musí detektív odovzdať odznak a pištoľ, lebo je suspendovaný. Nakoniec ale prípad vyrieši na vlastnú päsť. A nájde si cestu aj k svojim deťom, keď ku koncu filmu emotívne prichádza na detský bejzbalový zápas. Opiera sa o pletivo a pozerá, ako jeho syn zariaďuje víťazstvo svojho tímu. Aj exmanželka si prestáva o detektívovi myslieť, že je ožran a nezodpovedný lempl. Po rokoch v ňom opäť vidí kus schopného muža. Proste nakoniec to detektív dotiahne do zdarného konca.
Len škoda, že mu to vždy trvá tých filmových 90 minút. Ale zas na druhej strane, mnohým z nás to trvá cely život, takže z tohto uhla pohľadu to s tým detektívom nie je až také zlé.

Teraz najčítanejšie