Denník N

Tam za tými horami je sloboda

Útekom za Železnú oponu cez Juhosláviu som už venoval niekoľko blogov. Aby bola mozaika úplná, prinášam vám príbeh rodiny Svítkovcov z Prahy, ktorá sa v roku 1984 z Juhoslávie dostala cez hory. 7-členná rodina podnikla celodennú pešiu túru do Rakúska. Čo ich k tomu viedlo a aké boli ich ďalšie osudy? To mi vyrozprával Ivan Svítek, v čase ich úteku 16-ročný tínedžer.

Inžinier Milan Svítek (1941) bol urbanista z Prahy a mal u ŠtB ako preverovaná osoba založený hrubý spis. Jeho manželka Eva (1942) bola učiteľka matematiky a výtvarnej výchovy. Mala dva diplomy, na Karlovej univerzite vyštudovala matematiku aj výtvarné umenie. Ich najstarší syn Tomáš (1962) bol veľmi nadaný v oblasti kozmickej techniky, ale nemohol študovať tam, kde by chcel. A čakala ho aj povinná vojenská služba. Okrem Tomáša mali Svítkovci ešte ďalších troch synov: Ivana (1967), Ondřeja (1976) a Viléma (1982). Priama cesta celej rodiny z Československa na Západ nebola možná, ale naskytla sa im šanca utiecť cez Juhosláviu. A pribrali so sebou aj Tomášovu priateľku Ivu (1961). Sprevádzal ich Milanov brat Vilém (1943), ktorý už bol v tej dobe západonemecký občan.

Milan Svítek nebol disident v tom zmysle, že by podpísal Chartu 77, ale s režimom nesúhlasil. Nikdy nebol v komunistickej strane a tým sa odlišoval od väčšiny ostatných spolupracovníkov. Bol na pomerne vysokej funkcii v úrade pre územné plánovanie. So Štátnou bezpečnosťou mal neustále nejaké problémy. Raz ho dokonca obvinili, že je francúzsky špión, čo bola samozrejme hlúposť. K dobru mu nepridalo ani to, že jeho mladší brat Vilém emigroval v roku 1969 do Západného Nemecka.

Niekedy v roku 1982 sa Milan Svitek vrátil z práce domov a rodine povedal „My utečeme…“. Najprv to členovia rodiny brali ako vtip, ale otec stále opakoval, že proste utečú. Pol roka sa o tom doma bavili nezáväzne. Jeho manželke Eve sa do toho veľmi nechcelo, mala určite aj strach. Mali predsa štyri deti. A chlapci predsa videli v televízii tú režimovú propagandu, aké to je v tých utečeneckých táboroch v Rakúsku zlé… Nakoniec ich otec všetkých presvedčil. A tak sa začali rozprávať kade a ako… A čo všetko to vyžaduje.

Ako taký človek vôbec dostal cestovnú doložku do Juhoslávie a dokonca s celou rodinou? Je to celkom zábavná historka. Pretože Svítkovci stavali družstevný byt, na čas sa presťahovali z Prahy. Keď potom žiadali o výjazdnú doložku, otec rodiny s najstarším synom boli úradne prihlásení na inom mieste než zvyšok rodiny. A asi vďaka byrokracii si úrady ich žiadosti o vycestovanie akosi nespojili. A tak mali v lete roku 1984 cestu do Juhoslávie voľnú.

Svítkovci mapa

Doma v Československu predali chalupu a koruny na čiernom trhu zamenili za valuty. Milan Svítek sa s bratom Vilémom z Nemecka dohodol, že sa stretnú v Juhoslávii. Keď prišiel termín dovolenky, vyrazila rodina na cestu. Na svojej starej Lade došli prvý deň do Bratislavy a na druhý deň sa vydali ďalej cez Maďarsko až do Juhoslávie. Tu si užili svoju dávno naplánovanú a zaplatenú dovolenku.

Ku koncu dovolenky sa na chvíľu rozdelili. Dvaja starší chlapci a Tomášova priateľka odcestovali do malej dediny pri juhoslovansko-rakúskych hraniciach autobusom. Manželia Svítkovci s malými chlapcami autom. Miesto prechodu vybrali tak, aby bolo čo najďalej od najbližšieho hraničného priechodu. A tam, kde pán Svítek predpokladal minimálne stráženie hraníc. Stretli sa na dohodnutom mieste a dorazil aj strýko Vilém. Ten sa s nemeckým pasom mohol po Juhoslávii pohybovať voľne. A doniesol im mapy. Jeho úloha bola odprevadiť ich cez hory, vrátiť sa naspäť a potom na tej Lade aj s ich vecami po nich prísť na dohodnuté miesto do Rakúska.

A potom vyrazili do hôr.

Svítkovci v AlpáchTak trochu symbolická fotografia. Tam za tými horami je slobodné Rakúsko… Zľava: Iva Pipková, Ivan Svítek, Vilém Svítek st., Ondřej Svítek, Milan Svítek, Tomáš Svítek nesie na chrbáte Viléma Svítka ml. Fotografuje Eva Svítková.

Čakalo ich 14 hodín pochodu. Pre juhoslovanských pohraničníkov mali pripravenú historku o tom, že sú len turisti. Nemali predsa so sebou príliš veľa vecí. Najmenšieho Viléma niesli na chrbte. Prechod na druhú stranu do Rakúska bol hladký. Nikto ich nezastavil, nenarazili na žiadne ploty. Ak nerátame ten pre kravy. Na rakúskej strane ich potom vyzdvihol strýko Vilém a odviezol ich rovno do utečeneckého tábora Traiskirchen.

Fotky na azylFotky na žiadosti o azyl

V Traiskirchene 002Milan Svítek v tábore Traiskirchen

V Traiskirchene 003Na izbe v tábore Traiskirchen

V utečeneckom tábore boli pár dní po dobu vyšetrovania a potom rodinu presťahovali do penziónu v Payerbachu, kde čakali na povolenie na vysťahovanie do USA.

Svítkovci PayerbachV tejto miestnosti v Payerbachu rodina prežila dlhé mesiace čakania na vysťahovanie do USA

Ondřej jazdil s ostatnými deťmi školským autobusom na vyučovanie. Starší chlapci si čítali a študovali sami, aby dobehli zameškané učivo. Počas pobytu v Rakúsku si aj mladík Ivan musel zarábať. Roznášal letáky a závidel rakúskym deťom, že chodia do školy. Vždy v nedeľu sa emigrantské rodiny schádzali u Amerických misionárov, kde získavali informácie o živote v USA a učili sa po anglicky.

Svadba Iva a TomášV novembri 1984 sa Tomáš a Iva v katolíckom kostole v Payerbachu zosobášili.

Svítkovci VianoceSvítkovci strávili v Rakúsku aj Vianoce 1984.

V marci roku 1985 sa konečne dostali do Ameriky. Dorazili tam s piatimi kuframi, tisíckou dolárov a na letenku si požičali. Milan s Evou ten úver potom splácali asi dva roky po 20 dolárov mesačne. Začiatky jednoduché neboli. Prvý job inžiniera-urbanistu bola súkromná ochranka v nejakom klube. Už čoskoro si ale našiel prácu vo svojom odbore, v ktorej nakoniec urobil aj kariéru. V miestnej správe okresu Los Angeles bol úspešný, aj keď tam prišiel ako 45-ročný, bez amerického vzdelania a s nedokonalou angličtinou.

Rodinná fotografia SvítkovcovRodinná fotografia

Po ich úteku odsúdili v Československu Milana, Evu aj ich najstaršieho syna Tomáša za opustenie republiky na podmienečný trest odňatia slobody. Súčasťou trestu bolo aj zabavenie družstevného bytu. Po prevrate sa do Čiech ako prvý pozrel Ivan, na jar 1990. Rodičia až po pár rokoch.

Svítkovci v PraheMilan Svitek, Will Svitek a Eva Svitek na návšteve Prahy v roku 2012


Rodina Svítkovcov dnesCelá rodina Svítkovcov v súčasnosti. Na snímke už chýba otec rodiny Milan Svítek.


Milan SvítekMilan Svitek pracoval viac než 20 rokov ako urbanista pre Los Angeles County. V roku 2006 odišiel do dôchodku. Prekonal rakovinu prostaty, ale v máji 2013 zomrel na rakovinu pľúc, hoci nefajčil. (zdroj: LA County GIS)


Eva Svítková v dielniEva Svitek sa venuje výtvarnému umeniu (potlači) a má 8 vnúčat. Okrem toho behá maratóny a vyhráva ich, aj v kategórii o 5 rokov mladších súperov. (Eva Svitek’s art)


Tomáš SvítekTomas Svitek má diplom z Kalifornského technologického inštitútu. Vedie firmu Stellar Exploration a navrhuje kozmické lode poháňané solárnou energiou. Je ženatý s Ivou a majú spolu tri deti.


Iva a TomIva Svitek sa zaoberá hudbou, vyučuje a v misijnom kostole vedie hudobný program. Na snímke s Tomášom a dvomi synmi.


Ivan SvítekIvan Svitek vyštudoval v USA univerzitu a je bankár, naposledy 6 rokov viedol pobočku banky v Moskve. Má tri deti, cestuje po celom svete a prechodne sa zdržiava okrem iného v Prahe.


Andrew a NathanAndrew Svitek má právnické vzdelanie a pracoval v Kalifornii ako urbanista. Momentálne je doma a stará sa o deti, pred rokom sa im narodilo druhé. Na snímke so synom Nathanom.


Vilém Svitek v NFLWill Svitek má vysokoškolské vzdelanie zo Stanfordu a 10 sezón bol profesionálny hráč amerického futbalu v NFL. Vyslúžil si prezývku „Jediný Čech v NFL“ (zdroj: ajc.com)


„Každý má právo opustiť ktorúkoľvek krajinu, aj svoju vlastnú, a vrátiť sa do svojej krajiny.“

(Všeobecná deklarácia ľudských práv, čl. 13, bod 2)

Občanom žijúcim v Československu bola v rokoch 1948-1989 odopieraná jedna zo základných ľudských slobôd. Na hranici neslobody umierali ľudia, ktorí sa snažili svoju slobodu naplniť.


Fotografie poskytla pani Eva Svítková, príbeh rodiny mi porozprával Ivan Svítek. Ďakujem!

Prvotný zdroj: Steve Hummer: For Will Svitek, one-way hike led to the pros

Teraz najčítanejšie