Denník N

Prečítajte si o svojej chorobe na tejto stránke a budete múdrejší ako doktor

Foto: Česká televize
Foto: Česká televize

Tento výdobytok za britské dane nám nezoberie ani Brexit

Odporúčať niekomu namiesto návštevy lekára internet môže znieť ako veľmi zlá rada. Vo väčšine prípadov aj je. V Anglicku vám to však odporučí priamo štát.

Vyrátali si tam totiž, že návšteva lekára pre zbytočnosti neúmerne zaťažuje verejné zdravotníctvo  a už druhú dekádu sa snažia všetky vedomosti všeobecných lekárov prístupne a ľudsky, podľa symptómov, spísať na jeden web – NHS Choices.

Značkou NHS sú vo Veľkej Británii označené nemocnice, ordinácie, ale aj úradné listy o zdravotnom poistení. National Health Service je jeden z najväčších výdobytkov povojnového sociálneho štátu na svete, kvalitná bezplatná zdravotná starostlivosť, na ktorú sú Briti na jednej strane hrdí, na druhej strane ju vždy kritizujú. Predstava väčšieho rozpočtu pre NHS pomohla krajine k Brexitu. Zamestnáva 1,5 milióna ľudí.

NHS Choices je vlastne titulná stránka verejného zdravotníctva v Británii a budujú ju tímy doktorov, editorov a IT odborníkov. Je odpoveďou štátu na situáciu, kedy ľudia hľadajú odpovede na svoje zdravotné problémy na internete a až podľa toho sa rozhodujú ísť ďalej k lekárovi. Pred desiatimi rokmi investovali Briti do ročnej prevádzky webu 80 miliónov libier.

Stránka je organizovaná podľa symptómov a diagnóz. Najdôležitejšie je, logo NHS Choices na stránke zaručuje, že text vychádza z vedeckých poznatkov a že texty o každej chorobe píšu viacerí doktori – máte teda záruku, že nie je názorom jedného.

Do zrozumiteľnej formy články podľa množstva pravidiel upravujú editori. Keďže ide o štátnu autoritu, na slovíčka si dávajú veľký pozor – napríklad nehovoria “lieči”, ale “je dokázané, že pomáha v 2 z 3 prípadov”. Tiež sú písané upokojujúco, zrejme s ohľadom na to, že príznaky si googlia vystrašení ľudia. Napríklad na NHS nájdete pri hesle „hrčky v prsníku“ prvú vetu: „Hrčky v prsníku sú bežné a väčšina nie je rakovina“. Ak googlite v slovenčine, web Najmama.sk vás ako prvý výsledok v Google vydesí nadpisom „Pozor na nebezpečené hrčky!“ Pre istotu texty vždy zmieňujú aj hlúposti z diskusných fór či z praxe lekárov (nepoužívajte na vyťahovanie klieštov zapálenú cigaretu).

Na webe vidno aj prácu odborníkov na optimalizáciu stránok pre vyhľadávače – pomáha to, lebo neexistujú len stránky s názvami a popismi symptómov či chorôb, ale o problémoch popísaných ľudskou rečou – pretože presne to často ľudia hľadajú vo vyhľadávačoch, keď spadnú do čiernych vôd internetu. Napríklad problémy s nedostatkom peňazí (rieši v podstate symptómy depresie) či malým penisom (obsahuje aktuálny prieskum o priemernej veľkosti, radu postaviť sa pred zrkadlo a nepozerať sa z vrchu, ale aj prieskum o tom, čo si o veľkosti penisu myslia ženy).

Medzi najvyhľadávanejšie problémy patria sexuálne prenosné choroby. Napríklad na stránke slovenského odberového centra sa dozviete, že kvapavka sa šíri aj “bezprostredným kontaktom s kontaminovanými predmetmi – pri nedodržaní zásad osobnej hygieny”, na NHS Choices, že “kvapavka sa nešíri bozkami, objatiami, používaním rovnakej vane alebo uteráku, bazénov, záchodových mís alebo používaním rovnakých šálok, tanierov a príborov, pretože baktéria neprežíva mimo ľudského tela”.

Ak riešenie problému vyhľadávajú milióny ľudí, adekvátne tomu sa zvyšuje aj pozornosť, ktorú mu v NHS Choices venujú. Napríklad k depresii sa postupne vyvinula akási webová klinika s podpornými skupinami, príbehmi ľudí, hrami a kvízmi.

Texty sa pravidelne revidujú – na konci každého nájdete informáciu o poslednej a ďalšej kontrole článku. To je práve tiež zdrojom kritiky, na ktorú NHS odpovedá odkazom na nedostatok peňazí – niekedy je frekvencia aktualizácie pri menej často zobrazovaných článkoch aj dva roky.

Stále je to však menší problém, ako tie, na ktoré môžete naraziť pri googlení na slovenskom internete. Bežný nepoučený človek sa dostane do pekla diskusných fór o pití Sava, bulvárnych článkov ženských magazínov, zaručených informáciách o homeopatikách (NHS Choices otvára svoj mikroweb o homeopatii takto: „Homeopatické liečivá nemajú lepšie účinky, ako placebá a princípy, na ktorých funguje homeopatia, nie sú vedecky potvrdené“), rozlične dávno aktualizovaných článkov od rozlične dôveryhodných autorov či médií. Aj u nás môžete nájsť korektné informácie, môžu byť dokonca aj podpísané doktorom, ale kto zaručí, či veda nie je v poznaní liečby ďalej?

Osobne som sa napríklad vďaka NHS Choices dozvedel, že mojim slovenským doktorom odporúčaná liečba bola v 80. rokoch vyvrátená ako neefektívna, alebo našiel voľnopredajný liek na kožný problém. U nás o ňom ani nechyrovali štyria slovenskí kožní lekári a vďaka nemu som mal po štyroch rokoch problémov vec vyriešenú za štyri dni.

Na väčšinu stránok, ktoré majú koncovku .sk a hovoria vám niečo o zdraví, môžete zabudnúť, ak poznáte NHS Choices a – hlavne – viete si preložiť text z angličtiny. Homo sapiens je v Anglicku ten istý, možno trochu bledší. Rozdiely sú, samozrejme, len v detailoch, ako dostupnosť liekov na predpis či rôznych programov vyšetrenia a prevencie. Túto časť Británie nám však nezoberie ani Brexit.

Teraz najčítanejšie